... ja merestä nousi kukoistava kaupunki

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vaasan kartta
Vielä 1100 vuotta sitten Vaasasta oli näkyvissä vain pieni saarennyppylä. Nykyään tuon nyppylän paikalla sijaitsee ortodoksinen kirkko. Rannikko oli tuohon aikaan 120 kilometriä idempänä kuin nyt. Muutaman tuhannen vuoden kuluttua tulevat vaasalaiset voivat huudella kapean joen ylitse tulevaisuuden uumajalaisille.

Kun Kaarle herttua teki vuonna 1602 matkan Pohjanmaalle, hän havaitsi Mustasaaren mahdollisuudet kauppakeskuksena ja ryhtyi toimimaan sen mukaan. Lokakuun 2. päivänä 1606 annettiin Mustasaaren kaupungin perustamiskirja, jota oli edeltänyt paikallisten porvareiden kirje kuningas Kaarle IX:lle. Viisi vuotta myöhemmin uusi kaupunki sai eräitä lisäoikeuksia ja nimi muutetiin Vaasaksi.

Vuonna 1765 Vaasa sai tapulikaupungin oikeudet ja saattoi katsella tulevaisuuteen valoisammin mielin. Vuonna 1776 kaupunkiin perustettiin hovioikeus ja seuraavalle vuosisadalle siirryttäessä oli kaupungin väkiluku kasvanaut 2.583 henkeen. Vuosi oli 1805 ja Vaasa oli väkiluvultaan Suomen viidenneksi suurin kaupunki.

Vuonna 1808 kaupunkia kohtasi ankara hävitys, kun ruotsalainen kenraaliadjutantti Bergenstråle teki epäonnistuneen yrityksen kaupungin valtaamiseksi venäläisiltä. Kaupunki ryöstettiin lähes putipuhtaaksi ja monet sen asukkaista joutuivat tyrmään.

Toinen suuri onnettomuus tapahtui 1852, kun kaupunki paloi maan tasalle. Vain muutama rakennus säilyi.

Uuden kaupungin perustaminen Klemetsön niemelle oli oikeastaan itsestään selvä asia. Nopeasti tapahtuva maan kohoaminen oli aiheuttanut sen, että jo niinkin varhain kuin 1789, oli valittu n. 10 kilometrin päässä sijaitseva Palosaari kaupungin ulkosatamaksi.

Palon jälkeen vuonna 1854 hanke vahvistettiin virallisesti ja muutto uuteen paikkaan tapahtui virallisesti 1862. Uudessa kaupungissa oli tuolloin jo 160 taloa, joista 11 oli kivestä.

Uutta sykettä kaupungin kasvulle antoi rautatien valmistuminen, joka tapahtui 1883. Tämä merkitsi käytännössä, että Vaasasta oli luonnollinen napanuora muualle Suomeen. Vaasa oli lunastanut paikkansa kaupunkien joukossa.