Bert Lundström Leif Färdingistä

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

'Bert Lundström Leif Färdingistä'

Muutamia satunaisia muisteluita.

Olimme syntyneitä samana vuonna 1951. Käytiin Vaasan Lyskaa 1960-luvulla ja olimme samalla luokalla parissa eri vaiheessa, itse jättäydyin viidennelle luokalle eli tuplasin.

Se oli melko yleistä Lyskan pojilla jossain vaiheessa. Korjasin suorituksiani lukiossa ja kirjoitin ylioppilaaksi 1971, en ole ihan varma (tarkistamatta) jättikö Leif lukion kesken ilman päästötodistusta.

Olimme ystäviä, mutta emme varsinaisesti kavereita. Muistaakseni Leifin tausta- ja kotiolot olivat hankalatkin. Köyhyyttä ja muuta…

Leif oli luonteeltaan jotenkin häilyväinen ja levoton. Keskittyminen ja hillintä puuttui. Energia oppitunneilla meni häirinnän puolelle.

Muistelen, että historia ja kielet ehkä kiinnostivat, samoin jollain tasolla yhteiskunnalliset asiat ja vasemmistolainen/kommunistinen politiikka sekä maailmannäkemys.

Muodikastahan oli kannattaa ja ihannoida Marxia, Maoa, Ho Tsi Minhiä, Che Quevaraa jne. Leifillä oli myös kumouksellisia ajatuksia – kotimaassa ja ns. globaalisti. Nuorison poliittinen liikehdintä, aktivoituminen, jonkinlainen anarkismi sekä yleensä valtavirtojen vastustaminen oli nuorisolle ominaista. 15-20 vuotiaan innolla ja elämänkokemuksella sekä tietämyksellä.

Asennehan oli, että me tiedämme, tajuamme ja aistimme paremmin kuin meitä ikäisemmät.

Leif ei todellakaan ollut liikunnallinen eikä urheilullinen, hän poikkesi lyskalaisesta perinteestä ja linjasta. Hän oli ehkä heiveröinen ja epäliikunnallinen, joten urheilu- ja voimistelutunnit eivät sopineet.

Erilaiset vapaudet, hippieliike ja huumeet nousivat pintaan ja olivat uutta. Radikalisoituminen ja anarkistiset ajatukset vetosivat nuoriin – siis meihin. Erilaisten ismien, liikkeitten ja muotien mukana mentiin, vaikkei sitä oikein miellettykkään.

Korsholmanpuistikon ja Kauppapuistikon kulmauksessa oli kellarikämppä, jossa ”radikaalit” kokoontuivat. Olin siellä minäkin 2-3 kertaan. Muitten nimiä en mainitse. Sitä en tiedä, kuka ja miten oli sen tilan onnistunut hankkimaan. Varomatonta oleskelua kynttilöineen ja pöllyttelöineen se touhaaminen oli. Onnekasta oli ilman vahinkoja.

Älykköhän ja pohdiskelija Leif oli, herkkyyttään hän peitteli kuitenkin. Joitain valokuvia (ml. luokkakuvia) arkistoistani löytynee.

Muistan myös kun perheeni kanssa olimme 1984-86 Sampo-yhtiöiden henkilökunnan lomakylässä Mikkeli-Lappeenranta suunnalla ja silloin radiosta tuli Jorma Ojaharjun muistelu Leif Färdingistä.

Tapasin (keskustelematta) Leifin viimeeksi Vaasan Citymarketin edustalla jonkin aikaa ennen katoamistaan. Hän vaikutti jotenkin poissaolevalta – se jäi mieleen.

Tunnen hänen tuotantoaan melko heikosti. Joku voisi sitä analysoida. Itse en arviointiin pysty.

Bert Lundström Vaasa