Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Työmiehet Juho ja Jaakko Waltari

Näe syvemmälle Vaasaan: Työmiehet Juho ja Jaakko Waltari

Ulkovaasalainen/Heikki Halonen/ 4.10. 2015

Päätin tehdä blogiini kokeilun. Otin satunnaisen vaasalaisen työläisperheen 1800-luvun loppupuolelta ja tutkin, mitä tietoja heistä lyhyellä tutkiskelulla saisi selville. Tökkäsin etusormeni Vaasan rippikirjaan 1895-1905 sukunimen Waltari kohdalle. Sieltä löytyivät 1851 syntynyt työmies Juho Waltari ja häntä kolme vuotta nuorempi työmies Jaakko Waltari.

Kuva: kuvituskuva

Molemmat olivat rippikirjan mukaan Jaakonpoikia ja syntyisin Vähästäkyröstä. Oletin luonnollisesti heitä veljeksiksi, mutta myöhemmin osoittautui, että olin erehtynyt.

Vähässäkyrössä 18.7.1851 syntyneen Juho Jaakonpoika Waltarin vanhemmat olivat talollinen Jaakko Juhonpoika Waltari (alkuaan Panula) ja tämän 1848 vihitty toinen vaimo torpparintytär Susanna Isakintytär Dankka   Jaakko Juhonpoika oli syntynyt Vähänkyrön Kuuttilassa 12.2.1804 ja Susanna Isakintytär 2.6.1820. Jaakko oli hieman aiemmin jäänyt leskeksi, kun hänen ensimmäinen 20.10.1826 vihitty vaimonsa Maria Simontytär Waltari oli kuollut. Jaakko oli siis aikoinaan tullut Waltarin taloon kotivävyksi.

Jaakko Jaakonpoika Waltari oli syntynyt Vähässäkyrössä 10.8.1854. Hänen vanhempansa olivat Vähässäkyrössä 10.9.1827 syntynyt Jaakko Jaakonpoika Waltari ja Laihialla 3.4.1830 syntynyt Anna Liisa Aapontytär.  Vanhempi Jaakko Jaakonpoika oli Jaakko Juhonpojan ja Maria Simontytär Waltarin poika.

Jaakko oli siis Juhon veljenpoika. Juho muutti Vaasaan 24-vuotiaana 1875 ja Jaakko 22-vuotiaana seuraavana vuonna. Vuonna 1880 paikkakunnalle siirsi kirjansa vielä Juhon vaimo Susanna Sannantytär Kamminen, joka oli syntynyt Vähässäkyrössä 26.10.1850.  Tiedossani ei ole milloin ja missä Juho avioitui Susannan kanssa, mutta voidaan olettaa sen tapahtuneen Vähässäkyrössä. Heidän lisäkseen Vaasassa asui 1883-1886 Jaakon nuorempi veli 9.12.1858 syntynyt Matti. Sen jälkeen tämä palasi takaisin Vähäänkyröön.

Sukulaismiehet toimivat Vaasassa kolmisenkymmentä vuotta erilaisissa työläisammateissa.  Heidän töistään ja ammateistaan on joitakin lähdetietoja kirkonkirjoissa ja sanomalehdissä. Vaikeutena on kuitenkin, että useimmiten heistä on käytetty nimeä ”J.Waltari”, josta ei voida varmuudella sanoa kumpaan henkilöön viitataan. Tiedetään kuitenkin, että Jaakko on ainakin 1890-luvulla toiminut torikauppiaana. Teurastajana toiminut on todennäköisesti Juho. Jompikumpi tai kumpikin on kunnallisveroluettelossa mainittu asuneeksi Ajurinkadulla.

Lue lisää:

https://ulkovaasalainen.wordpress.com/

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Reittien kunnossapito tärkeätä

Vaasan kaupunki käynnisti keväällä 2021 kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelman laa-timisen, jossa määritellään kävelyn edistämisen visio, …

Vastaa