Anders Bladh

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Arno Forsius Bladh, Anders (1748–1834) – lääkäri ja numismaatikko Anders Bladh oli suomalainen lääkäri, joka teki elämäntyönsä Tukholmassa köyhäinlääkärinä. Hänet tunnetaan raha- ja muinaistutkijana, joka myi merkittävän rahakokoelmansa Turun akatemialle.

Anders Bladh syntyi 2.1.1748 Vaasassa. Hänen vanhempansa olivat Johan Bladh, varakas kauppias ja tehtailija, joka sai kuninkaalta hovimajoitusmestarin arvonimen, ja Katarina Juvelius. Anders Bladh oli naimaton ja hän kuoli 14.9.1834 koleraan Tukholmassa. Sisaruksista Peter Johan Bladh oli liikemies ja taloudellinen kirjailija, ja Catharina Bladh oli piirilääkäri Barthold Rudolf Hastin toinen puoliso. Anders Bladh kirjattiin ylioppilaana Turun akatemiaan vuonna 1763 samanaikaisesti vanhemman veljensä Peter Johanin kanssa. Anders Bladh opiskeli Turussa parin vuoden ajan lääketiedettä.

Sen jälkeen hän jatkoi opintojaan Ruotsissa Upsalan yliopistossa syyskuusta 1764 alkaen. Upsalassa Bladh suoritti Carl von Linnén johdolla pro exercitio -väitöksen vuonna 1767. Hän siirtyi vuonna 1769 Tukholmaan, jossa hän harjoitti kirurgiaa kaupunginkirurgi Stützerin johdolla ja suoritti kirurgin tutkinnon vuonna 1772. Sen jälkeen hän jatkoi jälleen Upsalassa lääketieteen lisensiaatin tutkintoon vaadittavia opintojaan. Vaikka hän ei ilmeisestikään suorittanut tohtorinväitöstä, promovoitiin hänet lääketieteen tohtoriksi Upsalassa vuonna 1775. Hänestä tuli riemutohtori vuoden 1827 promootiossa. Arno Forsius http://www.saunalahti.fi/arnoldus/bladh.html