Home / Tapahtumat /
Surrealistisia fantasioita ja salaperäisiä unelmia Tikanojalla

Surrealistisia fantasioita ja salaperäisiä unelmia Tikanojalla

Surrealistisia fantasioita ja salaperäisiä unelmia

Tikanojan taidekodin vuoden päättää Surrealismia ja silmänlumetta –näyttelyn avajaiset. Näyttelyn on tuottanut Suomen valokuvataiteen museo ja sen on kuratoinut taiteen tutkija, dosentti Harri Kalha. Näyttely on esillä taidekodissa 13.12.2014–8.3.2015.

Surrealismia ja silmänlumetta -näyttelyn lähes 500 valokuvapostikortissa yllättää kuvaideoiden rikkaus, taiteellisesti korkea laatu ja valokuvan lumovoima. Kortit ovat surrealististen fantasioiden, salaperäisten unelmien, roolileikkien, näyttävien diivojen ja ironian temmellyskenttää. Niiden kautta katsojalle avautuu kiehtova näkymä 1900-luvun alun teollisen valokuvan unohdettuun kultakauteen ja modernin valokuvataiteen varhaishistoriaan.

1890-luvun lopulla Eurooppaan syntyi joukko tehtaita, jotka loivat uutta taidemuotoa. Valokuvia ei painettu kortteihin, kuten nykyään tehdään, vaan valokuvakortteja tuotettiin aitoina valokuvina, mekanisoitua valotus- ja kehitysprosessia hyödyntäen.

Tästä niin kutsutusta kilometrivalokuvasta kehkeytyi mittava teollisuudenhaara, jonka tuotteet levisivät Etelä-Amerikkaa ja Australiaa myöten. Ilmiö kesti vain kaksikymmentä vuotta, mutta ehti tuottaa miljoonittain valokuvia. Tänä päivänä nämä kortit ovat himoittuja keräilykohteita.

Lumoavissa valokuvakorteissa kiehtovat nykyaikana erityisesti niissä käytetyt valokuvamontaasitekniikat. Kuvarinnastukset, kuvan ja piirroksen yhdistäminen sekä

päällekkäisvalotus olivat teollisen valokuvan keinoja sata vuotta ennen fotoshoppia. Koska teollista värivalokuvaa ei oltu vielä kehitetty, kortit väritettiin käsin. Käsityö tekee massatuotetuista kuvista yksilöitä. Synteettinen värimaailma syventää kuvien mystistä tuntua.

Valokuvakorttien kultakautta siivitti 1900-luvun alussa kehkeytynyt urbaani populaarikulttuuri. Orastava elokuvataide, moderni rantaelämä, erotiikka sekä sirkuksen ja varieteen näytökset inspiroivat korttien kuvastoa. Tekniset uudistukset, kuten lentokone, kiihottivat mielikuvitusta.

Postikorttien kultakausi alkoi hiipua ensimmäisen maailmansodan myötä. Innovaatiot jäivät kuitenkin kytemään. Sellaiset modernin taiteen oivallukset kuin synteettinen kubismi tai kollaasi pohjautuivat ilmaisukeinoihin, joita korteissa käytettiin jo 1900-luvun vaihteessa. 1920–30-luvuilla joukko avantgardetaiteilijoita ja -runoilijoita ryhtyi ammentamaan aiheita unista, fantasiasta ja alitajunnan syövereistä.

Syntyi taidesuuntaus, joka tunnetaan surrealismina. Näyttelyssä esiteltävät valokuvakortit olivat ”surrealistisia” jo ennen kuin koko sana keksittiin!

Näyttely esiteltiin Suomen valokuvataiteen museossa 17.8.–15.12.2013 osana Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa. Tikanojan taidekodista näyttely jatkaa kevään aikana Rotterdamiin, Alankomaihin. Näyttelyyn liittyy Kalhan kirjoittama kirja Ihme ja kumma. Surrealismia ja silmänlumetta 1900-luvun alun postikorttitaiteessa (WSOY 2012).

Näyttelyn kuraattori Harri Kalha esitelmöi surrealismin unohdetuista edelläkävijöistä. Taidetreffeillä lauantaina 13.12. klo 14. Taidetreffien otsikkona on: ”Inspiraatiota ja kätkettyjä vaikutesuhteita: Surrealismin unohdetut edelläkävijät”. Näyttelyn yhteydessä järjestetään päiväkoti- ja kouluryhmille taidesalapoliisikierroksia, joissa etsitään teoksista yksityiskohtia suurennuslasien kanssa.

Näyttelykierroksen lopuksi kokeillaan myös tintamareskeja ja mietitään, millaisia terveisiä surrealistisiin postikortteihin voisi kirjoittaa. Frithjof Tikanojan nimipäivänä 19.2. on ilmainen sisäänpääsy. Tikanojan taidekotiin ja taidekodissa järjestetään silloin taidevartit klo 13 suomeksi ja klo 15 ruotsiksi.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Sofi Oksanen kirkasti suomikuvaa Saksassa

Sofi Oksanen, sauna ja suomenruotsalaisuus loivat Saksassa Suomi-kuvaa Tuore väitöskirja kertoo, että lehdistö nosti Frankfurtin …

Vastaa