Home / Kolumnit / Luvattoman pitkiä hammashoitojonoja

Luvattoman pitkiä hammashoitojonoja

Hammashoidosta Vaasan kaupungissa

Hammashoitojonot ovat Vaasassa olleet luvattoman pitkiä jo kauan ja Vaasan kaupungille on avi määrännyt 250 000 euron uhkasakon, ellei jonoja saada lainmukaisiksi.

Nyt ilokseni huomasin, että Vaasan kaupunki alkaa toimia jonojen saattamiseksi laillisiksi. Toivottavasti tässä onnistutaan.

Hammashoitoon pääsyssä Vaasassa on kuitenkin epäkohta, jonka toivoisin korjattavan. Kerron oman kokemukseni asiassa.

Hampaastani irtosi iso paikka ja lisäksi minulle tuli tieto, että minulle tulee kolmen kuukauden päästä operaatio, jonka takia hampaani tulee olla kunnossa ja tarvitsen siihen hammaslääkärin todistuksen.

Soitin ajanvaraukseen ja kerroin tilanteeni. Minulle kerrottiin, että ensimmäinen vapaa aika on puolen vuoden päästä. Kysyin, eikö ole akuuttiaikoja, kun pitäisi päästä nopeammin hoitoon tuon operaation vuoksi. Se ei käynyt, jos ei ole kipuja.

En uskonut, että asia voisi olla noin ja soitin toimialajohtajalle ja kysyin, onko todella niin, että tällaisessa tapauksessa ei saa nopeammin aikoja. Toimialajohtaja kertoi, että akuuttiajat on tarkoitettu potilaille, joilla on kipuja.

Sanoin, että on kohtuutonta, että pienituloiset henkilöt joutuvat menemään yksityiselle hammaslääkärille tällaisissa tapauksissa. Toimialajohtaja sanoi, että ei yksityisen ja kunnallisen hinnoissa enää kovin suurta eroa ole.

Kävin yksityisellä hammaslääkärillä, jossa suu tutkittiin, tuo hammas paikattiin ja hammaskivi poistettiin, hinta oli 288 euroa, jossa huomioitu jo Kelan osuus. Kunnallisessa hinta hammaslääkäriliiton mukaan olisi puolet tuosta summasta.

Röntgenkuvan pääsin ottamaan kunnalliselle puolelle, hinta oli 19 euroa, joka olisi yksityisellä ollut yli 80 euroa. Joten kyllä hinnoissa eroja on.

Mielestäni on kohtuutonta, että pienituloiset joutuvat käyttämään yksityisiä hammaslääkäreitä. Jos yhden hampaan paikkauksesta ja suun hoidosta tulee 288 euron lasku, miten sitten, jos paikattavia hampaita olisi enemmän, miten pienituloiset selviytyvät taloudellisesti?

Toivon, että akuuttiaikoja voitaisiin antaa myös näissä tapauksissa.

PIRJO HOKKANEN (kd.)

kuntavaaliehdokas

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa