Beetlehemi

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Monet vanhat vaasalaiset rakennukset kantavat nimeä, joka tulee Raamatusta. On ja oli Kapernaumi, Eeden, Katekismus ja Beetlehemi. Äitini, joka oli nuorena tyttönä pari vuotta puuvillanenkelinä tiesi kertoa jutun Beetlehemistä. Beetlehemi sijaisi Tervahovinkadun ja Wolffintien risteyksessä. Kysymyksessä oli muistaakseni kolmikerroksinen valkeaksi rapattu asuintalo.

Talo oli Vaasan Puuvillatehtaan omistuksessa ja sinne asutettiin naimattomia nuoria naisia. Kaikkihan sen tietää, että jos jossakin on nuoria naisia, niin siellä on myös nuoria miehiä. Varsinkin lauantai iltaisin tai oikeammin öisin talon edustalla oli vilskettä kun saattajat ja yöjalkaan pyrkivät kuhiusivat talon edustalla. Tietenkään tappeluiltakaan ei voitu välttyä.

Yöllä friiarinsa kanssa taloon tulleet tytöt huomasivat, että yhden ikkunan takaa loistivat valkean naisenkasvot. Ikunnan takana asui naimattomaksi jäänyt vamnhapiika, joka uteliaana kurkki kuka kenenkin luo oli menossA.

Tämä tietysti harmitti tyttöjä ja niinpä jolku risti naisen "Beetlehemin Tähdeksi". Tätä kollinimeä naisparha sai sitten kantaa koko ikänsä. Tähdestä tuli jopa pieni paikallinen kuuluisuus.