Home / Kolumnit / Osaammeko hyödyntää maailmanperintömme

Osaammeko hyödyntää maailmanperintömme

Meidän hyödyntämätön maailmanperintömme

Vaasan ja Mustasaaren saaristo on saanut statuksen maailmanperintökohteena. Tämä on upea mahdollisuus esitellä luonnon voiman seurauksia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kävi äskettäin vierailulla luonamme. Hänelle esiteltiin energiaosaamista sekä jalkapalloareenaa. Kiitoskirjeessään hän kuitenkin keskittyi tärkeimpään. Maailmanperintökohteemme osattiin esitellä hienosti. Presidentti kiitti nimenomaan tästä.

Häneen teki vaikutuksen saada konkreettinen kuva jääkauden muokkaamasta saaristostamme. Allekirjoittaneeseen teki vaikutuksen presidentin ilmaus: ”toivon, että pidätte huolta ja kehitätte jatkossakin…”

Saanen kääntää tämän varsinaissuomalaisen kohteliaisuuden selkokielelle. ”On käsittämätöntä, ettei tätä aarretta ole osattu hyödyntää paremmin kymmenessä vuodessa”.

Kyllä Sauli Niinistö älyää ja näkee totuuden yli hänelle järjestetyn erityiskohtelun. Ei riitä, että meillä on yksi Vesa Heinonen. Pari risteilyvenettä, joiden lähtöpaikat ovat yleisölle tuntemattomat, eivät ole kyllin. Maailmanperintöalueen retkeilypolut, nuotiopaikat, laavut ovat oman onnensa varassa. Sauli ei tienne, että nyt ei ole saatu varoja edes polttopuihin.

Oppaita pitäisi olla kymmeniä. Paikalliset kalastajat voisi valjastaa osa-aikaisiksi oppaiksi, jotta ei karahdeta kiville. Tähänastinen julkisuushan perustuu lähinnä risteilyalusten havereille.

Hyvä vaasalainen ja mustasaarelainen, osaatko neuvoa ystäväsi tai turistin löytämään edes yhden palvelun tutustumiseksi maailmanperintöömme? Tiedätkö, missä se ”Saltkaret” on? Kuka vie vesille perheen?

Minulle ei riitä, että kymmenessä vuodessa on pidetty jokin kokous, jossa on itketty muualta toivottavan rahan puutetta. Tähän mennessä työllistyneet 40 ihmistä on hävettävän vähän. Itsekö ei tarvitse tehdä muuta kuin toteuttamaton suunnitelma ”merten talosta”?

Tehkää jotakin nyt ja heti! Tiedottaminen sille tasolle, että jokainen seudun talous tietää, mistä palvelut löytää. Organisoikaa järjestelmä, jolla vedet tuntevat veneilijät valjastetaan esittelijöiksi. Useimmiten tutustumista tarvitsee 2–6 hengen ryhmä, esimerkiksi perhekunta. Ei silloin tarvita tuhannen euron huvipurtta vaan kalastajavene, jolla pääsee ahtaisiin sokkeloihin.

Meillä on aarre käsissämme; sen huomasi presidentti heti. Nyt on meidän viimeinkin herättävä.

KALLE LANAMÄKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa