Arto Dahlbo ja uhittelevat ukonpäät

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasan Ikkuna 26.11.1990


City-Gallerian vahva avaus on saanut tyylikästä jatkoa, sillä Vaasan Taiteilijaseuran sihteeri Arto Dahlbo on pystyttänyt tilaan kuukauden loppuun kestävän näyttelynsä. Käytössä oleva tila on pienentynyt sitten avauksen. Nyt on näyttelykäytössä niin sanottu pikkuhuone ja eteisaula.

- Ja näin tulee jatkossakin olemaan, selventää galleristi Krister Svanbäck

Arto Dahlbon tällä kerralla esittämät 18 työtä kertovat vilpittömästi estottomuudesta, jonka säilyttäminen on tärkeää. Hänen piirrosratkaisunsa mukailevat vanhaa tikku-ukkoperinnettä ja se on osapuilleen kaikille tuttu jo lastentarha-ajoilta. Eipä silti etteikö Dahlbo löytäisi omaperäisiä ilmaisukanavia päällisin puolin, päistä huolimatta, päättömissä tarinoissaan.

Arto on maalauskeinoissaan kovasti mielistynyt venähtäneisiin hahmoihin, jotka eivät yritäkään olla missään tekemisissä suhteellisuuden kanssa. Esillä olevat tussityöt, guassimaalaukset ja laveeratut tussi-guassityöt antavat kuitenkin selkeän näytteen omaperäisyyden ehdottomuudesta. Lapsenomaisessa huolettomuudessaan Arto Dahlbon piirrosmaalaukset karkottavat ikävää. Grafiikkahenkisissä maalauksissa mehevästi imetetty guassi pelastaa usein heiveröisen kuvakomposition. Dahlbon hengenravintona nämäkin kuvajaiset ovat ilmeisen kypsää aineistoa.

--Risto Jalonen