Strømpris Kalkulator | Forbrukslån lav Rente | Selge Bolig | Eiendomsmegler Oslo | Forsikring Sammenligning | Husalarm | Kredittkort | Beste Mobilabonnement

Kansalaisaloite


Kellopeli Vaasan kävelykadulle

”Oskarin” kellovalimossa valetaan kaikkea mahdollista kelloista ja pienoipatsaista vanhan moottoripyörän osiin.

Kaunis ja mortteli on vain yksi Oskaras Kellovalimon noin 40 tuotteesta.

Hämärä idea saa hetkessä kirkkaan muodon kun kuuntelee Sundomin kellonvalajia – Ann-Christine ja Ander Lindmania: Vaasan kävelykeskustaan on saatava tietokoneohjattu kellopeli, joka soittaa melodioita ennakkoon suunnitellut ohjelman mukaan.

Ann-Christine ja Anders Lindmanin omistamassa Oskars kellovalimossa on valmiina 16 mallikelloa, jotka voidaan käyttää muotteina ja virittää asteikon mukaan. Niillä soittaa lähes kaikki kirjoitetut sävellykset.

Kansalaisaloite

Ehdotan Vaasan kaupungille, että se hankkisi Oskars kellovalimosta 16 viritettyä kelloa, jotka asetetaan kävelykadun varteen, jonnekin Hesburgerin ja Fondiksen välimaastoon.

Kellojen valmistuskustannukset ovat n. 25-30.000 euroa. Lisäksi tulevat tietokoneohjhelman ja telineen kustannukset arviolta noin 50.000 euroa.

Tällainen kellopeli olisi ainutlaatuinen Suomessa. Se voitaisiin jopa yhdistää torilla olevaan langattomaan verkkoon niin, että pienellä ohjelmalla jokainen kiinnostunut voisi soittaa oman melodian. Sellaista ei ole missään muualla maailmassa.

Ann Christine ja Anders

Perheen kellonvalaja on Ann-Christine. Anders on siviiliammatiltaan Sundomin koulun rehtori. Kellonvalajia heistä tuli noin kuusi vuotta sitten kun he ostivat Lapualla toimineen kellovalimon työkalut, muotit ja osaamisen.

-Kuljimme Lapualla noin vuoden ajan ja opimme kellonvalannan perusteet. Kovin helppoa se ei ollut, mutta työ opettaa, sanoo Anders.

Suurin ongelma onkin ollut miten saada kelloon kaunis ääni. Sen taidon oppii vasta tekemällä ja pronssin tuntemuksella. Jokainen kello on yksilö. Yrityksen nimi tuli perheen kuopuksen Oskarin mukaan. Perheen muut lapset Linus, Lina ja Anna eivät ainakaan vielä ole saaneet omaa nimikkokelloaan.

Kellopelit

Ajatus kellopelistä on kiehtonut pitkään Lindmaneja. Heillä on valmiina 16 erikokoista kelloa, jotka voidaan virittää soivaksi soittimeksi. Kellot ovat perua Lapualla toimineesta valimosta.

-Ainakin yksi kellosarja on tehty ortodoksisen kirkon käyttöön. Pienin kelloista on halkaisijaltaan n.21 senttimetriä ja painaa 8 kiloa ja suurin on halkaisijaltaan 35 senttimetriä. Nillä saa aikaan jo monenmoisia melodioita, tietää Anders.

Ann-Christine on valmis valamaan toisen ja kolmannenkin sarjan jos vain joku osaa kysyä. Kellopeliin sopivien kellojen lisäksi Sundomissa valetaan ruokakelloja, lehmänkelloja, laivakelloja ja karhukelloja tai karhukulkusi, nauraa Ann-Christine.

Muita valutuotteita ovat ovikilvet, oven kolkuttimet, pienoispatsaat. hautaristit ja vanhan moottoripyörän osat… Lähes kaikki onnistuu.
Valu tapahtuu klassisen menetelmän mukaan. Taidon kasvaessa on mukaan tullut uudet ja vaativammat kohteet, joista pienoispatsaat ovat kiinnostavimmat.

Anders suunnittelee valimon ympäristön kohentamista. Pihalle voisi rakentaa vaikkapa ison kellopelin ja ympäristöä voisi muutenkin siistiä. Päällimmäisenä on kuitenkin markkinointiongelma. Valamaan kyllä oppii, muta markkinointi kiikastaa.

-Toistaiseksi myymme tuotteita lähinnä messuilla ja markkinoilla, kuvaa, Anders kellonvalajan kesäkiireitä.

Valimoon löydät kun käännyt Vaasasta tultaessa oikealle heti seuraavasta tienristeyksestä urheilukentän jälkeen.

Soita varmuuden vuoksi ennen vierailua: 050-3752 951
Sundom:web
http://sundom.web.mios.fi/
Kotiseutuyhdistys
http://www.qnet.fi/sundom/fin/index.html
Vaasan kaupunki – Sundom
http://www.vaasa.fi/264160.shtml
Tuoretta kalaa Sundomista
http://netti.nic.fi/~tapioo/bw.htm

About Toimitus

Check Also

Näe syvemmälle Vaasaan: Merenkurkun mielenkiintoinen historia

Merenkurkun historiaa Koska Merenkurkku Pohjanlahden kapeimpana osana yhdisti Pohjanmaan ja Västerbottenin oppivat ihmiset täällä jo …

Vastaa