Björn Kurten

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Björn Kurtén - paleontologi ja kirjailija

Paleontologi ja kirjailija Björn Kurtén (s. 1924 Vaasa - k. 1988 Helsinki) oli Joachim Kurténin pojanpoika. Björn Kurtén kävi koulunsa Vaasassa ja kirjoitti ylioppilaaksi v. 1943, jonka jälkeen hän pääsi Helsingin yliopistoon, jossa hän opiskeli geologiaa ja eläintiedettä. Kurténia kiinnosti erityisesti selkärankaispaleontologia, jota ei kuitenkaan ollut mahdollista Helsingin yliopistossa, joten hän siirtyi ennen valmistumistaan Uppsalan yliopistoon, jossa Birger Bohlin opetti paleontologiaa. Vuonna 1955 hänet nimitettiin paleontologian dosentiksi Helsingin yliopistoon.

Kurténin lukuisat tieteelliset julkaisut toivat hänelle maailmanlaajuista mainetta. Erityisen merkittäviä olivat hänen luolakarhuja, hyeenoja ja muita Euroopan pleistoseenikauden nisäkkäitä sekä evoluutiota käsittelevät teoksensa. Kurtén julkaisi tutkimuksiaan pääasiassa englanniksi.

Kurtén kirjoitti esihistoriaa käsitteleviä kansantajuisia kirjoja, kuten Jääkausi, sekä esseekokoelmat Kuinka mammutti pakastetaan ja Viattomat tappajat. Esseissään hän käsitteli muinaisaikojen olosuhteita ja niiden tutkimusta. Hän suhtautui hyvin kriittisesti kreationismiin ja pseudotieteisiin. Kurténin tieteellisen työn ohessa harrastama tieteen popularisointi toi hänelle valtion tiedonjulkistamispalkinnon kaksi kertaa vuosina 1970 ja 1980.

Kurtén kirjoitti myös kaksi toisiinsa kytkeytyvää esihistoriallisiin aikoihin sijoittuvaa romaania Musta Tiikeri ja Mammutin suojelija , joissa pääaiheena oli neanderthalin ihmisten ja nykyihmisten kohtaaminen.

Kurtén toimi myöhemmin mm. vuosina 1972-1988 Helsingin yliopiston paleontologian professorina ja vierailevana professorina Harvardin yliopistossa. Hänelle myönnettiin Unescon kuuluisa Kalinga-palkinto. Helsingin yliopiston geologian ja maantieteen laitoksella toimii aktiivisesti Björn Kurtén klubi.

Lisää: https://fi.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rn_Kurt%C3%A9n