Home / Kolumnit /
Mustakarhun murinaa – Itsetunto

Mustakarhun murinaa – Itsetunto

Itsetunto

Mitä itsetunto on , miten se voi. kuuluuko sille hyvää,antaako se hyvin levollisesti nukkua. Tuntuuko siltä että se tarvitsee tukea päivittäin, esim. huomaat toteavasi, kyllä minulla hyvin menee, säälin vain noita pillittäjiä.

Perustuuko itsetunto lopultakin vain ohuesti ympärillesi luomaasi todellisuuden tilaan, vai onko siinä jotain syvempää,niin sanotusti lihaa luiden ympärillä. Mihin se perustuu ?

Mihin sitä tarvitaan ?

Yksinkertaistettuna Itsetunto on elämästä selviytymisen kannalta keskeisin tekijä, se on myöskin yhteiskunnallisesti ajateltuna, sekä taloudellisesti että kulttuurillisesti merkittävä tekijä, koska elämä oikeasti muuttuu kokoajan.

Itsetunto pitäisi perustua sananmukaisesti itsensä tuntemiseen. koska viimekädessä hädän hetkellä muuta ei ole. Voi olla että itsensä tuntemisen tilaan pääseminen, vaatii yllättäen enemmän ponnisteluja, kun mihin omat resurssit riittävät.

Tietoa tietoisuutta omasta itsestä, sen todellisuuden tilasta tarvitaan yhä enemmän. Moni on päättänyt päivänsä, tai alkanut alkoholisoitua tuskan kasvaessa jne. Itsetunto on tosiaankin iso asia.

Mistä tämä tuska sitten johtuu ?. Tieto tietoisuus lisää tuskaa. Voiko sille mitään tehdä, näitä miettiessä juuri kannattaisi varmaan hieman enemmän silmäillä ympärilleenkin,miten ympäristö kokee minun todellisuuteni.

Tarjotaanko nyrkkiä, kasvatuslaitosta, nuorisovankilaa,siperiaa, vaiko pelkkää pumpulia. miten tämän kaiken koen, mitä siitä hyödyn

Toivon mukaan sieltä peilautuisi mahdollimman hyvä kuva siitä mikä olen, millainen oikeasti olen. Ympäristön pitäisi saada olla avoimesti suora ja armoton. Toivottavasti se sitä myöskin olisi.

Tämä siksi että luonnostaan oman itsetunnon asema on omahyväinen, kukapa sitä itseään aliarvostaa vapaaehtoisesti. Ja onko itsensä yliarvostaminen sittenkään synti. Onko yhteisöjen oikeutus kollektiiviseessa itsetunnossa.

Pitäisikö niidenkin tutkailla omaa tilaansa ? Itsetunto on kaikkineen lopulta iso juttu sisällöllisesti, eikä vaatimattomassa yksinkertaisuudessaan kuitenkaan niin helppo juttu että sen voisi ohittaa ja ikäänkuin paketoida muutamalla iskulauseella.

Mustakarhun murinaa

Poimittu Lyhjytvieasteistä 07.05. 2015

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa