Home / Kolumnit / Seida Sohrabi – Ääriliikkeet nauravat sananvapaudellemme

Seida Sohrabi – Ääriliikkeet nauravat sananvapaudellemme

Ääriliikkeet nauravat sananvapaudellemme

Sunnuntai 09.08.2015

Samaan aikaan kun Suomessa ja muualla Euroopassa pelätään astumasta ääriliikkeiden varpaille rasistiksi tai suvaitsemattomaksi leimautumisen pelossa, ovat ääriliikkeet erittäin älykkäästi ja sulavapuheisesti käyttämässä lakejamme ja kieroutunutta suvaitsevaisuuttamme hyväkseen.

Ne nauravat meille, nauraa hekottavat!

Me Suomessa ja Euroopassa olemme niin pitäytyneet sellaisissa asioissa kuin, jokainen saa pukeutua kuten haluaa tai sananvapaus kuuluu kaikille, jolloin olemme unohtaneet poikkeustapaukset.

Suomessa saa ympärileikata poikalapsia, Suomessa saa julkisesti naamioitua, ja Suomessa saa julistaa omia rasistia puheitaan ilman suurempia vastuita, koska Suomessa jokainen saa pukea kuten haluaa, sanoa mitä haluaa ja jokainen saa toteuttaa kulttuuriaan, kuten haluaa.

Olemme unohtaneet vakavasti ajatella, mitä tarkoittaa todellisessa merkityksessä sananvapaus, tasa-arvo, suvaitsevaisuus, ihmisoikeudet. Tuolla unohduksella on ollut kova hinta.

Jokin liike kertoo, että heillä on oikeus puhua tai tehdä kuten haluavat sananvapauteemme vedoten, mutta tuo sama ryhmä tahtoo murhata täydellisessä maailmassaan sananvapauden ja ihmisoikeudet.

He käyttävät aseitamme hyväkseen vain tuhotakseen ne arvomme, joiden eteen moni on ollut valmis ottamaan luodin.

He käyttävät arvomaailmaamme hyväkseen toteuttaakseen barbaarisen yhteiskuntansa, jossa arvomaailmallamme ei ole sijaa. Ääriliike käyttää suomalaisen yhteiskunnan sinisilmäisyyttä hyväkseen.

Ääriliikkeitä on paljon ja vaikka he ovatkin pieni ryhmä, ei ääni tai toiminta ole vähintä mitä ne saavat aikaiseksi.

Jos sanomme, että jokainen saa pukeutua kuten haluaa, voimme todeta, että natsipaidassa liikkuminen on ihan jokaisen oma valinta. Myös alasti saa kulkea.

Jos taas sanavapaus tarkoittaa, että saa sanoa mitä vain, niin silloin voimme yhdessä haukkua naiset tyhmiksi eläimiksi.

Ei suvaitsevaisen tarvitse suvaita suvaitsemattomuutta. Suvaitsevaisuuteen ei kuulu myöskään monikulttuurisuuden kannattaminen sanan aidossa merkityksessä. Kulttuurien alakategoriaan kuuluvat myös uskonnolliset tavat, lait ja rituaalit.

Kulttuureihin ei aina kuulu vain ne positiiviset asiat, joita useimmat meistä ajattelevat. Ihmisen mieli harvoin ajattelee negatiivista puolta. Kulttuureihin kuitenkin kuuluvat myös ne epämukavat tavat, jotka usein ovat globaaleja ongelmia.

Yksi suurimmista kulttuurillisista epäkohdista monella eri mantereella on ollut naisten asema. Niin Lähi-idässä, Afrikassa kuin Euroopassakin on eletty erittäin vahvan patriarkaalisen sorron alaisuudessa.

Eurooppa on edistynyt huimasti sadan vuoden aikana, mutta edelleen naisiin kohdistuu paljon väkivaltaa ja heitä alistetaan.

Miksi meidän tarvitsee tukea naisten sortoa? Miksi siis sanoa, että monikulttuurisuus on ihanaa, vaikkei asia ole näin?

Miksi sanoa, että uskontoja pitää kunnioittaa, kun alisteisilla tavoilla ei ole mitään tekemistä kunnioituksen kanssa?

Se mikä todellisuudessa on tavoiteltavaa, on liberaalimonikulttuurisuus. Uskonnossa ja kulttuurissa on kaikki sallittua, vain ja ainoastaan, jos ne eivät ole vastoin ihmisoikeuksia ja yksilön vapautta. Liberaalimonikulttuurisuus on aitoa suvaitsevaisuutta, ei monikulttuurisuus.

Naisia ja lapsia myydään toisella mantereella orjiksi kuin kertakäyttötavaraa, ja me täällä sallimme sananvapauden nimissä jokaisen julistaa kaunista jumalallista ja täydellistä sanomaansa, koska olemme niin pelkureita, että pelkäämme tekevämme virheen.

Ei ihmekään, että maailma ja politiikka ovat sairaita, kun viisaat epäröivät ja pahat toteuttavat tekojaan varmalla vakaumuksellisella otteellaan. Paha ei vaadi paljoa ja propagandaan on helppoa alistua.

Tarvitaan varmoja ja älykkäitä narsistisia yksilöitä ja paljon epävarmuudessa kieriskeleviä. Natsitkin nousivat valtaan demokratian voimalla, ei unohdeta sitä. Ei myöskään sitä, että miljoonat saksalaiset uskoivat ja toteuttivat vihaa vapaasti.

Emme saa hyväksyä kaikkea saarnaa ja vihapuhetta mihinkään vedoten. Emme saa hyväksyä vieraan tai oman kulttuurimme kieroutuneita tapoja.

Muistakaamme, ettei uskonto tai mikään muu ideologia ole kritiikin ulkopuolella. Mikään ideologia ei ole täydellinen.

Uskonnolliset ryhmät eivät salli kenenkään muun puhua uskonnostaan kuin itse uskovaisten, koska heidän ajatuksissaan täydellisyys ei kaipaa kritiikkiä. Näin ei saa olla.

Emme saa antaa peloillemme valtaa. Ääriliikkeiden voima on kasvanut samaan aikaan kun maailma on tullut avoimemmaksi. Ääriliikkeet vastustavat usein muutosta.

Aatteet kohtaavat ja törmäävät, joskus vakavin seurauksin. Nyt olisi aika epäröivien viisaiden kasvattaa itsevarmuuttaan, sillä me luomme tänään huomisen maailman.

Seida Sohrabi

poliittisen historian opiskelija Turun yliopisto

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa