A. A. Levón

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

August Aleksander Levón (1820-1875) syntyi Raahessa. Perheen alkuperäinen sukunimi oli Leinonen. Hän saapui Vaasaan 19 vuoden ikäisenä työskennelläkseen apteekissa. Hän halusi perustaa oman apteekin Vaasaan, mutta ei saanut siihen lupaa. Sensijaan, että olisi jatkanut apteekkialalla, hänestä tulikin teollisuusmies.

Vuonna 1849 hän käynnisti suomen ensimmäisen höyrymyllyn. Monipuoliseksi yksityisyrittäjäksi ryhtynyt Levón oli Vaasan palon jälkeen mukana niin kaupungin siirtokomiteassa kuin jälleenrakennuskomiteassa. Ennakkoluulottomalla ja kaukonäköisellä asenteellaan hän pystyi hyödyntämän jälleenrakennusvaihetta omissa liiketoimissaan. Hän oli perustamassa monta eri yritystä Vaasaan, muun muassa Höyrymyllyn ja Vaasan Puuvilla Oy:n, sanomalehti Wasabladetin, kemiallisen tehtaan, tiilitehtaan ja höyrysahan.

Vaasan Yliopiston Levón-instituutti on saanut nimensä Levónin mukaan. Vaasan yliopisto toimii nykyään samalla tontilla kuin vuonna 1857 Levónin perustama Vaasan Puuvillatehdas aikoinaan toimi. Vaasa voi kiittää August Alexander Levónia siitä, että Vaasassa on ollut historiallisesti katsoen paljon monipuolista teollisuutta.

Aiheesta muualla