Author Topic: Kaupunginkirjasto  (Read 8857 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Don Giovanni

  • Guest
Kaupunginkirjasto
« on: 12. 05. 2009 11:11 »
Huomasin tänään kirjastossa käydessäni, että joudun antamaan kirjastokorttini numeron ja pin-koodini jos haluan kirjaston koneella nettiin.  Tämä tarkoittaa sitä että Minut tunnistetaan ja selailujani pystytään seuraamaan,  Tapahatuuko näin?  Sitä en tiedä.

Sama menetelmä otettiin käyttöön jenkeissä melko pian 11/9 jälkeen.  Seuranta ja siitä raportointi kohdistuu USA:ssa sekä kirjalainoihin että selailuun.  Jos esimerkiksi lainaat ”Anarkistin keittokirjan”, niin siitä raportoidaan oliko se nyt FBI:lle tai NSA:lle.

Onko Vaasassa menty samaan?  Asiakkaille pitää kertoa ennen kirjautumista, mihin lainauskorttikoodia ja pin-koodia tarvitaan.  Tätä kai edellyttää jopa laki.  Mitään tällaista en huomannut.

Tietääkö joku?

Offline Nahikas

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 521
  • Gender: Male
  • Joskus tökkii toisinaan sitten taas lipsuu
    • View Profile
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #1 on: 12. 05. 2009 13:01 »
Kun en kirkasotsaisuudessani ymmärrä pelätä kirjastokorttinumeroni väärinkäyttöä lainasin sieltä taannoin kirjan josta muutama sana.

Näillä sivuilla käsitellään paljon kuntaliitosbroblematiikkaa ja kunnallista päätöksentekoa. Niinpä jos ken ei ole lukenut Kalle Isokallion kirjaa “Urhola” (julkaistuu 2008) niin tiedoksi vaan että kyseinen teos liikkuu lähes yksinomaan näissä aiheissa, hieman ryyditettynä valtakunnan politiikalla. Siis oikea herkkupala monille aktiivisille besserwissereille ja niile jotka epäilevät että kunnalliseen päätöksentekoon littyy jotain kähmintää.
 Sekin tiedoksi että meille mieluista kaksikielisyysteemaa kuntaliitoksissa sivutaan juuri yhtä myrkyllisesti kuin useissa vaasalaisia infon kannanotoissa.
Jos lukija vielä on sitä mieltä että kuntaliitoksista ei ole mitään hyötyjä niin kannattaa aivan ehdottomasti lukea sillä kirjan ensimmäinen puolisko jankuttaa sangen monotoonisesti sitä että niin kuin nyt on on hyvä maailman tappiin. Eikun rattoisia lukuhetkiä.

Vielä sellainen varoituksen sana että romantiikan, erotiikan,  moniselittiesen psykologisen analysoinnin ym kaiken ylevämmän korkeakirjalllisuuden  ystävien  kannattaa vältää tätä kirjaa.
Saattaa olla että vain luulottelen mutta parempi se kuin tuppisuuna

Vierailija

  • Guest
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #2 on: 12. 05. 2009 14:02 »
Jos kaupunginkirjasto kerää käyttäjien kirjastokorttinumeroita ja pin-koodeja, niin eikö kysymyksessä ole silloin rekisteri.  Muistaakseni tällaisesta rekisteristä pitää ilmoittaa.  Joku  voi käydä tietosuojavaltuutetun sivulla ja kertoa meille.

Kirjastossa on ymmärtääkseni sulkulista ns. epäilyttäville sivuille.  Haluaako kirjasto nyt vielä tietää kuka yrittää päästä tällaisille sivuille ja keskustellaanko tällaisesta henkilöstä kirjaston kahvitunnilla?

Tästä tulikin mieleeni ns. data  mining. Onko mahdollista että viranomaiset pääsevät tutkintavaiheessa tonkimaan kuka on lainannuat mitäkin?

Mieleen nyt tulee lähinnä Kauhajoen koulusurma ja takavuosien Myyrmannin tapaus.  Petri Gerd ilmeisesti oli kiinnostunut kemiasta. Lainasiko kemian oppikirjoja ja tutkiko poliisi asiaa tältä kannalta? 

Lainasiko Saari asekirjoja?

Besse R. Wisser

  • Guest
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #3 on: 12. 05. 2009 15:03 »
"Rekisterinpitäjän tulee laatia jokaisesta eri henkilörekisteristä rekisteriseloste, joka on pidettävä yleisesti saatavilla esimerkiksi rekisterinpitäjän toimipaikassa tai verkkopalvelussa. Samaan henkilörekisteriin kuuluvat erikseen pidetyt atk-rekisterit ja manuaaliset luettelot ja kortistot, jos niitä käytetään saman tehtävän hoitamiseen."
Tietosuojavaltuutetun toimisto

Offline Timo Rintamäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1386
    • View Profile
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #4 on: 12. 05. 2009 17:05 »
Itse olen sitä mieltä, että kehittyneet valvontateknologiat edellyttävät tiukempaa enemmistövaltaa ja lakien ja virastojen, kuten kirjaston ohjeiden hyväksyttämistä enemmistöllä.

Enemmistövallan haittapuoli on sen vaatima ajankäyttö yhteiskunnallisiin asioihin ja lakeihin ja ohjeisiin perehtyessä ja niiden voimaansaattamisesta päätettäessä. Mutta, jos olet huolissasi ja ärtynyt huomattuasi, että sinua valvotaan niin ainoa vastatoimi siihen on enemmistön oikeus säätää itselleen lait ja ohjeet joita noudatetaan.

Käyttäjäntunnistuksen ja kansalaisten viestiliikenteen valvonnan vastapainona käytetään julkisuutta tiedottaaksemma havaitsemistamme valvontatekniikoista ja tahoista, jotka niitä käyttävät.

Yksi viestiliikennettä ja sen toimintaa valvova taho ovat operaattorit, joiden työntekijät kykenevät lukemaan tekstiviestisi, kuuntelemaan soittosi ja saamaan paljon muutakin tietoa, jota asiantuntematon ei osaa kuvitellakaan.

Internetoperaattori ja tietokoneessasi olevien ohjelmien tekijät voivat seurata internetliikennettäsi kuin olisivat tietokoneessasi saaden tietokoneesi ja nettisi toiminnasta selville enemmän kuin sinä itse.

Ylläpidolla ja atk-tuella on käytettävissään menetelmät joilla he voivat saada näyttösi näkymän näytölleen ja ottaa tietokoneesi hallintaan ja käyttää sitä kuin sinä itse käytät.

Windows Live Messengerissä on Toiminnot --> Pyydä etätukea, jolla toisella tietokoneella oleva saa näyttönäkymäsi näytölleen ja voi käyttää tietokonettasi netin yli luvallasi. Tietokoneesi luvattoman hallintaan ottamisen voi torjua palomuurilla, kuten esimerkiksi ZoneAlarm.

Tietokoneeseen voidaan ladata erilaisia käyttämisen vakoiluohjelmia, jotka esimerkiksi ottavat ruutukaappauksen näytöstäsi aina, kun klikkaat hiirellä tai painat enteriä ja tallentavat ne koneessasi olevaan salaiseen tiedostoon, jonne pääsee näppäinyhdistelmällä, jonka tietää vain vakoiluohjelman törkeästi ja salaa asentanut röyhkeä henkilö.

Ruutukaappaus eli print screen on näppäimistössäsi oleva näppäin, jossa lukee esimerkiksi Print Scrn SysRq. Sen painalluksella ja avaamalla esimerkiksi Paint ja näppäimistöstä yhtä aikaa Ctrl ja V saat ruutukaappauksen tallennettua painttiin. Käytä JPG tiedostomuotoa, koska esimerkiksi BMP tekee ison kuvatiedoston.

Virustorjuntaohjelmat löytävät vakoiluohjelmat. Näin kävi, kun itse testasin vakoiluohjelmaa omalla koneellani katsoakseni mitä vakoiluohjelma saa selville itse suorittamastani tietokoneen käyttämisestä.

Jos koneella on useampia käyttäjiä pitäisi jokaiselle luoda oma salasanan takana oleva käyttäjätunnus ja outlook express sähköpostiohjelma pitää poistaa käytöstä ja käyttää webmailia, kuten Hotmail. Outlook Express nimittäin hakee sähköpostit tietokoneellesi mahdollisesti kaikkien luettavaksi. Lisäksi Windows Live Messengerin keskustelujen tallennus eli viestihistoria pitää poistaa käytöstä ja muistaa tyhjentää selaimen sivuhistoria lopettaessasi internetissä selailun.

Valitettavasti et mitenkään voi poistaa operaattorin keräämiä tietoja sessiostasi koska ne ovat laskutuksen perusta.
« Last Edit: 12. 05. 2009 17:05 by Timo Rintamäki »

foliohattu

  • Guest
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #5 on: 12. 05. 2009 22:10 »
Huomasin tänään kirjastossa käydessäni, että joudun antamaan kirjastokorttini numeron ja pin-koodini jos haluan kirjaston koneella nettiin.  Tämä tarkoittaa sitä että Minut tunnistetaan ja selailujani pystytään seuraamaan,  Tapahatuuko näin?  Sitä en tiedä.

Ei käyttäjän tunnistusta ole sinne huvin vuoksi rakennettu. Kyseessä on joko poliisivaltiomainen yksityisyyden loukkaus tai sitten jonkun tietämättömän hölmön virhe. Joku virkamies on voinut toteuttaa itseään ymmärtämättä mitä periaatteellisia seurauksia tällaisella päätöksellä voi olla.

Ymmärtääkseni tällaisen tekeminen ei Suomen lakien mukaan tulisi olla mahdollista. En kuitenkaan ole täysin varma.

Jos kirjasto kokee, että tieto on vaarallista väärien ihmisten käsissä, silloin kirjaston pitäisi pitkään ja hartaasti miettiä heidän tehtävää ja tarkoistustaan tässä yhteiskunnassa.

Jos joku viitsii, tästähän voisi ilmoittaa Jyrki Kasville. Hän on ehkä ainut suomalainen kansanedustaja, joka ymmärtää näistä asioista yhtään mitään. Ehkä tätä kautta asialle voisi saada sen verran julkisuutta, että kirjasto ymmärtäisi perääntyä.




...tiedoksi vielä, että en ole käyttänyt kirjaston palveluita 20 vuoteen. Koen tämän asian kuitenkin periaatteellisella tasolla erittäin merkittäväksi. Tällaiset asiat eivät ole merkkejä vapaasta yhteiskunnasta, jollainen Suomikin joskus tulevaisuudessa toivottavasti on.

Offline Tapio Parkkari

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 875
    • View Profile
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #6 on: 13. 05. 2009 06:06 »
Tietokone-lehti 14/2008 kertoi, että monet Suomen kirjastoista ovat ottaneet käyttöön yleisöpäätteiden sensuroinnin.  Suomen kirjastoseura selvitti asiaa ja sai hämmästyttäviä tuloksia.

-Suodatuksia perusteltiin lastensuojelulla mutta monessa kirjastossa suodatetaan kaikkia yleispäätteitä, ei vain lasten- ja nuortenosaston koneita.  Suuri osa kirjastoista ei tiedota suodatuksesta asiakkaille lainkaan, sanoo projektisuunnittelija Taru Björkman Suomen kirjastoseurasta.

Björkmanin mukaan kirjasto ei itse edes välttämättä ole päättänyt, mitä suodatetaan, vaan suodatettavat asiat saattavat valita vaikkapa palveluntarjoaja, joka kytkee palomuurista päälle suodatettavat asiat mielensä mukaan ja pääsee laskuttamaan sisällönsuodatuksesta.

Suodatettavien kohteiden määrä on yllärttävän suuri. Pornon, väkivallan ja huumesivujen suodatuksen ymmärtää mutta monet kirjastot suodattavat myös hakkerointiin liittyviä sivuja, seksuaalikasvatusta ja aborttiaiheisia sivuja, jopa irc-galleriaa ja folklorea.

Vaasan kaupunginkirjaston menetelmät ja sulkulista sekä ennnenkaikkea perustelut käyttäjän tunnistamiselle on ehdottomasti tuotava julkisuuteen.

Tässä oli nyt selvästi kansalaistoiminnan paikka.  Kansalaiset voivat itse kokeilla ns. epäilyttäviä sivuja ja kertoa suodatuksesta vaikka täällä.
Auta foorumin tunnetuksi tekemisessä.  Lähetä tästä ketjusta tieto kavereillesi "Lähetä Aihe" nappulasta.  Nappula on heti pohjaviivan alapuolella.

Vierailija

  • Guest
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #7 on: 13. 05. 2009 10:10 »
Olen sitä mieltä ettei ennakkosensuurilla, varsinkaan salaisilla sulkulistoilla, ole mitään tekemistä länsimaisen yhteiskunnan tiedonhankinnan kanssa.  Ei myöskään nettiselailujen tunnistamisella ja kirjastokortin pin-koodin liittämisessä selailuhistoriaan.

Edelleen ihmettelen että uskaltaako kirjaston koneilla enää lähettää webmaileja ilman pelkoa että joku virkailija niitä lukee ja levittelee ympäriinsä.

Kirjastolaitos, joka tälläisiin isoveli-toimiin tyhtyy. toimii vastoin kirjaston periaatteita. Vaasassa on nyt otettu askel kohti kontrolliyhteiskuntaa.

”Kirjastolain mukaan yleisten kirjastojen tehtävänä on edistää ihmisten yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistyksen, kirjallisuuden ja taiteen harrastukseen, jatkuvaan tietojen, taitojen ja kansalaisvalmiuksien kehittämiseen, kansainvälistymiseen sekä elinikäiseen oppimiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjastossa on monessa eri muodossa olevaa aineistoa, joka on asianmukaisesti järjestetty.

Sen lisäksi kirjastossa tulee olla riittävä määrä ammattitaitoista henkilökuntaa, tarkoituksenmukaiset tilat, toimiva kirjastojärjestelmä, verkkoyhteydet ja sitä kautta tarjottavia palveluja sekä internet-yhteyksin varustettuja asiakaspäätteitä.

Laki edellyttää kirjastojen myös edistävän virtuaalisten ja vuorovaikutteisten verkkopalvelujen ja niiden sivistyksellisten sisältöjen kehittymistä.
Hämeenlinnan kaupunginkirjassto

Jos kaupunginkirjasto sulkulistoilla ja vaatimalla tunnistuksen rajoittaa  ihmisten tiedon hankkimista, on tärkeää, että jokainen aikuinen saa edelleen kotonaan käyttää nettiä kaikilla niillä tavoilla, mitä laki sallii, vaikka se ei viranomaisille sovikaan esim. maahanmuuttokriittisten kirjoitusten osalta. Kaikki rajoitukset on asetettava julkisen arvion kohteeksi.

Tämän vuoden alusta Suomikin lähti rajoittamaan nettikäyttöä. Operaattorit velvoitettiin noudattamaan poliisin ylläpitämää sulkulistaa, jolle on kerätty lapsipornoksi luokiteltuja sivuja, jotka kuka tahansa nörttiville pystyy kiertämään.
 
Suomen kirjastoseuran tutkimuksesta käy ilmi että löperimmät suodattimet päästävät lävitse jopa 60% pornosivuille kohdistuneista hauista. Kysymys lienee siitä että ostetut sulkulistat sisältävät jonkun taksvärkissä olleen teinin laatimia arvoita, jotka sulkulistoja kauppaavat muuttavat rahaksi.

Tämä asia on nyt käännettävä nurin.  Kysymys on kansalaisten perusoikeuksien loukkaamisesta.

Tämän pitäisi olla ykkösuutinen kaikissa Vaasalaisissa medioissa.

« Last Edit: 13. 05. 2009 14:02 by Vierailija »

CopyPaste

  • Guest
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #8 on: 13. 05. 2009 15:03 »
Suodatinten läpi pääsee helposti lukemaan sekä laitonta että haitallista aineistoa.  Suodattimet estävät pääsyn useille laillisille ja haitattomille, jopa lapsille tarkoitetuille sivuille.

Suodatinjärjestelmät loukkaavat sananvapautta:

Suodatinohjelmistojen sulkulistat ja –algoritmit ovat liikesalaisuuksia. Me emme siis voi päättää tai lailla säätää, mitä ja miksi meitä estetään näkemästä. Sen tekee suodatinjärjestelmän kehittäjä meidän puolestamme. Suodatinjärjestelmien onkin havaittu estävän pääsyn esimerkiksi sellaisille Internet-sivuille, joilla kritisoidaan suodatinjärjestelmiä. Mitä muuta meitä estetään näkemästä? Millaiseen maailmankuvaan sulkulistat perustuvat? Olemmeko me ulkoistamassa sananvapauden rajoittamisen suodatinfirmoille?
---
Sitä paitsi, esimerkiksi kirjastojen tehtävänä on jakaa tietoa kaikille, ilman rajoituksia. Miten voidaan perustella sitä, ettei kirjastojen tietokoneilta enää saisikaan tietoa ehkäisystä tai taolaisuudesta (molemmista kertovia sivuja päätyy usein sulkulistoille, miksi, kysyn vaan).

Jyrki J. Kasvi
http://www.kasvi.org/index.php?687

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Kirjasto sensuroi
« Reply #9 on: 13. 05. 2009 17:05 »
Tässä hieman täydentävää tietoa jos aihe kiinnostaa:

Internetin sisällönsuodatus Suomen yleisissä kirjastoissa
Selvitys luettavissa julkaisussa ”Suojelua vai suodatusta? Internetin sisällönsuodatus kirjastoissa” (Suomen kirjastoseura, BTJ Finland Oy) ja ladattavissa seuran verkkosivuilta
 
Kirjastot tiedon suodattajina

Taru Björkmanin tutkimus suodatuksesta

Suomen Kuvalehti

Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #10 on: 14. 05. 2009 09:09 »
Otsikko "Kaupunginkirjasto" ei varsinaisesti kerro mitään mutta tulin miettineeksi
aloittajan ajatusta.

Käytännössä kun ihmisten tekemisiä aletaan valvoa jo kirjastosurffailujen
tasolla niin ajan kanssa niitä on paljon.  Opiskelijat hakevat tietoa vaikkapa
terrorismista jotta voivat esitelmöidä terrorisminvastaisen luennon.  Kun
tällaisia hakuja omalla PIN koodilla on tuhansia, on se vaara, että kun jotain
jossain sattuu niin siihen sitten liitetään maailmanlaajuinen etsintä, niin
tavallinen opiskelija voi joutua kuulusteluun siitä, että on ottanut selvää
terrorismista.  Joidenkin väärinkäsitysten ja sattumien summana hän voi
joutua jopa vankilaan.

Tällaisia väärinkäsitysten mahdollisuuksia ei saisi ruokkia.  Muutenkin
sellainen nettisurffailujen seuraaminen vaikuttaisi perusoikeuksien
loukkaamiselta.

Joku työnantaja voi olla sitä mieltä, ettei työmaan koneella surffailla seksi-
sivuilla.  Jokainen on kuitenkin saanut roskapostina tällaisen sivun mainoksen.
Pelkkä vahinkoklikkaus siihen avaa sivun ja antaa työnantajalle mahdolli-
suuden todistaa sääntöjen vastaisen klikkauksen.

Näin täsmäkohtainen valvonta on jo liikaa.  Sillä saatetaan saada enemmän
vahinkoa kuin hyötyä.

Tokihan jokaisen maan turvallisuuspoliisi tykkäisi siitä, että kansalaisten
kaikki teot voitaisiin seurata mutta siihen ei ole ollut mahdollisuutta. 
Nettisurffailun kautta siihen olisi nyt mahdollista.  Tällaisesta on pieni
askel siihen, että kaikki nettisurffailu on valvottavissa jopa omalta
läppäriltä Kynsiluodon saaren kivellä istuen.

Haluatteko kansalaiset tällaista valvontaa?  Vaikka tekoja valvotaan
ei valvojan apu siltikään ole lähellä silloin kun sitä itse tarvitsee.

Tällaisella kansalaisia valvomalla toiminnalla menee helposti "lapsi
pesuveden mukana."

Äänestäkää minut eduskuntaan ennenkuin tällainen on kokonaan totta.
Osittainhan se jo on.  Saatan olla ehdokas.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Oksanen

  • Kansalaisaktiivi
  • ***
  • Posts: 226
  • "Lisää painetta", sanoi putkimies.
    • View Profile
    • Email
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #11 on: 14. 05. 2009 09:09 »
Kansanedustajuudesta sanoisin Karille että meillä on jo Jyrki J. Kasvi, joka osaa nämä hommat, mutta:

Rikkooko Vaasan kaupunkirjsto lakia?

Rekisterinpitäjän on laadittava kaikista henkilörekistereistä rekisteriseloste. Pyydä se nähtäväksesi. Siitä käy ilmi, kuka käsittelee sinua koskevia tietoja ja mihin tarkoitukseen. Siinä on myös tietoja henkilötietojesi suojaamisesta.

Tietosuojaperiaatteita

1. Sinusta voidaan kerätä tietoja vain suostumuksellasi tai jos sinulla on
asiakassuhteen, palvelussuhteen, oppilassuhteen, jäsenyyden tai muun niihin
verrattavan suhteen vuoksi asiallinen yhteys rekisterinpitäjän toimintaan tai silloin, kun laissa on säädetty perusteet tietojen keräämiselle.

2. Tietojen keräämisen tulee olla rekisterinpitäjän toiminnan kannalta tarpeellista ja asiallisesti perusteltua.

3. Tietojen tulee olla kerättyyn tarkoitukseen tarpeellisia ja virheettömiä.

4. Sinusta kerättyjä tietoja ei saa käyttää muuhun kuin siihen tarkoitukseen, jota varten  ne on kerätty.

5. Arkaluonteisia tietoja voidaan kerätä vain henkilötietolaissa säädetyillä erityisillä edellytyksillä.

6.Tietosi on suojattava. Niiden luovuttaminen ulkopuolisille edellyttää suostumustasi tai luovuttamiseen oikeuttavaa lainsäännöstä.

7.Sinulla on yleensä oikeus saada tietää henkilötietojesi käsittelystä, oikeus tarkastaa omat tietosi ja oikeus vaatia virheellisen tiedon korjaamista.
Tietosuojavaltuutettu

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #12 on: 14. 05. 2009 11:11 »
Jokaisessa asiassa on aukkoja.  Tuli mieleen, että varsinaista rikollista toimintaa
harjoittavat osaavat varmaankin välttää juuri rikolliseen toimintaan kantamansa
materiaalin jälkien jättöä ja sitä suuremmalla syyllä silloin syytön joutuu
selittelemään tekojaan koska hänellä ei ollut mitään syytä häivyttää jälkiään.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Niilo Aro

  • Omalla nimellä
  • Aktiivi vaikuttaja
  • *
  • Posts: 270
    • View Profile
    • Email
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #13 on: 14. 05. 2009 12:12 »
No, kun joku käyttää kirjaston konetta niin siihen on aina syy; ei ole omaa konetta, on matkoilla, on käymässä kirjastossa ja haluaa lukea web-mailinsa.  Käyttäjien joukossa on kaikenlaisia.  KIrjaston sulkulistat estää ainakin osan pornosivuista jos niitä nyt kukaan kirjastossa katselee.

Offline Niilo Aro

  • Omalla nimellä
  • Aktiivi vaikuttaja
  • *
  • Posts: 270
    • View Profile
    • Email
Pillu vaarallisempi kuin pommi
« Reply #14 on: 14. 05. 2009 12:12 »
Oli aivan pakko kokeilla tällä kirjaston koneella.  Jos kirjoitat vaikka tavanomaisen XXX, saat seuraavan näytön:

Access to the page:

http://www.xxxvogue.net

... has been denied for the following reason:

Banned site: xxxvogue.net

Jos on kauhea hinku päästä katselemaan tyttöjen kuvia niin sulkulistan  voi kiertää vaikka sanoilla charming young ladies tms.  Tämä nyt osoituksena miten typeriä tuollaiset sulkulistat ovat,.

Sen verran on pakko myöntää, että sulku toimi hyvin sellaisillakin kilteillä sanoilla kuin tits, boobs, fat girls jne, joka viittää siihen että sulkulistan perussanasto on englanninkielinen eli lista on  ulkomaista alkuperää.

Joku muu voisi selvittää miten kirjaston sulkulista suhtautuu vaikka aborttiin, itsemurhaan ja ns. bizarre, weird, hate, brutal yms. sivuihin.

Jossakin luki että kirjastojen sulkulistat estävät pääsyn hakkerisivuille.  Näin ei ole ainakaan Vaasassa, myös pomminteko-ohjeet löytyivät usealla eri kielillä.

On siis niin että pillu on Vaasan kirjastoväelle  vaarallisempi kuin pommi.

Kokeilin myös todella rasistisia "nigger"  sivuja ilman mitään ongelmaa. Eli voi olla rasistinen pomminrakentaja mutta ei katsella tussun kuvia.

Happy Computing
« Last Edit: 14. 05. 2009 12:12 by Niilo Aro »

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #15 on: 14. 05. 2009 14:02 »
En tideä mitä Vaasan kirjasto on em. asian suhteen tehdyt mutta kirjastostamme yleensä ei voi antaa kuin ylistäviä lausuntoja.

Onpa asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua.
Ja onpa modernit systeemit! Tietoneet taitaa olla kaikki Linux-ohjelmilla varustettuja.

Tuo sähköpostiin tuleva(t) varoitukset laina-ajan päättymisestä on aivan sikahieno juttu.

Kiitos kirjastoväki, kiitos Birgt Aurén! Olette maailman paras (ainakin suomalainen) kirjasto!

(Olin jo aikonut ensi vaaleissa luopua kunnallispolitiikasta mutta nyt on noussut suuri himo päästä kirjastolautakuntaan...joten täytynee jatkaa vielä yhdet vaalit ja pyrkiä sinne)

Offline T.Tyly

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 488
    • View Profile
Tietoa ilman rajoituksia
« Reply #16 on: 14. 05. 2009 15:03 »
...kirjastojen tehtävänä on jakaa tietoa kaikille, ilman rajoituksia. Miten voidaan perustella sitä, ettei kirjastojen tietokoneilta enää saisikaan tietoa ehkäisystä tai taolaisuudesta (molemmista kertovia sivuja päätyy usein sulkulistoille, miksi, kysyn vaan).  Jyrki J. Kasvi, vihreät

Demokratian vaeltava ritari, Tapio Osala, ei vaivaitunut lukemaan mitä ketjussa kerrotaan ja mitä mieltä puoluetoveri on asista.  Sen sijaan T.O haluaa kirjastolautakuntaan.

"En tideä mitä Vaasan kirjasto on em. asian suhteen tehdyt mutta kirjastostamme yleensä ei voi antaa kuin ylistäviä lausuntoja."
Tapio Osala
Minäkin olen sitä mieltä, että ravirata on kaavoitettava asunnoille!

Offline Nahikas

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 521
  • Gender: Male
  • Joskus tökkii toisinaan sitten taas lipsuu
    • View Profile
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #17 on: 14. 05. 2009 19:07 »
Osalan kanssa täysin samaa mieltä että Vaasan kirjasto on mainio laitos perinteiselle asiakkaalleen, ihmiselle joka käy siellä lainatakseen kirjoja. Palvelualtis henkilökunta, hienot tillat, paljon tarjontaa.

Laitoksen tietokoneiden käyttöön en ymmärrä ottaa kantaa, toivottavasti kirjastoa ei suljeta mahdollisten väärinkäytösten vuoksi.
Saattaa olla että vain luulottelen mutta parempi se kuin tuppisuuna

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Tietoa ilman rajoituksia
« Reply #18 on: 14. 05. 2009 19:07 »
...kirjastojen tehtävänä on jakaa tietoa kaikille, ilman rajoituksia. Miten voidaan perustella sitä, ettei kirjastojen tietokoneilta enää saisikaan tietoa ehkäisystä tai taolaisuudesta (molemmista kertovia sivuja päätyy usein sulkulistoille, miksi, kysyn vaan).  Jyrki J. Kasvi, vihreät

Demokratian vaeltava ritari, Tapio Osala, ei vaivaitunut lukemaan mitä ketjussa kerrotaan ja mitä mieltä puoluetoveri on asista.  Sen sijaan T.O haluaa kirjastolautakuntaan.

"En tideä mitä Vaasan kirjasto on em. asian suhteen tehdyt mutta kirjastostamme yleensä ei voi antaa kuin ylistäviä lausuntoja."
Tapio Osala

Kaikkeen en ehdi perehtyä. Valitan.  Luotan Jyrki Kasviin näissä asioissa.
Saa toki yrittää kertoa selvemmin mitä Vaasan kirjastossa on mahdollisesti tehty. Kuka on päättänyt ja mitä?

Offline Roikale

  • Kansalaisaktiivi
  • ***
  • Posts: 191
  • Gender: Male
    • View Profile
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #19 on: 14. 05. 2009 20:08 »
Joku täällä huuteli rekisteriselosteen perään. Se on kolmen klikkauksen päässä Vaasan kaupungin etusivulta (toivottavasti on vielä kotisivu-uudistuksen jälkeenkin). Netissä olevassa selosteessa ei tosin kerrota, mitä tietoja kustakin asiakkaasta tallennetaan ja onko esim. selailuhistoria tallennettavien joukossa.
http://www.vaasa.fi/Suomeksi/Etusivu/Kirjastopalvelut/Saannot__maksut__rekisteriselosteet.html

Käyttösääntöjen tietoverkkoja koskeva kohta on mahdollisimman epämääräinen:

3.2 Tietoverkkojen käyttö
Tietoverkkojen (Internet) käytössä tulee noudattaa yleisesti voimassaolevia käyttöperiaatteita, joihin kirjastolla on oikeus lisätä omia rajoituksiaan.

- mitä ovat yleisesti voimassaolevat käyttöperiaatteet? kuka sellaiset määrittelee?
- jälkimmäinen lause antaa kirjaston henkilökunnalle vapaat kädet rajoittaa, suodattaa tai jopa manipuloida mitä tahansa sisältöä ilman, että toimenpiteistä tiedotetaan

Minua ei näissä ylenpalttisissa rekistereissä vaivaa niinkään suunnittelijoiden pahantahtoiset aikomukset kuin se, että rekisterien päivittäiset käyttäjät eivät edes tajua tietoihin liittyvää vastuuta. Jos poliisitkin silloin tällöin narahtavat käytyään luvatta naapurin rikosrekisteriotteella, mikä mahtaa olla mikrotukihenkilöiden, kirjastontätien ja webmasterien kynnys urkkimiseen?

Offline Timo Rintamäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1386
    • View Profile
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #20 on: 14. 05. 2009 23:11 »
Ilmeisesti vaasalaisia.info ei ole kirjaston suodatuslistalla.

Olettaisin, että kirjaston tietokoneiden ylläpidolla on käytössään etätyöpöytäohjelma.

Ylläpito voi etätyöpöytäohjelmalla seurata kirjaston tietokoneiden käyttöä avaamalla omalle näytölleen näkymän, jonka itse näet näytöllä käyttäessäsi kirjaston tietokonetta. Jos ylläpito voi näin toimia ja jopa tallentaa surffailusi aivan hiiren liikkeitä myöten ruutukaappausvideona niin tietoturvasi on aivan olematon. Pankkiyhteyteytesi tilin saldo ja verkkokauppa-asiointisi ja sähköpostisi näkyy ja voidaan tallentaa kuin ylläpito istuisi vieressäsi.

Ruutukaappausvideota ja ruutukaappauksia käytetään opetustarkoituksiin. Ruutukaappaus ei siis tässä yhteydessä tarkoita, että joku kaappaisi ruutusi vaan, että ruudusta otetaan kuva tai video käyttöjärjestelmään tai ohjelmaan sisältyvällä toiminnolla.

Ruutukaappausvideota ottavia ohjelmia on esimerkiksi CamStudio.

Ruutukaappauskuva eli print screen on näppäimistössäsi oleva näppäin, jossa lukee esimerkiksi Print Scrn SysRq. Sen painalluksella ja avaamalla esimerkiksi Paint ja näppäimistöstä yhtä aikaa Ctrl ja V saat ruutukaappauksen tallennettua painttiin. Käytä tallentaessasi JPG tiedostomuotoa, koska esimerkiksi BMP tekee ison kuvatiedoston.
 
"Ruudun kaappaus" eli etäkäyttö edellyttäisi, että käytettävän ja käyttäjän tietokoneilla on tätä tarkoitusta varten asennettu saman niminen ohjelma, jolla otetaan yhteys saman ohjelman sisältävään tietokoneeseen ip-osoitteella tai muulla tietokoneen yksilöivällä verkkotunnistustiedolla. "Ruudun kaappaus" toiselta koneelta on mahdollista niin, että hiiresi ja näppäimistösi on poistettu väliaikaisesti käytöstä koska käyttäjiä ei tietenkään suositella olevan yhtä aikaa kaksi käyttämässä hiirillään yhtä kursoria.
« Last Edit: 17. 05. 2009 21:09 by Timo Rintamäki »

Vierailija

  • Guest
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #21 on: 15. 05. 2009 06:06 »
.. valvonta tunkeutuu syvälle kansalaisten yksityisyyteen.  Kun tiedot ihmisten arkipäivän intiimeistä tekemisistä pyörivät etäisissä tietokoneissa, kaukana hänen kontrollinsa ulottumattomissa, hänellä ei ole enää ihmisarvoa, hän on pelkkä valvottava dataruumis.
Risto Heinonen

Onko Vaasan kaupunginkirjaston käyttöönottaman kirjastokortti- ja pin-koodi kontrollin takana poliisiviranomaisen lisääntynyt ulkomaalaisten kenttävalvonta? Vaasa on yksi Suomen kansainvälisimmistä kaupungeista ja iso osa täällä asuvista ulkomaalaisista käyttää kirjaston nettipalvelua.  Haluaako poliisi tietää käyvätkö täällä asuvat islaminuskoiset terroristeja lähellä olevilla sivuilla, fundamentalistisivuilla, koraanikoulusivuilla jne?

Sama asia koskee tietysti monia muita kansallisuuksia, joiden yhteiskunnissa kuohuu.  Poliisiviranomaisia kiinnostaa varmasti eri kriisipesäkkeiden rekrytointisivut, pommintekosivut ja vastaavat.

”Poliisihallinnossa on viime vuosina toteutettu kymmeniä tehostamistoimia, joilla varmistetaan toiminnan lainmukaisuutta salaisen tiedonhankinnan käytössä. Uusien valvontarakenteiden ja -välineiden luomisella sekä uusilla ohjeistuksilla valvontaa on saatu merkittävästi etupainotteisemmaksi ja valvonnan kattavuutta lisättyä.

Valvonta

Muistio tiedonhankinnasta

Valvonta lisääntyy

Kuinka meaitä valvotaan verkossa

Poliisilaehti

Aivan erinomainen juttu aiheesta: (Risto Heinonen)
Poliisin valvonnasta


« Last Edit: 15. 05. 2009 07:07 by Vierailija »

Offline Timo Rintamäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1386
    • View Profile
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #22 on: 16. 05. 2009 14:02 »
(Olin jo aikonut ensi vaaleissa luopua kunnallispolitiikasta mutta nyt on noussut suuri himo päästä kirjastolautakuntaan...joten täytynee jatkaa vielä yhdet vaalit ja pyrkiä sinne)

Seuraavat kunnallisvaalit toimitetaan lokakuussa 2012.

Kirjastolautakunta                     
                     
Kirjastolautakuntaan kuuluu viisi (5) valtuuston
toimikaudekseen valitsemaa jäsentä ja yhtä monta
henkilökohtaista varajäsentä.

Kirjastolautakunta kokoontuu 6 kertaa vuodessa.

Varsinaiset jäsenet - Varajäsenet
   
Harakka Terttu pj. KD   Sawela Mervi KD
 
Korhonen Tapio vpj.   SDP Jokinen-Andov Ritva SDP
 
Teir Giovanna SFP   Sjöholm-Fahllund Lena SFP
   
Wiirilinna Viljami KOK   Asplund Kaj KOK

Mäenpää Arne VAS   Lehtola Aatos VIHR
 
Kirjastolautakunnassa istuu Mäenpää Arne VAS, jonka varamies on Lehtola Aatos VIHR.

Luopuisikohan Lehtola varamiespaikastaan, jotta Osala pääsisi varamiespaikalta kirjastolautakuntaan.

Normaalisti lautakuntaan päästään olemalla puoluejäsen tarvitsematta olla valtuuston jäsen asettumalla kunnallisvaaleissa valitun uuden valtuuston kunnallisvaalien jälkeisessä ensimmäisessä järjestäytymiskokouksessa pidettävissä lautakuntavaaleissa puolueen lautakuntaehdokkaaksi.

Mitenkähän lienee voiko lautakuntaan päästä valtuuston suorittaman lautakuntavaalin jälkeenkin, jos esimerkiksi puolue haluaa suorittaa järjestelyjä yksittäisen puoluejäsenen tahdosta, siten että lautakunnanjäsenen varamies luopuu lautakuntapaikastaan ja sen jälkeen lautakunnanjäsen luopuu lautakuntapaikastaan, jotta varamies pääsee lautakuntapaikalle, ettei tarvitse odotella seuraavien kunnallisvaalien jälkeisessä järjestäytymiskokouksessa pidettävään lautakuntavaaliin asti.

Itse en lähtisi järjestelyihin vaan odottaisin kiltisti seuraavia lautakuntavaaleja.

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #23 on: 17. 05. 2009 20:08 »
Luopuisikohan Lehtola varamiespaikastaan, jotta Osala pääsisi varamiespaikalta kirjastolautakuntaan.

Normaalisti lautakuntaan päästään olemalla puoluejäsen tarvitsematta olla valtuuston jäsen asettumalla kunnallisvaaleissa valitun uuden valtuuston kunnallisvaalien jälkeisessä ensimmäisessä järjestäytymiskokouksessa pidettävissä lautakuntavaaleissa puolueen lautakuntaehdokkaaksi.

Mitenkähän lienee voiko lautakuntaan päästä valtuuston suorittaman lautakuntavaalin jälkeenkin, jos esimerkiksi puolue haluaa suorittaa järjestelyjä yksittäisen puoluejäsenen tahdosta, siten että lautakunnanjäsenen varamies luopuu lautakuntapaikastaan ja sen jälkeen lautakunnanjäsen luopuu lautakuntapaikastaan, jotta varamies pääsee lautakuntapaikalle, ettei tarvitse odotella seuraavien kunnallisvaalien jälkeisessä järjestäytymiskokouksessa pidettävään lautakuntavaaliin asti.

Itse en lähtisi järjestelyihin vaan odottaisin kiltisti seuraavia lautakuntavaaleja.

Luottamuspaikoista ei voi noin vain luopua. Eroamiseeen on oltava pätevä syy ja eroa on anottava samalta elimeltä, joka on valinnan tehnyt.

Vihreiden on ensi kerralla käytävä voitolliset vaalit ja lisättävä valtuustopaikkoja, sitten on pyrittävä neuvotteluissa saamaan yksi varsinainen MIES-paikka kirjastolautakunnasta. Vasta sitten voi olla toivoa tulla valituksi sille paikalle, jos vihreiden pättävät elimet niin sallisivat. Jos itse sattuisin valtuustoon asti vielä joutumaan/pääsemään niin silloin olisi aika hyvät mahdollisuudet tulla valituksi kirjastolautakuntaan, sillä valtuutetut ovat etusijalla paikkoja jaettaessa.


hartsa

  • Guest
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #24 on: 18. 05. 2009 19:07 »
Tuo sähköpostiin tuleva(t) varoitukset laina-ajan päättymisestä on aivan sikahieno juttu.

Yhtä mieltä. Kun tuo tuli käyttöön, olisiko ollut joskus 2004-05, en ole saanut ainuttakaan myöhästymissakkoa. Kaikkiaan erittäin hyvää palvelua.

Quote
(Olin jo aikonut ensi vaaleissa luopua kunnallispolitiikasta mutta nyt on noussut suuri himo päästä kirjastolautakuntaan...joten täytynee jatkaa vielä yhdet vaalit ja pyrkiä sinne)

Harmi. Olet harvoja todellisia suoraanpuhujia.

Liiteri

  • Guest
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #25 on: 20. 05. 2009 06:06 »
Kirjaston sekä muukin Vaasan kaupungin hallinnon ja oppilaitosten www -liikenteen suodattaminenhan perustuu ihan kaupunginvaltuuston aloitteeseen joita oli allekirjoittamassa:

Valtuustoaloitteen ovat allekirjoittaneet seuraavat valtuutetut ja varavaltuutetut:
Juha Häkkinen, Helena Kanerva, Erkki Teppo, Markku Mäntymaa, Mari Kattelus, Heikki Kouhi, Janne Sankelo, Raija Kujanpää, Esa Antila, Mauno Jouppi, Heimo Hokkanen, Hellevi Lohva, Kristina Stenman, Anne Salovaara, Ann-Mari Audas-Willman, Joakim Strand, Ragnvald Blomfeldt, Anna-Lena Ahlnäs, Wivan Nygård-Fagerudd, Leena Hallasmaa, Taina Lehto, Anneli Mantila, Vesa Isomöttönen, Pekka Mäenpää, Francesca Cucinotta, Hannu Kajatamäki, Tapio Osala, Veikko Siltanen ja Aino Siltanen.

Aikamoista hysteriaa koko tämä viestiketju. Kirjoittajat puhuvat kuin tietäisivät koko totuuden vaikka eivät oikeasti tiedä hölkkäsen pöläystä totuudesta. No, se on hyvä kun joillakin on aikaa pohtia kaikennäköisiä salaliittoteorioita aikansa kuluksi.

IT ylläpitoihmisiä operaattoritasolla koskee tänä päivänä erittäin tarkat säännöstöt logi yms tietojen katseluun. Eikä ko ihmisillä kyllä oikeasti ole edes aikaa alkaa huvikseen katselemaan joitain logeja.

Jos logeja katsotaan, johtuu se virhetilanteiden selvittelystä eikä tällaisessa tapauksessa tarvitse pureutua siihen, kuka henkilötasolla on tehnyt ja mitä. Kun sille tasolle mennään, on selän takana poliisi tai vastaava tutkintapyyntö kädessä. Näitä tapauksia tulee vuodessa muutamia.

Offline Nahikas

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 521
  • Gender: Male
  • Joskus tökkii toisinaan sitten taas lipsuu
    • View Profile
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #26 on: 20. 05. 2009 07:07 »

Aikamoista hysteriaa koko tämä viestiketju. Kirjoittajat puhuvat kuin tietäisivät koko totuuden vaikka eivät oikeasti tiedä hölkkäsen pöläystä totuudesta. No, se on hyvä kun joillakin on aikaa pohtia kaikennäköisiä salaliittoteorioita aikansa kuluksi.


Rohkeaa puhetta!
Toivottavasti tämän eikä muidenkaan keskusteluketjujen uutterat teoreetikot eivätkä perfektionistit ota nokkiinsa ettei vallan kuivu tämä mainio vaasalaisa areena. Huolestuttavaa mielestäni  kun moni  entinen aktiivikirjoittaja passivoitunut.
Saattaa olla että vain luulottelen mutta parempi se kuin tuppisuuna

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #27 on: 10. 06. 2009 08:08 »
Kirjastojärjestöjen etiikkatyöryhmä ei kannata porno- ja väkivaltasivustojen estoa tai suodatusta kirjastoissa. Keskiviikkona alkavilla Kirjastopäivillä esitellään työryhmän ehdotus alan eettiseksi koodistoksi. Koodiston on tarkoitus tukea kirjastojen ja tietopalvelujen henkilökuntaa ongelmatilanteissa.
 
"Jos kuitenkin suodatetaan, siitä on tiedon- ja sananvapauden periaatteiden mukaisesti kerrottava käyttäjille."

Etiikkatyöryhmä suosittelee, että asiakkaat saavat käyttää internetiä kirjastoissa vapaasti, kunhan käyttö ei ole häiritsevää.
 
HeSari tänään
Lue tästä
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline suoraan asiaan

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 252
    • View Profile
    • Email
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #28 on: 13. 07. 2009 04:04 »
Pohjalainenkin on viimein huomannut että Vaasan kaupunginkirjasto on ryhtynyt sensuroimaan netin käyttöä kirjastossa. Sensuroinnissa on edelleenkin epäilyttävää se että samaan aikaan kun käyttäjä joutuu antamaan kirjastokorttinsa numeron, jonka perusteella hänet voidaan tunnistaa, on käytössä ulkopuolelta ostettu sulkulista.

Sulkulistalla on runsaasti kohteita, jotka eivät millään tavalla ole vaarallisia. Tämä johtuu siitä että kaupallinen sulkulistan laatija saa korvauksensa luokiteltujen sivujen perusteeella. Mitä enemmän listalla on linkkejä, sitä parempi korvaus.

Nyt siis viattomallekin sulkulistalla olevalle sivulle pyrkijä jää kirjaston omalle mustalle listalle - muka vain tilastoja varten.

Samassa uutisessa sanotaan että sensurointi johtuu poliisin toivomuksesta ja että tietoja annetaan vain poliisille.  Toki samat tiedot ovat myös kirjaston ja palvelun laatijan käytössä.

Sensurointi ei ole kirjastojen arvon mukaista.  Eikö kirjastojen syvin olemus ole se että laitos tarjoaa kaikille mahdollisuuden kaikkeen tietoon mikä on olemassa?

Don Giovanni

  • Guest
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #29 on: 13. 07. 2009 07:07 »
Tampereen kaupunginkirjastoissa ei rajoiteta teknisesti internetin käyttöä. Kirjastojen koneilta pääsee näin ollen käytännössä vapaasti surffailemaan minkälaisilla sivustoilla tahansa.
http://www.uta.fi/utain/2006k/4/28902.html

Suodatinjärjestelmä yleaaisissä kirjastoissa


Rajoittamisen rajat

Parlamenttikirjasto

Offline Roikale

  • Kansalaisaktiivi
  • ***
  • Posts: 191
  • Gender: Male
    • View Profile
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #30 on: 13. 07. 2009 11:11 »
Verovirkailija tutki luvatta tuttaviensa tietoja Jyväskylässä
HUSin potilastietoja on katseltu luvattomasti Vantaalla
Ei syytettä rekisterejä luvatta katselleelle poliisille
Tietosuojavaltuutetulle vuodessa 35 lausuntopyyntöä rekisterien luvattomasta katselusta

Jos viranomaisetkaan eivät malta pitää näppejään erossa ihmisten henkilötiedoista, miksi IT-tukihenkilö olisi luotettavampi? Ja vaikka olisikin, pitää muistaa, että rekisterien sisältämiä henkilötietoja ei välttämättä käytä väärin sama taho joka ne on kerännyt:

Kymmeniä miljoonia luottokorttitietoja varastettu

Mitä enemmän ihmisten yksityisasioita tallennetaan rekistereihin, sitä houkuttelevampia tietomurron kohteita niistä tulee. Odotan vain päivää, jolloin Suomen hieno uusi passitietokanta vuotaa suomalaisten sormenjäljet ties minne. Kirjasto- tai luottokortin voi vaihtaa uuteen jos se katoaa, miten on sormenjälkien laita?

Offline Into Poika

  • Aktiivi vaikuttaja
  • ****
  • Posts: 324
    • View Profile
Re: Kaupunginkirjasto
« Reply #31 on: 13. 07. 2009 12:12 »
Jenkeissä kirjalainat skannataan ja epäilyttävistä kirjalainoista tulee merkintä ja ehkä turvallisauuspalvelun vierailu.  Jenkeissä ei siis kannata lainata ainakaan "anarkistin päiväkirjaa".  Mitä muuta listalla mahtaa ollakaan.  Ehkä Darwinin "Kehitysoppi+"

Onko sama käytäntö tulossa Suomeen? 

Mitä siis kunnon ihmisen ei kannata lainata.  Yksi on  varmaan vanha oppikoulun kemian oppikirja, missä kerrotaan ruudin ja pumpuliruudin valmistamisesta.



« Last Edit: 13. 07. 2009 13:01 by Into Poika »
Minäkin kuulun niihin, joiden mielestä  Vaasan Ravirata kuuluu ihmisille.

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Kaupunginkirjasto
« Reply #32 on: 03. 04. 2010 05:05 »
Jos viestiin ei ole vastattu 300 vrk., se poistuu automaattisesti.  Tämä on ainoa tapa säilyttää tärkeä viestiketju.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Kaupunginkirjasto
« Reply #33 on: 03. 08. 2010 10:10 »
Tähänkään ei ole vastattu 120 päivään.
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline vaasalainen

  • Tästä foorumista
  • Administrator
  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 5079
  • Gender: Male
  • Muista käydä Chatissa
    • View Profile
    • Email
Vs: Kaupunginkirjasto
« Reply #34 on: 01. 01. 2011 07:07 »
Onko jollakinkokemuksia kaupunginkirjaston uusista käytännöistä?
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.