Home / Kolumnit / Kunniavelka suomenjuutalaisille

Kunniavelka suomenjuutalaisille

Tammenlehvä ja daavidintähti

Tässä sankaritarinassa esiintyy muitakin symboleja, kuten sirppi, vasara ja hakaristi. Keskeisessä asemassa on kuitenkin daavidintähti.

Oletteko sattuneet ajattelemaan Suomen juutalaisten asemaa sodissamme? Heidän osansa ei ollut kadehdittava, sillä tulevaisuuden näkymät olivat peräti epäedulliset. Mikäli Neuvostoliitto voittaisi sodan, jakaisivat juutalaiset kohtalomme.

Jos taas Saksa voittaisi, meidän juutalaisemme jakaisivat Saksan juutalaisten kohtalon. Olihan jo meidän ministeriltämme ehditty vaatia”juutalaiskysymyksen” ratkaisua saksalaiseen tapaan.

Nyt voimme olla ylpeät vastauksesta: ”Wir haben keine Judenfrage” – ei meillä ole mitään juutalaiskysymystä. Suomen juutalaisten arvanheitto edellytti kolikon jäämistä kantilleen. Heidän lottovoittonsa oli juuri se tilanne, johon sota saatiin päättymään. Ei teurastanut Saksa eikä Neuvostoliitto.

Saksan sodanjohdolle ei koskaan kunnolla selvinnyt, että sen kanssa sotivalla Suomella oli satoja juutalaisia rintamapalveluksessa. Ei, vaikka olimme asettaneet lukuisia juutalaisiamme kielitaitoisiksi yhteysupseereiksi saksalaisiin Lapin joukkoihin.

Eivät edes kaiken haistavat natsit huomanneet, että suomalaisjoukoilla oli muutama kenttäsynagoga! Jos joku huomasikin, hän ymmärsi olla hiljaa. Mutta Hitlerin hallinnollinen ratkaisu lopulta paljasti totuuden. Hän tuli jakaneeksi myös suomalaisille erityisen ansioituneille rintamasotilaille rautaristin II luokan ritarimerkin.

Niistä kolme osui suomenjuutalaisille, jotka olivat kyllin rohkeita kieltäytyäkseen moisesta kunniasta.

Minulla on myös näkömuistikuva Helsingin kolera-altaan laidalta. Laituriin on kiinnittynyt matkustajahöyry Hohenhörn, joka on kaapannut mukaansa kahdeksan baltianjuutalaista ”rikollista” Saksaan loppukäsittelyyn vietäviksi. Osa rikollisista oli sylivauvoja.

Tilanteessa yrittää mustatakkinen, hattupäinen kävelykepillä varustautunut mies puhua vapaaksi noita ”rikollisia” sekä estää, ettei vastaavaa tapahdu meikäläisille. Valitettavasti tunnollemme jäivät myöhemmin tuhotut kahdeksan, mutta lisää ei sentään annettu.

Tuo rohkea siviilivastarinnan mies oli tietääkseni nyt tunnetun Ruben Stillerin isoisä.

Allekirjoittaneelle on kahdesti osunut kunnia saada olla läsnä, kun Suomi on halunnut lyhentää kunniavelkaansa suomenjuutalaisille sotaveteraaneille. Tilaisuudet on järjestetty Israelin Suomen suurlähetystössä Herzliassa aina lippujuhlan päivänä 4.6.

Läsnä on ollut parhaimmillaan toistakymmentä erittäin suomalaista harmaahapsista sotaveteraania – osa on matkustanut varta vasten Suomesta, osan asuessa ehtoopäiviään Israelissa. Nämä veteraanit ovat olleet iloisia ja ylpeitä suomalaisuudestaan – me nuoremmat ihailevan kiitollisia.

Tähän kirjoitukseen antoi virikkeen 6.1. HS:ssa ollut kuolinilmoitus, jossa vierekkäin ovat daavidintähti ja tammenlehvä. Tätä Suomelle kunniakasta yhdistelmää ei enää usein tulla näkemään. Kiitos heille!

KALLE LANAMÄKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa