Home / Kolumnit / Maria Tolppanaen Ne seitsemän euroa

Maria Tolppanaen Ne seitsemän euroa

marialogo

Olisi kannattanut pyytää apua, koska tämä leikkauslista ei ole tasapuolinen, vaikka hallitus toisin väittää.

Hallituksen suurin ongelma ei ole poliittinen kirjavuus eikä edes maan talouden alasajo. Ei edes se, että Euroopan unionin taholta on jo väläytelty, että Suomen hyvän kolmen AAA:n luokitus on liipasimella. Meitä uhkaa putoaminen kahden AA:n maaksi.

Mutta sekään ei ole hallituksen suurin ongelma.

Hallituksen suurin ongelma on se, että se on liian kaukana kansasta.

Hallitus sopeuttaa maan taloutta yli kahden miljardin euron leikkauksilla. Sopeuttamispaketin hinnaksi arvellaan yksilötasolla 5-7 €.

Tämän verran lähtee perustoimeentulotuesta, lapsilisästä, eläkkeistä ja opiskelijoiden toimeentulosta. Summa ei ole suuri vai onko?

Katsotaanpa, mitä seitsemällä eurolla saa. Määrät ovat noin määriä, ne on poimittu lehtien ruokailmoituksista.

Seitsemällä eurolla saa 1,5 kg nautajauhelihaa, 2 pakettia nakkeja, 3 pakettia broilerin koipia, 4 kg omenoita tai appelsiinejä, 7 kiloa perunoita, 6 pakettia ruisleipää, 2 kg kirsikkatomaatteja tai parikymmentä pussia makaronia.
Mistä näistä hallituksen jäsenet olisivat valmiit luopumaan? Jättäisivätkö viikoksi omenat ja appelsiinit syömättä vai olisivatko ilman leipää? Kenties ministerien perheissä ei syötäisi perunoita viikkoon sen enempää kuin jauhelihaakaan.

Nämä viikoksi pois jätettävät ruoka-aineet tarkoittaisivat myös ministereille sitä, että korvaavaa ruokaa ei lautaselle annettaisi.

Tämä on tämän päivän pienituloisen lapsiperheen ja köyhän arkea.

Luulenpa, että hallitusperheiden ruokavaliosta tipahtaisi pois makaroni. Siinä ei ole ravintoarvoja ja myllynparas tai rakettipaketti taitaa muutoinkin olla heille tuntematon käsite. Ministerit syövät nauhamakaronia tai pastaa.

Lapsiperhemakaronia ei edes lasketa pastoihin kuuluvaksi. Pastoiksi kelpaavat erikoismakaronit ja itse tehty pasta. Niitä saa seitsemällä eurolla yhden annoksen lounastauolla.

Hallitus vakuuttaa, että nyt päätetyt supistukset ovat tasapuolisia ja koskettavat kaikkia. Tässä paketissa bensan hinta nousee, kilometrikorvaukset vähenevät ja autovero nousee eli työssäkäymisen kustannukset kasvavat. Samoin hyväpalkkaisten verotus kiristyy, en vielä tiedä minkä verran.

Mutta ovatko leikkaukset tasapuolisia? Seitsemän euroa pois 4 000 euron käteenjäävästä osuudesta tuntuu vähemmän perheen ruokapöydässä, kuin seitsemän euroa pois 500 eurosta tai 1 200 eurosta.

Toivotan hallituspuolueiden ihmiset lämpimästi tervetulleiksi turuille ja toreille keskustelemaan ihmisten kanssa ja kuuntelemaan minkälaista todellinen reality-elämä on. Samalla saisi tietoa siitä, mitä leikkaukset vaikuttavat ihmisten jokapäiväiseen elämään.

Maria Tolppanen (ps.)
kansanedustaja Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa