Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Rewell-Centerin historia

Näe syvemmälle Vaasaan: Rewell-Centerin historia

Valmistuessaan Pohjoismaiden suurimman ostoskeskuksen suunnitteli vaasalainen Viljo Revell. Viljo Revell on yksi suomalaisen arkkitehtuurin merkkihenkilö, joka on saanut tunnustusta myös kansainvälisesti.

Pääosa hänen tuotannostaan sijoittuu pääkaupunkiseudulle, mutta hän suunnitteli myös Vaasaan huomattavan määrän rakennuksia. Revellin Vaasaan suunnittelemista kohteista vaikuttavin on Rewell Center.

Rewell Centerin suunnittelu alkoi 1950- luvun keskivaiheilla. Rakentaminen tosin aloitettiin vasta vuonna 1959. Revellin suunnitelmissa Rewell Centeristä käytettiin nimeä Vaasan Keskuskortteli. Myöhemmin sille on etsitty nimeä mm kilpailulla. Kilpailun voitti nimi Atrium, joka ei kuitenkaan vakiintunut käyttöön. Vaasalaisilta kysyttiin vuonna 1972 millä nimellä he korttelia kutsuivat. Vastauksissa toistuivat Ylätori, Rewellin keskus, Sokos, Sokkari ja Säästötalo. Kaupungin hallitus hyväksyi korttelille nimen Revellin keskus.

Vaasan keskuskortteli suunniteltiin sen ajan kaupallisesti edullisimmille tonteille torin laidalle. Aluksi suunniteltiin uudisrakentamista vain yhdelle tontille, mutta pikkuhiljaa projekti laajeni myös kolmelle muulle tontille. Revell sijoitti rakennukset korttelin ulkoreunoille, jolloin rakennusten keskelle jäi avoin piha- alue. Piha- alue oli autoliikenteeltä suojassa ja joka puolella sitä rajasi liikehuoneistot. Ylemmät kerrokset varattiin tavaratalolle, konttoreille, hotelille ja asunnoiksi. Rakennuskompleksi valmistui vuonna 1964. Autoille oli suunniteltu kellari ja autokansi. Tämän kokoluokan rakennuskompleksi oli 60- luvun kaupunkikuvassa mittakaavaltaan käsittämätön.

1980- luvulla alettiin suunnittelemaan keskuskorttelin kattamista. Revell oli itse ehdottanut sisäpihan kattamista pressuilla kesäisin. 1990- luvun alussa sisäpiha katettiin lasikatoilla. Sisäpihan kattamisen jälkeen korttelin nimeksi otettiin nykyinen Rewell Center. Viime aikoina liiketiloja on kortteliin tullut lisää ja sisäänkäyntejä uudistettu. Nykyään Rewell Center on kaikkien vaasalaisten tiedossa ja sulautuu hyvin kaupunki kuvaan.

Viljo Revell syntyi 25.1.1910 Vaasassa. Ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen hän opiskeli Helsingin Teknillisessä Korkeakoulussa. Vuonna 1934 Revell suunnitteli Helsingin Lasipalatsin opiskelutoveriensa kanssa. Tämän jälkeen hän muun muassa työskenteli Alvar Aallon toimistossa, osallistui Pariisin maailmannäyttelyn paviljongin suunnitteluun, perustanut oman arkkitehtitoimiston sekä yhdessä Alvar Aallon ja Aarne Ervin kanssa Suomen Rakennustaiteen Museon

Rewell Centerin lisäksi Viljo Revell on suunnitellut Vaasaan useita muita rakennuksia kuten Hallintalon, Valkolinnan ja kerrostaloja rantakadulle sekä hietalahteen. Vaasan ulkopuolella hänen käden jälkensä on nähtävissä esimerkiksi Helsingin lasipalatsissa, Tapiolan ”taskumatti”- tornitaloissa, Helsingin Makkaratalossa sekä Toronton kaupungintalossa.

Vaasan keskuskortteli vuonna 2010. Kuva: Veli Rauhala

Lähde: Viljo Revell 100- vuotta, Kaupunkisuunnittelu

Alkuperäiselle sivulle:

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

WasaStationista päätetään 26.07. 2021

Pitkään valmisteltu Wasa Station -hanke etenee heinäkuussa Vaasan kaupunginvaltuuston käsittelyyn. 26.7. pidettävässä ylimääräisessä valtuuston kokouksessa …

Vastaa