Author Topic: Vaasan Imago  (Read 83003 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

doctor

 • Guest
Vaasan Imago
« on: 02. 10. 2005 09:09 »
Olen huolissani Vaasan Imagosta. Omassa ammattipiirissäni se on pohjalukemissa eikä valoa tunnelin päässä näy. Lääkäripako Vaasasta on tosiasia. Tunnen monta kollegaa, jotka kylläkin ovat löytäneet niin mainion asumisympäristön Vaasasta että jatkavat täällä mielellään asumista ja verojen maksua MUTTA ovat muuttaneet muualle töihin. Useita lääkäreitä käy esim. Seinäjoella töissä, myös Kokkolassa, Pietarsaaressa...

Tästä syystä on oikein jaksa ilahtua poliitikkojen ja virkamiesten imagon rakentelusta. Samaan aikaan kun terveydenhuolto on luokattomalla tasolla yritetään imagoa pönkittää rantoja kaavoittamalla asumiseen. Voi vakuuttaa, että Vaasasta ei ole vaikeaa löytää tasokasta asumista. Oma perheeni käyttää rantoja pitkin kulkevia raitteja ahkerasti (tämän siis luen tasokkaaseen asumiseen). Merenläheistä asumista löytyi helposti kantakaupungista, rantaraitin läheltä.

30.9.2005 ilmestyneessä "Mediuutiset" -lehdessä oli taas Vaasan imagon kannalta synkkää luettavaa. Viimeinen lääkäri lähti keuhko-osastolta.

Miksi viimeinen lääkäri lähti? 12 vuoden aikana on vain yhden vuoden ajanjakso, jollin molemmat (niitä on vain KAKSI! - muilla vastaavankokoisilla sairaaloilla 6-8) lääkärinvirat ovat ollet täytettyinä. Siis kun on YKSIN niin päivystysvelvollisuus on huikea ja riittämättömyyden tunne kohtaa vastuullisen lääkärin.

"-Niin moni (lääkäri) oli lähtenyt, että uskoin jonkun ottavan asian vakavasti...Mitään konkreettista ei kuitenkaan tapahtunut.", kertoo lähtevä lääkäri.

"....Vaasan Keskussairaalassa riittäisi töitä 4-5 kehkolääkärille ja kahdelle erikoistuvalle lääkärille. Tämäkään ei silti riitä: tarvitaan asianmukaiset tilat ja riittävästi hoitajia. Nyt klinikan 14 paikkainen osasto on jaettuna kahteen eri paikkaan."

"- En nyt kaipaa lepoa, vaan työyhteisöä, jossa minulla on edellytykset tehdä työtäni."

Myös muita osastoja on VKS:ssa katastrofalisessa tilassa, ilman yhtään ainutta erikoislääkäriä. Mikä on sairaala ilman lääkäreitä?
"(Göran) Hongan (sairaalapiirin johtaja)mukaan kehkoklinikka voi olla tilapäisjärjestelyin auki jonkin aikaa, vaikkei lääkäreitä ole. Jos tilanne jatkuu pitkään, potilaat on hoidettava jossain muualla."

Onko siis sairaalastamme kehittymässä moderni tilaaja-tuottajamallin mukainen TILAAJA? Se vaan tilaa palveluita ja siis hoidattaa potilaat muualla? Ei omaa "tuotantoa"? Siihenhän ajaudutaan kun osastoja lakkautetaan. mikä on seuraava osasto?

Kollegapiireissä myös kovasti ihmetellään sitä strategiaa, jolla Huutoniemen sairaalan kaikki osasto siirrettäisiin Hietalahteen. Kuinka sinne voi mahtua kokonainen sairaala kun nykyisillekään toiminnnoille (esimerkiksi nyt vaikka tämä keuhko-osasto) ei riitä asianmukaisia tiloja. Alue on lisäksi muutenkin epämiellyttävän ahtaaksi rakennettu.

Tässä huutavassa tilanteesssa on kieltaitovaatimuksiet minusta vastuuttomia. Etelä-Suomalaiset kollegat luulevat, että täällä ei voi muutenkaan tulla toimeen ilman hyvää ruotsin kielen taitoa.
Myös se tiedetään ammattipiireissä , että Vaasassa maksetaan alhaista palkkaa, selvästi huonompaa kuin suomenkielisessä Seinäjoen KS:ssa.

Vaasan päättäjien suuri satsaus Vaasan imagon parantamiseksi, Asuntomessut maksaa miljoonia euroja.

Kun samalla Vaasan imagoa pahasti rapisuttaa rempallaan oleva terveydenhuolto -  muun muassa rahapulan takia puutteellisten tilojen takia - niin ihmettelen suuresti päätäjien arvojärjestystä.

Kyse on imagon lisäksi sentään veronmaksajien terveydestä.

Jos minä saisin päättää, niin kaikki liikenevät resurssin pantaisiin terveydenhuollon toimitaedellytyksiin: järjestettäisiin kunnon tilat osastoille (m.m. kehko-osasto), lopetettaisiin puheet Huutoniemen sairaalan sullomisesta Hietalahteen, rekrytointiin uusi vaihde (mm. kilpailukykyiset palkat, fiksut sisäänmuuttoasunnot, luovutaan kielitaitovaatimuksista..).
Keskussairaalassa olisi pantava toimeen työyhteisötutkimus: "(kaipaan) työyhteisöä, jossa minulla on edellytykset tehdä työtäni." on hälyttävä lausunto lähtevältä lääkäriltä. Oliko virhe valita insinööri ylimmäksi johtajaksi?

(P.S doctor ei toimi julkisella sektorilla)


Offline leena_hallasmaa

 • Omalla nimellä
 • Kansalaisaktiivi
 • *
 • Posts: 236
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan Imago
« Reply #1 on: 02. 10. 2005 10:10 »
Painavaa asiaa!  Kyseiseen ongelmaan eli resurssipulaan  olen itsekin törmännyt viime  aikoina ks. aihe Erikoissairaanhoito ja hoitotakuu aihe.

Kyseisen kaltaista kipuilusta  keskussairaalan henkilöstöhallinnossa  olen kuullut  itsekin. Ongelmat ovat moninaiset eikä niiden ratkaiseminen ole helppoa. Etenkään jos sairaanhoitopiirin hallinnossa ei  siihen  halukkuutta  ole. Yleisessä  tiedossahan on, että sairaanhoitopiirin suurin puolue on RKP, joka kyllä viimeiseen asti huolehtii siitä,  että jokaiselta lääkäriltä edellytetään ruotsinkielen taito.  Väliäkös sen vaikka suomenkieltä ei  osaisikaan. Sama koskee  myös hoitohenkilökuntaa. Olin  aikoinani  viikon verran tehohoidossa, jonka yhdeydessä hoitaja joka oli osoitettu ns. omahoitajakseni  ei  osannut sanaakaan suomenkieltä. Sen  sijaan rannikkoruotsi  sujui mallikkaasti.

Ensiaskel  ongelman ratkaisemiseksi olisi mielestäni se, että  potilaan ensiisijaiseksi oikeudeksi tunnustettaisiin hoitoon  pääsy. Mielummin  hoitotakuun määräämässä ajassa hoitoon kuin liian myöhään sairauden koko ajan pahetessa odotellen,  että saa kertoa vaivoistaan  taatusti på svenska. Tulkkausapua kyllä löytyy,  lääkäri toimii  poliklinikalla sairaanhoitaja työparinaan. Makaaberi ajatus on  se, että vihon viimein saatetaan joutua turvautumaan  patologin apuun. Hänen kanssaanhan  potilaan  ei ole tarvis keskustella   ja kertoa oireistaan.

Leena Hallasmaa
Kaupunginvaltuutettu

utelias

 • Guest
Re: Vaasan Imago
« Reply #2 on: 02. 10. 2005 11:11 »
Asiaa. Jos rahaa on vähän niin pannaanko se isojen poikien Asuntomessuleikkiin vaiko kuolemansairaiden hoitoon? Palonko ne messut maksaa? 5-10 Miljonaa Euroa? Miksi sitä ei kerrota?
Onko asunnoista Vaasassa pula? Montako lääkäriä on jäänyt tulematta sopivna asunnon puutteessa?

Pankaa nyt valtuutetut asiat oikeaan järjestykseen! Asuntomessuille Ei ja satsaukselle terveydenhoitoon YES.

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Vaasan Imago
« Reply #3 on: 02. 10. 2005 11:11 »
Eiköhän nyt alkaa jo pikkuhiljaa silmät aukeemaan tälle härdelille mitä kielivähemmistö täällä huseraa,suomalaisten kustannuksella.
HOMO HOMINI LUPUS

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan Imago
« Reply #4 on: 02. 10. 2005 14:02 »
Tieoto on lähtenyt valtuutetuille

Olen tänään kello 16.52 lähettänyt Vaasan kaupunginvaltuuttetuille seuraavansisältöisen söhköposssssstin:

"Arvoisa valtuutettu

vaasalaisia.info-foorumilla käydään keskustelua Vaasan imagosta. Käy tutustumassa.  Ellet vielä ole rekisteröitynyt foorumiin kirjoittajaksi, tee se nyt.

Linkki keskusteluun:  (linkki)"

Allekirjoitus

On mielenkiintoista nähdä herättääkö meili valtuiutetut.  Sitähän ei mistään muusta näe luin reagoinnista.


Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline Orvokki

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
  • View Profile
VALTUUSTO HALOO!!!
« Reply #5 on: 02. 10. 2005 15:03 »
Nimimerkki Doctor osuu asian syvimpään ytimeen!

MISTÄ MUODOSTUU VAASAN IMAGO? Asuntomessuista? Vai kenties siitä, että täällä terveydenhoito pelaa ja asukkaiden on muutenkin hyvä olla? Miten täällä priorisoidaan asiat? Ovatko tärkeysjärjestyksessä todella etusijalla Vaasan NYKYISET asukkaat? Vai onko tärkeämpää, mitä Vaasasta muualla ajatellaan?

Huomenna valtuustossa käsitellään ENSIMMÄISTÄ KERTAA asuntomessuasiaa. Tämä on siis ihka ensimmäinen kerta, kun valtuusto saa sanoa sanansa tästä asiasta. Mutta valtuutetuille ei ole vieläkään toimitettu minkäänlaisia kokonaiskustannusselvityksiä asiasta!!! MITEN TÄMÄ VOI OLLA MAHDOLLISTA?!? Nyt heitä pyydetään päättämään 370 000 euron lisämäärärahasta asuntomessutoimistolle tämän vuoden budjettiin (ja suurin osa tuosta rahasta on jo käytetty - vaikka siitä ei ole siis vielä edes päätetty!!!). Jos he nyt sitoutuvat tähän niin he samalla sitoutuvat miljoonien eurojen projektiin. ONKO VAASALLA VARAA TÄHÄN? Toivon, että jokainen valtuutettu miettisi tätä tarkkaan ennen huomista kokousta.

Samalla kaupunginhallitus kovistelee hallintokuntia talouskehityksen huomattavasta heikentymisestä. Hallintokuntia uhataan raskailla toimepiteillä, mikäli kehityssuunta jatkuu. Myös veroprosenttia joudutaan pian nostamaan. Miten tässä tilanteessa käy esim. terveydenhuollon?

Vaasalaisena veronmaksajana olen hyvin hyvin huolissani tällaisesta kehityksestä!!!

Heikki Lamminmäki

 • Guest
Re: Vaasan Imago
« Reply #6 on: 02. 10. 2005 15:03 »
Jees!!   Alkaa kuulumaan ääniä niin kuin pitääkin.  Vaasan kaupungisssa toiminnot ovat liiaksi tapahtuneet "virkamiesten" ehdoilla.  Tavalliset veronmaksajat ovat olleet liian vaiteliaita ja kilttejä. 

Vaasan vetovoimaisuuden eteen ei ole tehty sitä todella vahvistavia toimia, kuten terveydenhoidon ja sivistyssektorin toimintojen vahvistamisia. Esimerkiksi useilta uusilta asuinalueilta puuttu päiväkoti ja ala-aste. Lääkäripula kaupungin terveysasemilla ja keskussairaalassa on todella järkyttävä.  Tein aloitteen sosiaali- ja terveystoimen yhdistämisestä siinä uskossa että toiminnot järkeistyvät ja päällekkäisyydet poistuvat.  Mitä vielä!  Johtajia lisääntyi enemmpi kuin tänäsyksynä sieniä metsään.  Sitä myöten myös palkkakustannukset. 

Kaavoituksessa runsaat pienet "postimerkkikaavat" syövät voimavaroja.  Tämä on johtanut siihen ettei yksikään hanke ole päässyt käyntiin ja siitä syystä ei Vaasassa ole tällä hetkellä kerrostalorakentaminen vauhdissa.  Lisäksi pienille rakennusliikkeille ei ole tarjota rakennuskelpoisia tontteja.  Mitä asuntomessuihin tulee, niin ne kaatuvat kustannuksiin.  Nyt varatut 3,6 mijoona euroa on kerrottava vähintäin kahdella ja sekin mitä ilmeisemmin ylittyy.  Palataan myöhemmin tähän imagokysymykseen lisää.

Offline Orvokki

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #7 on: 02. 10. 2005 18:06 »
Odotan innolla, että valtuusto pääsee keskustelemaan näistä tärkeistä asioista. Olenkin ihmetellyt valtuuston roolia viime aikoina. Tuntuu, että virkamiehet ja kaupunginhallitus ovat määränneet tahdin eikä asioita ole tuotu ajoissa valtuuston käsittelyyn. Korostan, että huomenna valtuusto käsittelee esim. asuntomessuasiaa ensimmäistä kertaa - siis vasta nyt, kun asia rullaa jo täysillä ja kaikenlaisia suunnitelmia on jo tehty ja rahaa palanut! Entä jos/kun valtuusto päättää, ettei meillä yksinkertaisesti ole varaa noihin ökykalliisiin messuihin, mitäs sitten tehdään!?


Offline leena_hallasmaa

 • Omalla nimellä
 • Kansalaisaktiivi
 • *
 • Posts: 236
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan Imago
« Reply #8 on: 02. 10. 2005 19:07 »
Luulenpa, että syynä on  valtuuston vaihtuminen.  Yleensä siirtymävaiheessa  ylemmälle virkamiesjohdolle  saattaa tulla  kiusaus  koettaa,  onko uusi valtuusto  kuinka  vietävissä. Sitä  paitsi kestää aina oma aikansa ennen kuin erilaiset yhteistyö- ja neuvottelukuviot saadaan muodostettua.
 
On  kuitenkin valtuutetuista itsestänsä kiinni,  minkälaisen roolin he haluavat ottaa.  Mukana voi olla joko aktiivisena  vaikuttajana tai  passiivisena myötäilijänä. Passiivisen  myötäilijän rooli lienee aika  yleinen ja sitä paitsi  todella helppo   tapa  hoitaa luottamustoimeansa.

Jokainen valtuustoryhmä on valinnut keskuudestaan valtuustoryhmän puheenjohtajan. Tämä puheenjohtajisto kokoontuu kaksi  kertaa  ennen valtuuston kokousta käsittelemään  tulevan kokouksen  asialistalla olevia asioita. Ja  huom. näistä kokouksista ei  makseta kokouspalkkioita! Kokouksien aikana pyrimme neuvottelemaan yhteisesti esim. ponsista,  jos  virkamiesesitys ei meitä miellytä. Se on varsin  tärkeää, koska jos eri ryhmien  ponnet  joutuvat vastakkain, useimmiten  esitys sitten voittaa, vaikka enemmistö olisikin siihten tyytymätön.  Uskokaa  tai älkää, mutta näin olemme myös yrittäneet lyhentää valtuuston kokousten  kestoa.

Valtuustoryhmien  työskentelytapoja jäntevöittämällä olemme pyrkineet myös nostamaan valtuuston  roolia kunnan YLIMPÄNÄ päätöksentekijänä. Käytännössä  kaupunginhallituksen  rooli on kuitenkin hallitseva. Kh:n päätöksellähän esim. nyt keskustelun alla olevia  asuntomessuja on haettu.
Leena Hallasmaa
Kaupunginvaltuutettu

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Vaasan Imago
« Reply #9 on: 02. 10. 2005 21:09 »
Nyt varatut 3,6 mijoona euroa on kerrottava vähintäin kahdella ja sekin mitä ilmeisemmin ylittyy. 
Minulta on jäänyt huomaamattaa tuo Heikin mainitsema 3,6 miljoonan Euron varaus asuntomessuihin. Ehkä ystäväni Heikki Lamminmäki voisi valaista missä ja koska tuollainen varaus on tehty.

Nythän on niin, että nuo miljoonat tulisivat olemaan pois kaikesta muusta kuten: koulut, päiväkodit, vanhainkodit, terveyskekukset, uimarannat, leikkipuistot, kadut yms.

Joku kertoi Oulun messujen maksaneen 5 milj euroa ja se sentään rakennettiin kovalle maalle. Onko se niin, että jos nyt annetaan jälkijättöisesti tuo 375 000 € niin samalla sitoudutaan kaikkin muihinkin kustannuksiin, oli ne mitä tahansa?  Tätä kokonaisummaa ei ole lainkaan ilmoituttu huomenna käsiteltävässä asiassa, ei sitten minkäänlaista arviota. Annetaan siis avoin valtakirja uudelle toiminnalle, joka saa maksaa mitä tahansa ja vastaava summa säästetään muilta (opetuksesta, sairaanhoidosta, päivähoidosta?) mitä ei vielä kerrota!

Samalla on huolestuttava taloustilanne huomisella valtuuston listalla. Tämä vuosi uhkaa mennä yli 2,8 miljoona € pakkaselle. Tappiota siis ollaan tieten tahtoen lisäämässä 0,375 m€:lla. Rahat on siis jo loppu mutta komiasti vaan tuhlaillaan edelleen!

Kun ensi vuoden budjetista päätetään loppuvuodesta niin 10 000 euroakin on tosi iso raha!

Nyt menee siis vähän kovaa...kuka uskaltaisi painaa vähän jarrua? Katsokaa huomenna klo 18.15 Botnia-kanavalta!
« Last Edit: 02. 10. 2005 21:09 by Tapio Osala »

Offline Orvokki

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #10 on: 03. 10. 2005 07:07 »
On  kuitenkin valtuutetuista itsestänsä kiinni,  minkälaisen roolin he haluavat ottaa.  Mukana voi olla joko aktiivisena  vaikuttajana tai  passiivisena myötäilijänä. Passiivisen  myötäilijän rooli lienee aika  yleinen ja sitä paitsi  todella helppo   tapa  hoitaa luottamustoimeansa.

Hyvä Leena, että otit asian keskusteluun. Olen jo useampia vuosia seurannut suurella mielenkiinnolla kaupunginvaltuuston kokouksia televisiosta ja päättäjien toimia muistakin medioista ja kyllä todellakin jaon aktiivisten vaikuttajien ja passiivisten myötäilijöiden välillä huomaa. Ihmettelen suuresti tätä myötäilijäporukkaa. Eikös valtuustoon nimenomaan pyritä sen vuoksi, että voisi aidosti ja nimenomaan aktiivisesti vaikuttaa yhteisiin asioihin?

Valtuustoryhmien  työskentelytapoja jäntevöittämällä olemme pyrkineet myös nostamaan valtuuston  roolia kunnan YLIMPÄNÄ päätöksentekijänä. Käytännössä  kaupunginhallituksen  rooli on kuitenkin hallitseva. Kh:n päätöksellähän esim. nyt keskustelun alla olevia  asuntomessuja on haettu.

Tämä minua ihmetyttää suuresti tämä kh:n rooli. Onko asia näin kaikissa kaupungeissa, että kh vie valtuustoa kuusnolla? Esimerkiksi asuntomessujen kohdalla puhutaan todella suurista rahasummista. Miten on mahdollista, ettei kaupunginvaltuusto ole saanut päättää siitä, haetaanko messuja tai viimeistään siinä vaiheessa, kun messut saatiin, onko resursseja järjestää ne? Tässä on kyllä uutta valtuustoa sumutettu mielestäni aika tavalla! Toivon, että kissa nostetaan pöydälle tänään kokouksessa! Esityslistallahan on lisäksi monta muuta mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Illan jännitysnäytelmää odotellen... ;)

28011955

 • Guest
Re: Vaasan Imago
« Reply #11 on: 03. 10. 2005 13:01 »
Politiikot päättävät ja virkamiehet toteuttavat on se oikea menettelytapa !
Vaasassa jostain syystä on jo vuosikymmeniä katukeskusteluissa ihmetelty sitä, että miksi tämä ei täällä TOIMI ???? VALTUUTETUT NÄYTTÄKÄÄ VALTANNE !!!!

Offline Sandviken

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
 • Gender: Female
 • Hietalahti - Vaasan helmi
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #12 on: 04. 10. 2005 08:08 »
En voinut olla panematta merkille varsin outoa seikkaa eilisessä tragikomediassa Vaasanpuistikolla (valtuustonäytelmä). Sitouduttiin jälkijättöisesti miljoonien projektiin - rahaa oli jo tuhlattu satoja tuhansia euroja, ilman päätöksiä. Sportin pikkurahoista kiisteltiin mutta miljoonat holahtivat noin vaan. Surkuhupaisaa oli kun Lumio ei tiennyt montako miljoonaa ne messut edes suurin piirten tulevat maksamaan. Lonka heitteli  kolmea miljoonaa, Rauhala viittä! Jo on taloudenpito sellaisella mallilla, että hirvittää. Ainoat ryhdikkäät olivat vihreät, varsinkin Osala joka rautalangasta taivuttaen paljasti koko karmeuden.  Näin sitä imagoa parennetaan - veronkorotukset ovat väistämättömiä kun pussin perä on aivan auki. Väkeä palkataan ilman päätöksiä ja rahaa.  Se vasta oli hupaisaa kun Lonka sanoi että kunnallistekniikan rahoilla voi vapaasti palkata väkeä asuntomessutoimistoon ja talousjohtaja Tiitinen(?) sanoi perään että ei Lonka niin sanonut. Huh, huh!.

En ole ennen tuota näytelmää seurannut, kiitos siitä että sain täältä lähetyksestä vihjeen.Täytyypä katsoa toistekin.

Offline Mikko R

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 56
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #13 on: 04. 10. 2005 09:09 »
Pohjalainen otsikoi tämän sporttijutun etusivulla, asuntomessumiljoonista ei mitään mainintaa. Ei nähdä metsää puilta.

Offline Sandviken

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
 • Gender: Female
 • Hietalahti - Vaasan helmi
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #14 on: 04. 10. 2005 09:09 »
Se tuli niin myöhään - ehkä 23.30? Lehti oli kai silloin jo painossa ja toimittajat häippässeet? Pimitystaktiikkaa? Yön pimeinä tunteina käsitellään kiusalliset asiat?

Offline Orvokki

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #15 on: 04. 10. 2005 10:10 »
Vaasan valtuustossa näyttää selkärangattomia riittävän... Onneksi on edes muutama, joka uskaltaa oikeasti pistää itsensä likoon!!

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #16 on: 04. 10. 2005 14:02 »
Isommissa ryhmissä päätökset on hyvin pitkälti sovittu jo etukäten (ryhmäkuri). Tästä näimme eilen poikkeuksen Marjatta Vehkaojan toimesta sekä Aimo Pukkilan kurinpitomenettelyn. Pienemmissä ryhmissä toki on varaa profiloitua näyttävämminkin, mutta valitettavasti niillä puheilla ei ole mitään merkitystä. Riippumatta siitä kuinka hyvin ne osuvat asian ytimeen.

Offline präntööläinen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 226
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #17 on: 04. 10. 2005 22:10 »
Aimo Pukkila voisi lähteä sitä Edvininpolkua siivoamaan mihin on kerran sitoutunut. Ei tunnu liikaa kiireitä olevan.

Quote
Pienemmissä ryhmissä toki on varaa profiloitua näyttävämminkin, mutta valitettavasti niillä puheilla ei ole mitään merkitystä. Riippumatta siitä kuinka hyvin ne osuvat asian ytimeen.

Erikoinen kannanotto. Taitaa olla MM:llä olla  ison puolueen jäsenkirja taskussa. Minusta usein on suurtakin merkitystä pienempienkin ryhmien kannanotoilla. Hyväksytäänhän heidänkin esityksiään.Eikös joka ryhmästä olel yksi edustaja tuossa Hallasmaan mainostamassa puheenjohtajafoorumissa. Pieni on kaunista.
« Last Edit: 04. 10. 2005 22:10 by präntööläinen »

Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #18 on: 05. 10. 2005 06:06 »
Nope. Ei ole jäsenkirjaa. Totesinpa vain, että isommista puolueista ei tule juurikaan puheenvuoroja, mutta pienemmistä tulee todella asiallisia. Mutta koska isot ryhmät päättävät asiat jo ennen valtuuston kokousta, ei mitkään palopuheet johda yhtään mihinkään. Ei edes palopuheen pitäjä loppujen lopuksi äänestä ehdotusta vastaan vaan kaikki päätökset menevät läpi yksimielisinä ? Onko tämä kunnallista demokratiaa ? Onko tässä vain tarkoitus kerätä irtopisteitä kun kokous televisioidaan ? Sekavaa eikä koko näytelmän juoni avaudu millään ulkopuoliselle.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Vaasan Imago
« Reply #19 on: 05. 10. 2005 10:10 »
.. siirtymävaiheessa  ylemmälle virkamiesjohdolle  saattaa tulla  kiusaus  koettaa,  onko uusi valtuusto  kuinka  vietävissä.
 
On  kuitenkin valtuutetuista itsestänsä kiinni,  minkälaisen roolin he haluavat ottaa.  Mukana voi olla joko aktiivisena  vaikuttajana tai  passiivisena myötäilijänä. Passiivisen  myötäilijän rooli lienee aika  yleinen ja sitä paitsi  todella helppo   tapa  hoitaa luottamustoimeansa.

Jokainen valtuustoryhmä on valinnut keskuudestaan valtuustoryhmän puheenjohtajan. Tämä puheenjohtajisto kokoontuu kaksi  kertaa  ennen valtuuston kokousta käsittelemään  tulevan kokouksen  asialistalla olevia asioita...Kokouksien aikana pyrimme neuvottelemaan yhteisesti ...  Uskokaa  tai älkää, mutta näin olemme myös yrittäneet lyhentää valtuuston kokousten  kestoa.

Valtuustoryhmien  työskentelytapoja jäntevöittämällä olemme pyrkineet myös nostamaan valtuuston  roolia kunnan YLIMPÄNÄ päätöksentekijänä. Käytännössä  kaupunginhallituksen  rooli on kuitenkin hallitseva. Kh:n päätöksellähän esim. nyt keskustelun alla olevia  asuntomessuja on haettu.

Kiitos kollega Leenalle asioiden avaamisesta valtuuston työskentelystä. Onnittelut myös ennätysnopealle valtuustotyön sisäistämisellesi. On ilo tehdä yhteistyötä kanssasi.

 Matti Meikäläinen ihmettelee miksi palopuheen pitäjä ei vaadi äänestystä vaatimustensa tueksi. Kyse on siitä, että kun varmasti tietää  äänestyksen tuloksen niin aikaa siinä vain menisi. Puheen pitääjä haluaa kuitenkin tuoda kantansa esille.
Quote
koska isot ryhmät päättävät asiat jo ennen valtuuston kokousta
harvoin hekään ryhmäpäätöksiä (= kukaan ei saa poiketa ryhmän kannasta - enemmistö päätttä kannan) tekevät. Useimmiten on vapaat kädet. Samankin ryhmän eri edustajilla on useinkin eri näkemyksiä asioihin. Kyllä valtuustosalissa vielä puheiden perusteella kantoja muutellaankin.

Pohjalainen/Mantila tänään ehdottaa televisiolähetysten lopettamista. No, tästä juuri aiheutuisi se, että kaikista poikkeavista näkemyksitä täytyisi äänestyttää, jotta oma mielipide jäisi edes asiakirjoihin. Nyt riittä useimmiten oman mieilpiteen esille tuominen puheella. Televisionnin vaikutusta valtuuston kokousten pituuteen on tutkittu eikä sen ole havaittu niitä pitkittäneen.

Valtuuston kokoukset ovat kuin eduskunnan täysintunto - siellä eri ryhmät ja edustajat tuovat esille näkemyksiään ja perustelujaan kannoilleen. Joskus toki äänestetäänkin ja ihan oikeasti joku asia ratkeaa vasta valtuustosalissa.

Puheen määrä ei ole missään suhteessa asian rahamäärään. Laskin, että jos näin olis, mitä Pohjalainen/ Mantila perää, niin Asuntomessuista olisi pitänyt puhua 100 kertaa kauemmin kuin Sportin asiasta...ja kaksi kerta kauemmin kuin nyt uhkana olevasta 2,8 m€:n alijäämästä., puhuminen... Kyse on usein myös arvoista ja periaatteista, ei aina rahamäärän suuruudesta.

Olen yllättynyt kun niin moni kuitenkin jaksaa seurata pitkiä kokouksiamme. Jopa pitkin maakuntaa. Erittäin moni niitä kommentoi kaupungilla. Toivon, että televisiolähetykset voivat jatkua -pakkohan niitä ei ole seurata (kuin toimittajien..)

Offline sähköjänis

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #20 on: 05. 10. 2005 11:11 »
Työ- ja harrastusurallani olen paljon kiertänyt ympäri tätä maata.

Arvatkaas mitä itä-suomalainen keskiverto mies tietää Vaasasta, kun pyytää kertomaan siltä istumalta mieleen tuleva??

-20 -vuotias tietää Sportin, VPS:n ja Klamydian. Ja nyt ei ole kyse taudista.
-30 -vuotias tietää Sportin, VPS:n ja kaksikielisyyden (=ruotsinkielen vahvan roolin)
-40 -vuotias tietää jo enemmän, Sportin, VPS:n, Håkan Hjerpen ja sanonnan "Suomen aurinkoisin kaupunki"
-50 -vuotias tietää edellisten lisäksi Vaasanlaivat ja poliittisen aspektin "suomen valkoinen kaupunki"

Jokunen satunnainen tietää isoja yrityksiämme, meren läheisyyden useimmat kyllä myös tietävät.

« Last Edit: 05. 10. 2005 11:11 by sähköjänis »

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Vaasan Imago
« Reply #21 on: 05. 10. 2005 13:01 »
Ihan tasapuolisuuden nimissä mihin katosivat Itä-suomalaiset NAISET kaippa helläkin olisi jokin käsitys Vaasalaisuudesta...naisilla on yleensäkkin laajempi kuva mihillä on kuulemma putkinäkö.

Offline Sandviken

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
 • Gender: Female
 • Hietalahti - Vaasan helmi
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #22 on: 01. 11. 2005 23:11 »
Nasiporukassamme on yksi Itä-Suomesta tänne rantautunut. Hän sanoi, että Vaasaa pidetään siellä yleisesti täysin ruotsinkielisenä paikkakuntana. Häneltä oli kovasti tivattu ruotsinkielen taitoja kun oli kertonut tänne tulevansa. Se tiedettiin myös että aurinko paistaa paljon.

EX-Vaasalainen

 • Guest
Re: Vaasan Imago
« Reply #23 on: 02. 11. 2005 07:07 »
Kun hän on tänne nyt rantautunut, niin mikä hänen mielipiteensä nyt on Vaasasta ja Vaasalaisuudesta paistaako aurinko niin kuin oli ennakkokäsitys ja samaten kielipolitiikka ?

Offline Sandviken

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 200
 • Gender: Female
 • Hietalahti - Vaasan helmi
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #24 on: 03. 11. 2005 10:10 »
Ennakkokäsityksensä sisäänlämpiävästä ruotsinkielisestä paikkaunnnasta ovat karisseet. Viihtyy täällä. Merenrantaraitit kävellyttävät monta kertaa viikossa. Ainaista tuulta moitti mutta alkaa tottua...(ei kuitenkaan muuttaisi rannalle asumaan). Työpaikalla on ruotsinkielisiäkin mutta kaikki puhuvat suomea, myös keskenään. Ruotsiin - tai oikeammin huonoon suomeen,  on törmännyt vain torimyyjän kohdatessaan.

Offline Toope

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 467
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #25 on: 22. 11. 2005 06:06 »
Tapasain viikolla helsinkiläisiä valtionhallinnon päättäjiä ja lounaalla esitetty kysymys jysähti suoraan munaskuihin:

"Kuinka te pärjäätte siellä Vaasassa ruotsalaisten kanssa?", kysyi vasemmalla puolella istuva.  Oikealla puolella istuva kertoi oman kokemuksensa Vaasasta, joka liittyi huonoon palveluun suomen kielellä.

Varsinaisesti kysyjä tarkoitti Pohjanmaan Liittoa, joka hänen mielestää edusti, no, jos ei nyt aivan taantumuksellista, niin patavanhoillista ajattelua nyt kuitenkin.

Selitä nyt siinä että kaksikielisyys on rikkautta ja nostaa elämänlaatua ja auttaa ajatelemaan kirkaammin kun seuraavassa lauseessa kuulet huulen Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitoksesta.

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #26 on: 24. 11. 2005 05:05 »
Päivän Pohjalaisen mukaan keskustan kaava-asiat kiinnostivat eilen vain n. 30 vaasalaista.  Itse en päässyt paikalle kun olin reissussa. Pitäisikö tässä nyt soveltaa vanhaa viisautta "On turha itseä kun pissä on housuissa".  Juuri tästähän on kysymys.

Tässä foorumissa on toisaalla ketju Vaasan kaupunkirakenteesta mutta ei sekään tunnu juuri ketään kiinnostavan.  Sama ilmiö on tuttu monesta muusta yhteydestä.  Jos tie on huonossa kunnossa pannaan saappaat jalkaan sen asemasta että kyseltäisiin miksi tie on huonossa kunnossa.

Onko ihminen vieraantunut päätöksenteosta vai onko kysymys siitä että oma elämä on niin täynnä asioita että ei enää jakseta ottaa kantaa yhteisiin asioihin, vai mistä?


quattro

 • Guest
Re: Vaasan Imago
« Reply #27 on: 24. 11. 2005 07:07 »

Tässä on kysymys yleisestä passiivisuudesta. Vaikka aikaa olisi osallistua tapahtumiin, niin mieluummin jäädään sohvalle makaamaan ja katsomaan ihmemiestä.

Vaasan tapahtumissa, niissä missä keskustellaan alueen kehittämisestä, ei nuorta porukkaa näy. Tapahtumien keski-ikä on 50-60 ja kyllä tapahtumien tuloksetkin on sellaisia, että nuoret jälkeenpäin vaan rutisee. Luetaan sitten Pohjalaisesta (jos jaksetaan sitäkään) mitä tapahtumissa on keskusteltu.
Ne jotka näissä tapahtumissa käyvät, tietävät hyvin, ettei lehdessä lue läheskään kaikkea mitä on keskusteluaiheina ollut. Tapahtuman yhteydessä voi mm. jututtaa Vaasalaisia päättäjiä ja kysellä vaikka muista aiheista.


Vaasan imagoa haittaa mielestäni myös päättäjien toimet.

Mm. valtuustossa on sellaisia ihmisiä, jolla ei ole mitään käsitystä kuinka oikealla tavalla asioita edistettäisiin (nimiä en mainitse, tiedätte niitä itsekin). Heillä ei ole tietoa talousasioista, he jarruttavat asioiden etenemistä tahallaan, he eivät tee muuta kuin nostavat palkkiot ja juovat kahvia. Kokouksiin tullaan ilman, että edes tiedetään riittävästi päätettävistä asioista.
Harmittaa, kun Vaasalaiset joutuvat maksamaan tuhansia euroja (kokouspalkkioina) kokouksista, joissa ei osata päätöksiä tehdä.


Vaasan imago ja kielikysymykset

Tämä kaksikielisyys luo negatiivisen kuvan Vaasasta. Sitä imagoa pitäisi muuttaa. Kaksikielisyys koituu Vaasalaisille todella kalliiksi koulutuksen osalta.
Muistaakseni yksi valtuutetuista kertoi Suvilahdessa -Asuntomessu-aiheisessa tapahtumassa- Vaasan olevan asukaslukuun nähden kansainvälisin kaupunki Suomessa.
-Kansainvälinen kuulostaa korvaani paljon paremmalta kuin kaksikielinen.


Vaasan asukkaat

Vaasalaisilla on passiivinen imago. En ole kenenkään kuullut kehuvan Vaasalaisia ihmisiä jossain asiassa. Ehkä olemme "hiirulaisia" rajojen ulkopuolella. Vaasaa pitäisi tehdä tutuksi muille suomalaisille, eikä aina saisi joka asiassa vetäytyä kuoreen. Pelätään tehdä uusia asioita, otan hyvänä esimerkkinä asuntomessut.
Täällä foorumissa kirjoitellaan, että asuntomessut on lyhytvaikutteinen tapahtuma, ainoastaan menoerä, tai valitellaan sitä, kun sille alueelle muuttaa vaasalaisia? Tuollaiset kommentit heijastaa hyvin negatiivista ajattelutapaa.

Ehkä passiivisuus vaikuttaa jo kuntaliitoksiinkin. Luulisi Vaasan imagon olevan sellainen, että muut kunnat haluaisivat olla osa tätä kaupunkia.
Mutta ei!
Onko syy haluttomuuteen puoluepelit, kustannukset vai mikä?

Vaasan imagoa pitäisi alata parantamaan. Siihen voidaan kaikki vaikuttaa tavalla tai toisella...

Offline Kike_B

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 544
 • Gender: Male
 • Du talar ju latrin som en inföding!
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #28 on: 02. 01. 2006 09:09 »
Pieni muistutus ex-vaasalaiselle. RKP ei ole yhtä kuin ruotsinkielinen kielivähemmistö, vaikka sen niin mielellään mieltää. Se on korkeintaan merkki siitä että se on olemassa.

Vihastuttaa joka kerta kun joku antaa ymmärtää että se on valtaväestöltä pois jos vähemmistö saa jotain oikeuksia (ja en tarkoita etuoikeuksia, mitkä ne nyt sitten ovatkaan). Viime viikonlopun Iltalehdessä oli taas päässyt joku narisemaan vastaavaa lukijoiden palstalle ja Iltalehti tietenkin pisti sen hyvin näkyvälle paikalle, vasempaan yläkulmaan. Sen kirjoittaja ilmeisesti tulkitsee ruotsinkielisten olevan etuoikeutettuja kun saavat samaa palvelua kun valtaväestö omalla äidinkielellään. Minä näen asian näin: venäjänkielisiin verratuna ruotsinkieliset ovat etuoikeutettuja, mutta ei suomenkielisiin verrattuna.

Muistetaan myös miten tämä kaksikielisyys todellisuudessa on totetunut. Vaikka papereissa lukee että joku palvelu on mahdollista saada molemmilla kotimaisilla niin käytännössä se tapahtuu hyvin harvoin (puhun siis muustakin Suomesta kuin vain Vaasasta. Vaasassa tämä toimii suhteellisen hyvin). Ketä oikeasti luulee että kaikki paikat jossa edellytetään molempia kotimaisia se on myös toteutunut käytännössä?

Mutta voin yhtyä kyllä täällä esitettyihin mielipiteisiin että keskussairaalan prioriteetti pitäisi olla lääkäripulan hoitaminen, ei kielikelpoisuus. Ymmärrän kyllä toisaalta miksi tällä kielikysymyksellä on niin paljon painoa. Vaasan ympäryskunnat (jotka kuitenkin ovat valtakieleltään ruotsinkielisiä) pelkäävät jäävänsä valtakielen jalan alle jos nyt helpotetaan tiettyjä periaatteita.

Ja quattro, jos Vaasa on "kaksikielinen" tai "kansainvälinen" tai molempia on loppupeleissä melko sama näissä imagojutuissa. Se mitä lukee jossain esittelylehtiössä ei tee imagoa. Imagon tekee sen mitä henkilö kokee paikan päällä. Imagon tekevät Vaasalaiset itse paikan päällä ja muualla kanssakäymisen kautta. Jos vain valittaa niin voi myös olettaa että ulkopaikkakuntalaiset ottavat sen tiedon omakseen. Slooganit kuten "Merellinen menestyjä" ovat hyvin pienessä roolissa ja saavat muutenkin liikaa huomiota.
« Last Edit: 02. 01. 2006 10:10 by Kike_B »
"There's no monopoly on common sense on either side of the political fence"
- Sting

juhani

 • Guest
Re: Vaasan Imago
« Reply #29 on: 02. 01. 2006 11:11 »
Huolestuttaa, hymyilyttää ja hieman harmittaakin, miten helppo on huomata omat ja itseä lähellä olevat  asiat muiden asioita kaikin puolin paremmiksi ja tärkeämmiksi.  Samoin paljastuu monelle se ikioma "meikäläisten"  ryhmä, puolue tms. ammatti- tai kuppikunta ainoaksi varteenotettavaksi huonompien, vihamielisten ja asiat väärin hoitamaan pyrkivien tahojen joukossa.  Sen jälkeen onkin helppo ja luonnollista vaatia rahat ja resurssit juuri meikäläisten kaikkein tärkeimpään ja lopettamaan tuhlaus heikäläisten turhuuksiin.  Itsestään selvää on, että juuri ja vain me toimimme tässäkin asiassa kaikkien työttömien, pätkätyöläisten, yksinhuoltajien, eläkeläisten ja opiskelijain mutta toki myös työtätekevien, yrittäjien kaupunki-  ja maalaisten asialla ja valtuuksin.
 
Näin lähtee näköjään liikkeelle niin moni valtuutettu kuin valtuustoasiakin. Kun pelkkä rautaisen toimintalinjan esittely ei saakaan vihollisia vetämään tieltä pois omia surkeita tavoitteitaan, he suorastaan pakottavat meikäläiset asian vaatimiin toimiin: houkuttelluun, painostukseen,  mustamaalukseen,  huhuilemiseen sekä muuhun poliittiseen toimintaan.   Vastapuolet kuitenkin tyypilliseen tapaan usein heittäytyvät törkeiksi samoin keinoin ja niinpä virkamiehet joutuvat tekemään päätökset tappelupukareiden puolesta ja hiljaisella suostumuksella.   

Kun turhin uho laantuu ja höyhenet laskeutuvat maahan, huomataan (paitsi kapinakeväinä) ettei riidalla taidakaan päästä asioissa eteenpäin.  Jotta kassaan kertyvät rahat ennätettäisiin edes jotenkuten käyttää, aletaan rakentamaan edes jonkinlaista sovintoa.  Siinä  osapuolten kasvojen säilyttämisen yrittäminen on tietenkin tärkein yleispiirre ja ja vaikeimmat asiat päättää arpa.  Virkamiesten sättiminen päätösvallan kaappaamisesta lienee usein ainut sovussa päätetty kohta.   
 
Mitä muuta siinä tänä juhlavuonna tulee olemaan vaasalaisten riemuksi tai kauhuksi, jää nähtäväksi.  Parasta kannattaa tietenkin toivoa ja pahita pelätä.
« Last Edit: 02. 01. 2006 19:07 by juhani »

Jazzbo

 • Guest
Re: Vaasan Imago
« Reply #30 on: 03. 01. 2006 06:06 »
Tuoreena vaasalaisena sanoisin, että luokaa Vaasasta kuva suomenkielisenä, kansainvälisenä koulukaupunkina, joka sijaitsee puhtaiden vesien äärellä.

Offline Kike_B

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 544
 • Gender: Male
 • Du talar ju latrin som en inföding!
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #31 on: 03. 01. 2006 07:07 »
Miksi sen pitäisi markkinoida minkäänkielisenä? Ei mikään muukaan suomalainen kaupunki markkinoi itseään kielellän (mikä tietenkin voisi olla Vaasan valtti). Tämä kieliasia on ilmeisestii niin arka aihe että ehkä sitä vain pitäisi välttää markkinoinnissa. Jos markkinoi Vaasaa suomenkielisenä niin ei vain valehtele vaan myös ruotsinkieliset närkästyvät. Jos markkinoi sitä kaksikielisenä jotkut närkästyvät ilmeisesti myös vaikka se onkin totta. Että kaikki olisivat tyytyväisiä niin jättäkäämme pois kieliasiat markkinoinnista. Jos kiinnostaa niin sellaiset asiat voi katsoa vaikka tilastotiedoista.
« Last Edit: 03. 01. 2006 07:07 by Kike_B »
"There's no monopoly on common sense on either side of the political fence"
- Sting

Offline präntööläinen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 226
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #32 on: 03. 01. 2006 21:09 »
Eikös se ole todistettu että Vaasalla on kielen suhteen väärä imago.

Muualla Vaasaa pidetään RUOTSINKIELISENÄ. Siksihän täällä on pulaa ammattitaitoisesta väestäkin - esim- lääkäreistä.

Offline Kike_B

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 544
 • Gender: Male
 • Du talar ju latrin som en inföding!
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #33 on: 04. 01. 2006 07:07 »
No, sairaalan tapauksessa kyse ei ole markkinoinnista vaan vaatimuksista. (Ehkä tässä voisi mainita että Vaasan keskussairaala ei ole ainoastaan Vaasan vaan myös ympäryskuntien keskussairaala. Sen takia se vaatimus on olemassa).

Ja onhan se sääli että ihmisten yleistieto on niin vähäistä että he eivät tiedä että suomellakin pärjää ihan hyvin Vaasassa. Mutta onhan se totta että Vaasa on hyvin ruotsinkielinen kaupunki (muihin Suomen kaupunkeihin verrattuna) ja Vaasan ympäryskunnat ovat vielä enemmän ruotsinkielisiä mikä myös näkyy Vaasan kaduilla. Vaasahan on maakunnan keskus ja maakunnassa kielisuhde on melkein tasan fifty-fifty. Joku mainitsi että tuo 25 % ruotsinkielisyys Vaasassa ei pidä paikkansa koska monet jotka ovat rekisteröityneet ruotsinkielisiksi eivät oikeastaan osaa ruotsia. Tähän voi lisätä että monet kaksikieliset ovat rekisteröityneet suomenkielisiksi. Luin joskus että jonkun tilastotiedon mukaan Vaasan enemmistö ei ole suomen- tai ruotsinkieliset vaan kaksikieliset (sen huomaa myös siitä että Vasabladet ja Pohjalainen kilpailee kovasti keskenään).

Eli, kun tausta on tämä - miksi markkinoida itseään suomenkielisenä kaupunkina? Ja miten sellainen tehdään? Tähän voi vielä lisätä sen että kaikki eivät ole yhtä tietämättömiä siitä mitä kieliä Vaasassa tarvitaan. Ja kaikki eivät pelkää sitä että sitä ehkä joutuisi vähän oppimaan, tai kuulemaan. Sellaiset jutut mitä täälläkin voi lukea tapahtuvat tietenkin, mutta minusta tuntuu että ne ovat vähän kuin Iltalehtien lööpit - "Mies puri koiraa". Mutta tapahtuuhan sellaistakin, ja se on valitettava asia.
"There's no monopoly on common sense on either side of the political fence"
- Sting

Offline präntööläinen

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 226
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #34 on: 04. 01. 2006 19:07 »
Lääkäreistä on kova pula. Ruumiita tulee. Lääkärit eivät tule Vaasan työhön kun luulevat, että täällä ei tule toimeen ilman hyvää ruotsin kielen taitoa. Valtaosa suomalaisista (myös siis lääkäreistä)pitää  Vaasaa hyvin ruotsikielisenä kaupunkina.

Siksi on ihan kuolemanvakava (ihan totta!) asia muuttaa tuota väärää käsitystä (imagoa). Alle neljänneksellä on äidinkielenään Vaasassa ruotsi. Jos suomalaisten keskuudessa järjestettäisiin kysely Vaasan ruotsinkielisten osuudesta niin uskon että prosentiksi tulisi ainakin 75 %.
« Last Edit: 04. 01. 2006 22:10 by präntööläinen »

quattro

 • Guest
Re: Vaasan Imago
« Reply #35 on: 04. 01. 2006 19:07 »
Muualla Vaasaa pidetään RUOTSINKIELISENÄ. Siksihän täällä on pulaa ammattitaitoisesta väestäkin - esim- lääkäreistä.

Toi on tosi kuin vesi. Työntekijöihin, yrityksiin, matkailijoihin jne. ruotsinkielisyysmaine vaikuttaa.
Työntekijöitä ei saada, koska melko harvat osaa sujuvaa ruotsia (btw. kuka näki eilen presidentti-keskustelut ruotsinkielisenä?)... yritykset sijoittuvat muualle, kun tietävät työntekijäongelmista/kaksikielisyydestä ja matkailijat ruotsinkielenpelossa jättävät Vaasan kokematta.

Siksi on TODELLA hyvä, kun Asuntomessuja ym. ollaan tänne järkkäämässä. Isot tapahtumat vetää tänne paljon porukkaa ja siinä sivussa joku voi huomata kuinka täällä pärjää suomenkielläkin...

Olen vakaasti sitä mieltä, että kaikki "pakko"-ruotsinkieliset palvelut voitaisiin järjestää Mustasaaren puolella ja Vaasassa olisi vaatimuksena vain suomenkielentaito... ja eikä muuta kuin kuntaliitosta järjestämään, kiitos.

Offline opiskelija

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #36 on: 04. 01. 2006 20:08 »
Työntekijöitä ei saada, koska melko harvat osaa sujuvaa ruotsia (btw. kuka näki eilen presidentti-keskustelut ruotsinkielisenä?)... yritykset sijoittuvat muualle, kun tietävät työntekijäongelmista/kaksikielisyydestä ja matkailijat ruotsinkielenpelossa jättävät Vaasan kokematta.

Sanoiko Lax kolmosen presidentinhaastattelussa oikeasti että valtion tulisi valistaa Suomen nuorisoa pakkoruotsin tarpeellisuudesta että ainakin nuori työllistyisi Suomessa :D ?

Offline Kike_B

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 544
 • Gender: Male
 • Du talar ju latrin som en inföding!
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #37 on: 05. 01. 2006 06:06 »
Lääkäreistä on kova pula. Ruumiita tulee. Lääkärit eivät tule Vaasan työhön kun luulevat, että täällä ei tule toimeen ilman hyvää ruotsin kielen taitoa. Valtaosa suomalaisista (myös siis lääkäreistä)pitää  Vaasaa hyvin ruotsikielisenä kaupunkina.

En minä sitä. Enkö jo maininnut että minunkin mielestä nuo kielivaatimukset pitäisi löystyä tälläisessä tilanteessa? Mutta markkinointi on eri asia kun vaatimukset, eikö? Ja eiköhän se Keskussairaala heti mainostaisi vaatimusten löystymistä jos niin tapahtuisi, sillä lääkäreitä tarvitaan kiireellisesti. Lääkäripula vaikuttaa kaikkiin.

Näiden kirjoitusten periaatteella vaikuttaisi siltä että Vaasassa on yleisesti suuri työväenpula. Miksi en itse ole kuullut tai nähnyt sitä? Lääkäripulanhan kaikki tietävät, mutta nuo muut ammattikunnat? Ja mitkä firmat sijoittavat muka muualle kielen takia? Saattaa olla että en ole vain perillä ihan kaikista asioista, mutta oletteko te varmoja että nuo ongelmat ovat niin yleisiä kun annatte ymmärtää? Täällä syytetään Suomen kansaa tietämättömyydestä.

Niin muuten, se FST:n pressaohjelma. Miksi ihmeessä Soini haluaa että historianopetus pitäisi olla opetusalueiltaan valinnaista? Vai ymmärsiköhän hän kysymyksen väärin? Aivan tajuton mielipide.
"There's no monopoly on common sense on either side of the political fence"
- Sting

Offline Kike_B

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 544
 • Gender: Male
 • Du talar ju latrin som en inföding!
  • View Profile
Re: Vaasan Imago
« Reply #38 on: 05. 01. 2006 07:07 »
Vielä yksi juttu jos joku voisi tarkentaa. Ymmärtääkseni Vaasan Keskussairaala on se jolla on kova pula lääkäreistä ja siellä ne vaatimukset ovat koska se palvelee myös Vaasan ympäryskuntia. Vaasan oma terveydenhuolto kai on eri asia koska siitä päättää Vaasa itse, vai miten se nyt onkaan? Kaikki kuuluvat kai samaan sairaanhoitopiiriin.
"There's no monopoly on common sense on either side of the political fence"
- Sting

Heimo Hokkanen

 • Guest
Re: Vaasan Imago
« Reply #39 on: 05. 01. 2006 07:07 »
Terveydenhuollosta Vaasassa. Vaasa kuuluu sairaanhoitopiiriin, johonka kuuluu lähialueemme kunnat pitkin rannikkoa. Sairaanhoitopiiriin virallinen kieli on ruotsinkieli, koska alueellinen "omistus" on ruotsinkielisillä kunnilla. Sen takia esim kyltit on ensiksi ruotsiksi ja sitten suomeksi. (Vaasan sairaanhoitopiiristä puuttunee n. 80 lääkäriä)  Mitä Vaasan kaupungin omaan kansanterveyspuoleen tulee, niin sieltäkin puuttuu n. 8-9 lääkäriä. Kielikynnystä on madallettu hakijoilla, mutta mitään suurta merkitystä sillä ei ole ollut suhteessa hakijoihin. Vaasa on "leimaantunut" ruotsinkieliseksi kaupungiksi ja mitkään infot muualle Suomeen eivät ole vaikuttaneet asiaan. Kysyttäessä muuallapäin suomea Vaasan imagosta, niin ruotsinkielisyyden osuudeksi arvioidaan n. 50 - 60 %. Tästä imagosta pitäisi faktalla päästä eroon. Kaupungissa on n. 57 000 asukasta, josta ruotsinkilen äidinkielekseen on ruksannut  alle 25 % siis n. 14 000 henkeä, joista suuri osa  puhuu suomea. Suomenkielisiä on n. 43 000.
Olenkin aiemmin esittänyt valtuustossa, että selvästi tehtäisiin eri kieliryhmille omat terveyskeskukset. Kun asiaa esitin, niin se torpedoitiin heti. Ajatuksena oli, että jos esim. ruotsinkielisillä olisi omansa ja sinne voitaisiin hakea lääkäreitä jotka hoitavat asiakkaitaan äidinkielellään, olisi asia kunnossa. SITTEN olisi muutama terveyskeskus SUPI SUOMENKIELISIÄ joihinka haettaessa ei olisi ruotsinkielen vaatimusta olisi ollenkaan. Tällöin voisimme rekrytoida meille täysin suomenkielisiä lääkäreitä, ilman mitään kielivelvoitteita.
Kun tämä ajatus ei saanut tuulta purjeisiin, niin samaan aikaan on nyt Helsinki tehnyt tämän tempun. Näyttää toimivan hyvin.
VAASASSA VOITAISIIN KÄYTTÄÄ JÄRKEÄ, KUN PALVELUITA JÄRJESTETÄÄN.
Esim. useimmat nuoret Vaasassa eivät voi hakea hommia, kun kaikessa on kielitaitovaatimus ruotsinkielessä ongelmana. Esim. siivoojan harjaa ei voi heiluttaa Vaasassa, jos ei ole ruotsinkielen todistusta.
Tämä tästä ja olisi paljon muutakin, mutta säästetään se myöhemmäksi ajankohdaksi!