Author Topic: Aktiivimalli alkaa näkyä  (Read 2338 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7431
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Aktiivimalli alkaa näkyä
« on: 25. 01. 2018 18:06 »

.

Nyt aletaan saada ensimmäiset näytöt aktiivimallin toimimisesta käytännössä - tunti töitä on revittävä vaikka kaappaamalla dösä

”Valekuljettaja” anasti bussin, ajeli yli puoli tuntia ja kyseli matkustajilta neuvoa reitistä - poliisi hämmentynyt: ”Hänellä oli jonkinlainen halu kuljettaa bussia”

"Liikenneyhtiö sai lopulta paikannettua auton Helsingin Oulunkylään. Poliisin mukaan mies on työskennellyt aiemmin bussikuskina.

    Tapaus sattui sunnuntaina aamupäivällä Helsingin Itäkeskuksessa.
    Bussi oli käynnissä pysäkillä ilman kuljettajaa, kun voro hyppäsi rattiin.
    Poliisi tutkii tapauksessa luvatonta käyttöönottoa ja selvittää, ajoiko mies bussia päihteiden vaikutuksen alaisena.

Bussin oikea kuljettaja oli tapahtumahetkellä lähistöllä. Hän sai todistaa, kuinka ajoneuvo lähti "valekuljettajan" hyppysissä etenemään kohti Oulunkylää noin 15 matkustajaa kyydissään."Erikoinen bussianastus tapahtui sunnuntaina Helsingin Itäkeskuksessa.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201801242200691159_u0.shtml

.

Offline herkkoo

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 7431
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Aktiivimalli alkaa näkyä
« Reply #1 on: 07. 12. 2018 07:07 »
Eläkkeiden ja työttömyysturvan taso putosivat – Näin leikkauksesta tehtiin meidän oma vikamme
Kati Kalliosaari
7.12.2018 07.00


Kati Kalliosaari

"Suomessa on yhä vahvemmin vallalla uusliberalistinen ihmiskäsitys, jonka mukaan kaikilla ihmisillä on samanlaiset mahdollisuudet menestyä elämässä. Kääntäen se tarkoittaa sitä, että on ihan oma vika, jos elämä pettää.

Tämä ajatusmalli näkyy selvästi viime vuosina tehdyissä etuuksien leikkauksissa, niin vuoden 2017 eläkeuudistuksessa kuin vuoden 2018 alussa voimaan tulleessa työttömyysturvan aktiivimallissakin.

Käytännössä niissä kummassakin on kyse leikkauksesta, mutta totuutta ei sanota suoraan. Tulotason putoamisesta on tehty ihmisen oma vika.

Olen vuosittain kiusannut itseäni katsomalla olematonta eläkekertymääni.

Pari vuotta sitten huomasin, miten jo ansaittu eläkkeeni yllättäen kutistui sadoilla euroilla. Samalla alin mahdollinen eläkeikäni harppasi parilla vuodella eteenpäin, 63 vuodesta 65 vuoteen.

Uutena etappina eläkekäyrälle ilmestyi tavoite-eläkeikä, joka itselläni on 67 vuotta. Päästäkseni eläkkeellä samaan tulotasoon kuin ennen eläkeuudistusta minun pitäisi tehdä töitä tavoite-eläkeikään eli neljä vuotta lisää. Näin saisin kumottua elinajanodotteen pidentymisen eli niin sanotun elinaikakertoimen vaikutuksen.

Kolmekymppiset kollegani vastasivat, että älä valita. Heidän tavoite-eläkeikänsä on 70 vuotta.

Harva meistä kuvittelee saavansa tai edes jaksavansa heilua töissä lähes seitsemänkymppisenä.

Eiväthän siihen uskoneet edes eläkeuudistuksen valmistelijat. Eläketurvakeskus on arvioinut, että omasta ikäluokastani eli vuonna 1965 syntyneistä töissä on vuotta ennen 65 vuoden eläkeikää enää harvempi kuin joka kolmas. Toinen kolmannes on työttömänä, loput ovat työkyvyttömyyseläkkeellä.

Eläkeuudistuksen suurin vaikutus onkin siinä, että työttömyys ennen eläkeikää kasvaa selvästi. Samalla eläkemenot pienenevät, koska työttömälle ei ansiosidonnaisen päättymisen jälkeen enää kerry eläkettä.

Kierot päättäjät kuitenkin puhuvat mieluummin työurien pidentämisestä kuin eläkkeiden leikkaamisesta.

On siis ihmisen oma vika, jos työura ei jatku niin kauan, että eläkkeellään tulisi toimeen.

Sama koskee vuoden alusta käyttöön otettua aktiivimallia. Sen piti kannustaa työttömiä töihin, koulutukseen tai valmennukseen työttömyyskorvauksen alentamisen uhalla.

Tulokset ovat heikkoja – ainakin, jos mittarina käytetään ihmisten työllistymistä.

Heinä–syyskuussa jo lähes 160 000 työttömältä oli leikattu korvauksia, koska aktiivisuusehtoa ei ollut täytetty. Leikkurin kohteeksi oli joutunut 39 prosenttia kaikista työttömyysturvan saajista.

Selitykset eivät auta, vaikka olisit tehnyt kaikkesi työllistymisen eteen. Jos ehdot eivät täyty, työttömyysturva putoaa 4,65 prosenttia.

Ja jälleen voit syyttää vain itseäsi, kun et aktivoitunut!"

https://www.aamulehti.fi/a/201342327