Stefan Jarl Vaasassa

Manipulaatio luontodokumenteissa

a

Stefan Jarl Vaasassa:

Tunnettu ja arvostettu dokumenttitekijä, ruotsalainen Stefan Jarl, 67 v, vierailee tänä vuonna Wild Life Vaasa-luontodokumenttifestivaalia, 19-23.11. Hän pitää perjantaina 21.11 klo 10.00 luennon Pohjanmaan museossa aiheesta: Manipulaatio luontodokumenteissa.

Samalla saa hänen uusi dokumentti-elokuvansa ”Ystäväni naakka” (7 min) maailman ensi-iltansa. Myös hänen elokuviaan Luonnon kosto (1983) ja Minä olen soturisi (1997) esitetään festivaalin aikana.

Jarlin tunnetaan provosoivista yhteiskunnallisista dokumenttielokuvista, jotka herättävät keskustelua myös elokuvantekijän roolista ja siitä mitkä menetelmät ovat sallittuja dokumenttielokuvaa tehtäessä. Hänen elokuvansa on palkittu ympäri maailmaa ja hän on mm saanut arvostetun Felix-palkinnon (Euroopan ”oscari”) elämäntyöstään.

Seminaariin on vapaa pääsyä ja luento pidetään englanniksi. Keskustelussa voi käyttää sekä suomi että ruotsi.

Ohjelma

Perjantai 21.11 2008 Pohjanmaan museo, Vaasa

10.00 – 12.00 Stefan Jarl: ”Onko manipulaatio sallittu luonto-elokuvissa?”. Luennon jälkeen keskustelu.

13.00 – 14.15 Elokuva-esitys: Luonnon kosto (1983)

Launtaina 22.11 2008 Elokuvateatteri Gloria, Vaasa

12.00 – 13.30 Elokuvesitys: Minä olen soturisi (1997). Sisäänpääsy 2 €.

Jarlin elokuvat Wild Life-festivaalilla:

LUONNON KOSTO (Naturens hämnd, Nature´s Revenge, 76 min)
Dokumentti käsittelee länsimaisen ihmisen ja luonnon suhdetta. Se kuvaa kulutuskulttuuria, joka uskoo edelleen, että ihminen on Luonnon Herra. Jarl kuvausryhmineen kulki halki Ruotsin ja löysi maaseudun, joka suojautuneena hyvinvointivaltion myytin taakse oli muuttunut keinolannoitteilla myrkytetyksi maaksi. Aivan samoin kuin ihminen alkaa voida pahoin syötyään vuodesta toiseen sopimatonta ravintoa, käy myös maan ja mullan, kun niitä jatkuvasti lannoitetaan kemikaaleilla.

MINÄ OLEN SOTURISI (Jag är din krigare, Nature´s Warrior, 96 min)
Elokuva on satu ihmisen ja luonnon eloon jäämisestä jossa unelmien maailma ja todellisuus sekoittuvat yhteen. Teinipoika Kim oleskelee kaverinsa kanssa vanhassa kalkkilouhoksessa. Eräänä iltana hän jää yksin metsään kaverin lähtiessä kotiin kiireessä. Unenkaltaisessa kohtauksessa Kim kohtaa intiaanihahmoisen "luonnon sielun" joka antaa Kimille tehtäväksi suojella luontoa. Perustuu tositapahtumiin.

Lisätietoja Stefan Jarlista:

www.stefanjarl.se

 

About Toimitus

Check Also

Reittien kunnossapito tärkeätä

Vaasan kaupunki käynnisti keväällä 2021 kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelman laa-timisen, jossa määritellään kävelyn edistämisen visio, …

Vastaa