Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Vaasalainen henkilökuva: Pentti Tarpio on poissa

Vaasalainen henkilökuva: Pentti Tarpio on poissa

Vaasalaisen ohjelmistoalan yritys Strat Softin perustaja ja toimitusjohtaja Pentti Tarpio 10.7.1941 – 15.8.2019 on kuollut. Kuolema oli äkillinen.

Tarpion intohimo tekniikkaa kohtaan syttyi hänen aloitelleessaan
työuraansa nuorena poikana isänsä autokorjaamossa. Varsinaisen työuransa Tarpio aloitti autoinsinööriksi valmistuttuaan silloisen Oy Nokia Ab:n palveluksessa, josta myöhemmin tuli nykyisen Nokia-konsernin emoyhtiö Nokia Oyj.

Tarpio oli avainasemassa Nokian perustaessa ensimmäisen renkaiden koeajo- ja estiosaston. Tarpio vastasi testiosaoston kehitystyöstä, minkä ohella hän suunnitteli ja testasi armeija-ajoneuvojen renkaita, mikä oli Nokialle uusi aluevaltaus. Hankkeesta tuli suuri menestys.

1980-luvulla Tarpio oli perustamassa Botnia Navalis Ry:tä, jonka
toiminta keskittyi meriarkeologiaan. Yhdistys tutki vapaaehtoisvoimin ja ilmaiseksi arkeologisesti mielenkiintoisia kohteita.

1980-luvulla Tarpio perusti Vaasan ammatillisen kurssikeskuksen ja toimi pitkään sen rehtorina. Hän oli myös keskeisessä asemassa
kerättäessä liike-elämän vaikuttajilta varoja, jotka mahdollistivat
uuden ammattikoulutuskeskuksen perustamisen Runsoriin, Mustasaareen vuonna 1981.

Pitkän opettajauransa ansiosta Tarpiolle oli muodostunut selkeä käsitys siitä, kuinka kouluhallintoa voitaisiin kehittää. Kyseisenä aikana 1980-luvun loppupuolella tietokoneet ja ohjelmistot olivat vasta lapsenkengissään, mutta Tarpio päätti ryhtyä uraa-uurtavaan työhön luomalla itse työjärjestysohjelmiston oppilaitosten tarpeisiin.

Tarpion äidin menehdyttyä sijoitti hän saamansa pienehkön perinnön Amiga-merkkisen tietokoneen hankintaan. Hän opetti ensin itsensä ja sitten myös kaksi poikaansa koodaamaan. Tuloksena syntyi ohjelmakokonaisuus koko kouluhallinnon tarpeisiin.

Tarpion aloittaman ja poikiensa jatkaman ohjelmointityön tuloksena on käytössämme tänä päivänä mm. ohjelma nimeltä ”Wilma”, jonka tuntevat opettajat, oppilaat ja oppilaiden vanhemmat kaikkialla Suomessa. Wilmasta on muodostunut kaikkien tuntema työ- ja yhteydenpitoväline oppilaitosten, oppilaiden ja oppilaiden huoltajien välillä. Wilmaa käyttää yli kaksi miljoonaa suomalaista. Wilma on käytännössä korvannut sekä kodin ja koulun väliseen viestinvaihtoon käytettävät reissuvihot että ilmoitustaulut.

Alku oli hankala


Tarpion alkuajat ohjelmistoalan yrittäjänä olivat kuitenkin kovia ja hänen kilpailijansa aivan eri kokoluokan toimijoita. Läpimurto tapahtui 1990-luvulla Tarpion voitettua tarjouskilpailussa TietoEnatorin ja saaden asiakkaakseen myös Helsingin kaupungin.

Tämän jälkeen oli Tarpion yrityksen StarSoftin menestys Suomen mittakavassa aivan poikkeuksellista. Yritys on kasvoi vuosi vuodelta saavuttaen lopulta hämmästyttävän, n. 95 %:n markkinaosuuden Suomen oppilaitosten piirissä.

Star Soft työllisti Tarpion hallinta-aikana 60 henkilöä ja se
oli Talouselämän ja Kauppalehden listauksissa vakiinnuttanut paikkansa menestyneimpien yritysten listalla n. 80.000 kotimaisen yrityksen joukosta.

Vapaaehtoistyötä

Yritysten johtotehtävien ohella Tarpio teki myös vapaaehtoistyötä mm. yrityskummina, tukien ja avustaen useiden vuosikymmenten kokemuksensa turvin erityisesti uransa alkuvaiheessa olevia ja toimintaansa laajentavia yrittäjiä. Lisäksi hän on toimi aktiivisesti useiden vuosikymmenten ajan paikallisessa Rotaryklubissa.

Tarpio on sotilasarvoltaan reservin yliluutnantti. Hän oli hyvin
aktiivinen kertausharjoituksissa ja oli aikanaan mukana mm.
maanpuolustuksellisen kriisin varalle perustetussa Seinäjoen
kriisisuunnitteluryhmässä.


StarSoft


Tarpion elämäntyö oli StarSoft. Yritys aloitti vuonna 1987 kommandiittiyhtiönä. Vuonna 1995 yhtiömuodoksi vaihdettiin osakeyhtiö. Samalla yrityksen perustajan Pentti Tarpion pojat, Jari ja Jarto Tarpio, tulivat mukaan toimintaan osakkaina. StarSoft Oy toimi sisaryhtiönsä Kauppagalleria Wasan eli vaasalaisittain Black Jackin omistamissa tiloissa Vaasanpuistikolla.

Norjalainen ohjelmistoyhtiö Visma kertoi 15. 4. 2016, ostaneensa StarSoft Oy:n koko osakekannan. Kauppasummaa ei kerrottu. Visma kehittää Starsoftin tuotteita edelleen ja on laajentanut Wilman mm. lastenpäivähoitoon.

StarSoftin varsinaisia päätuotteita olivat opiskelijahallinnon tietokantaohjelma Primus ja työjärjestysohjelma Kurre, jotka molemmat on tarkoitettu oppilaitosten sisäiseen käyttöön.

Primuksella hallinnoidaan opiskelijoiden henkilö- ja opiskelutietoja, opettajien ja muun henkilökunnan tietoja sekä opetustarjontaa.

Yrityksen lippulaivaksi nousi kuitenkin Wilma. Wilma on Primuksen ja Kurren yhteinen www-liittymä, jota opettajat käyttävät yhteydenpitoon oppilaiden vanhempien kanssa. .

Kondis hanke

Vaasalaisille Pentti Tarpio tuli tutuksi yhdessä seinäjokisen arkkitehti Eeku Strahlin kanssa suunnittelemastaan Kondis hankkeesta.

Yhtiö laittoi nelisentoista vuotta sitten vireille hankkeen, jossa Galleria Wasan ja Halpa-Hallin kortteliin suunniteltiin rakennettavaksi 150 senioriasuntoa lääkäri- ja ravintolapalveluineen. Hankea edusti aivan uudenlaista vanhusten palvelukonseptia, jota on hankkaeen kaatumisen jälkeen kopioitu.

Kondishanke kävi lävitse runsaat 10 vuotta pitkän ja tuskallisen väännön Vaasan kaupungin kanssa. Kondis hanke haudattiin 12.02. 2014. Hankkeen vetäjän Pentti Tarpion mitta tuli täyteen kun Vaasan kaupunki viimeisenä kampituskeinona museoviraston avustuksella halusi nostaa korttelia halkovan kusiränninä tunnetun palokujan kulttuuriaarteiden joukkoon

Hankkeen vetäjät turhaautuivat siihen, että Vaasan kaupunki ei vienyt heidän asiaa eteenpäin, vaan yhtiöltä vaadittiin toistuvasti erilaisia lisäselvityksiä. Vaatimusten taustana oli todellisuudessa hankkeen torpaaminen. Torpaamisen syistä on olemassa useitakin tarinoita. Yksi niistä kertoo että Tarpio astui liian isoille varpaille.


Tarpion ystävät hakivat vuosien aikana hänelle useita suomalaisia kunniamerkkejä tarhaan

Ei myönnettyjä arvonimiä. Suomalaiset kunniamerkit: Ei myönnettyjä suomalaisia kunniamerkkejä
Sotilasarvo: Reservin yliluutnantti

Koonnut

Tapio Parkkari

Jarto Tarpio isästään 16.08. 2019

https://www.facebook.com/jarto.tarpio

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Reittien kunnossapito tärkeätä

Vaasan kaupunki käynnisti keväällä 2021 kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelman laa-timisen, jossa määritellään kävelyn edistämisen visio, …

Vastaa