Home / Kolumnit /
Lyhtviesteistä poimittua – Yhtäläisyyksiä ajassa

Lyhtviesteistä poimittua – Yhtäläisyyksiä ajassa

50 vuotta sitten meidän kylän osuuskauppias oli vielä sitä mieltä, etteivät ihmiset kykene valitsemaan ostoksiaan itse. Niimpä hän valitsi aina heidän puolestaan .

Valinta tapahtui lähinnä naaman mukaan. Jos hänestä tuntui että joku asiakas oli epämieluisa, valitsi hän sille vanhemmasta päästä olevasta makkarasta palan, siitäkin huolimatta että asiakas osoitti tuoretta makkaraa.

Kun alkoivat tulla kaupunkeihin sitten marketit , rupesivat osuuskauppiaan makkarat olla vieläkin kelvottomampia. Kysyntä alkoi laskea entisestään. Hän vastasi muuttuneeseen tilanteeseen omalla tavallaan, hän supisti valikoimaa, (aika tuttua myös tämän päivän päivittäistavarakaupassa)

Kun sitten viimeisetkin asiakkaat alkoivat hieman kysellä, miksi hän tarjoaa enään vain hampparimakkaraa, vaikka asiakas oli tullut ostamaan lauantaimakkaraa. Oli hänen vastauksensa tyly, ei tämän kylän väki osta muuta.

Eiväthän he voineetkaan ostaa muuta, kun sitä ei ollut. Joku jo hieman piikittelikin tätä kauppiasta sanomalla että jos sinulla ei ole vessapaperia, niin tarjoatko sitten santapaperia tilalle.

Osuuskauppias uhosi kaikesta huolimatta, olihan hän kylän ainut kauppias. ihmiset olivat hänen mielestään ääliöitä ja tyhmiä, toinen K-ryhmän kauppias samalla kylällä oli lopettanut jokusia vuosia aikaisemmin, tultuaan liian vanhaksi.

Muutaman vuoden kuluttua kuitenkin myös mahtavan Osuuskaupan suojatyöpaikka oli mennyttä. Keskusliike lakkautti hänen toimipisteensä tuottamattomana.

Miksi näin kävi?. Suurin syy miksi näin aina käy, on siinä ettei muutosta tapahdu, vaikka olosuhteet ja asiakkaiden tarpeet ovat muuttuneet.

Muutosvastarinta on siis syynä siihen ettei ajoissa ehditä vastata muuttuneeseen tilanteeseen. Olisiko tästä jotain opittavaa, vaikkapa tämän päivän ongelmien ratkaisuksi julkisella sektorilla, vaikkapa koulusektorilla, jossa kuntia joudutaan lopettamaan, kun mikään ei saa muuttua. Miksi näin ?

Vaikka asiakkaat ovat auliisti kertoneet että voisi olla tarjolla muutakin, ei kauppias välttämättä siitä ota onkeensa, vaan torjuu sen pilkkaamalla ja antamalla ymmärtää asiakkaan olevan ääliö.

Lieneekö totuus sitten lopulta niin että ääliöt muokkaavat maailmaa nopeammin ja paremmin, kun kopea kauppias. Tarvitsemmekin siis kipeästi lisää ääliöitä.

Nimm: Yhtäläisyyksiä ajassa

Irroitettu Lyhytviesteistä 19. 04 2015

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa