Home / Kolumnit / Kalle Lanamäki – Kaikki kunnia veteraaneille

Kalle Lanamäki – Kaikki kunnia veteraaneille

Kantakaa, en ole vielä kuollut

Kunniakansalainen ja tunnetuin sotaveteraani Adolf Ehrnrooth lausui kerran näin.

Hän haavoittui johtaessaan hyökkäystä uhkarohkeasti. Vammat olivat niin vaikeat, että häntä kantaneet miehet luopuivat toivosta. Silloin ”Aatu” ikään kuin kuolleista heränneenä pyysi jatkamaan kantamista käyttäen otsikon ilmausta.

Hänen ja monen ”ohi ammutun” ansiosta voimme nauttia hyvästä Suomesta, jossa voi pelotta sanoa sanottavansa, minäkin tässä nyt.

Veteraanimme ovat meille tarjonneet tämän ja monia muitakin etuoikeuksia tässä maailman menossa. Ja muistakaa, että he, jotka kerran kantoivat Suomea, eivät kaikki ole vielä kuolleet, eikä kuole täältä jo lähteneiden muisto.

Tässä ajassa yritämme edes kerran vuodessa, veteraanipäivänä kertoa, ettei veljeä unohdeta.

Erityisesti tunnen kiitollisuutta parjattua nuorisoamme kohtaan. Heille viesti näyttää menneen perille, mikä näkyy uskottavana kiitollisuutena veteraaneille. Siitä huolimatta, että harvalla on enää elossa sellainen mumma tai paappa.

Mielestäni on hyvä julkistaa veteraanien saamat tunnustukset niin kauan, kun heistä viimeiset vielä ovat maallisen kiitoksen tavoitettavissa.

Tasavallan presidentti, puolustusvoimien ylipäällikkö ja kaikkien ritarikuntien suurmestari on vuonna 2014 tekemänsä päätöksen mukaan jakanut tammenlehvätunnuksen saaneille veteraaneille Suomen Valkoisen Ruusun mitalin valtiovallan virallisena tunnustuksena. Heille, joita ei muutoin ole virallisesti palkittu.

Tämän vuoden veteraanipäivänä palkittiin vaasalaiset: Backman Eila, Bollström Torvald, Dufvelin Aage, Ehrström Åke, Hammarström Karl, Holtti Johan, Hoppi Kaarlo, Hästbacka Armas, Jern Stig, Kaivola Kauko, Katajaranta Matti, Larsmo Uuno, Latva-Rasku Mauno, Lintala Ilmi, Mukari Aatto, Nordström Ragnar, Nygren Tor-Erik, Nyman Helge, Nyman Sigfrid, Parviainen Heikki, Pohto Sirkku, Rantala Erik, Rauhala Kalevi, Rintaniemi Matti, Risberg Kauno, Saarinen Lasse, Saarnisto Heimo, Sandberg Sven, Saxberg Åke, Sjövall Rainer, Spoof Lilja, Svahn Ernst, Sweins Eric, Tienhaara Heikki, Tiihonen Mauno, Toikkanen Tauno, Virtanen Olavi, Wolff Yrjö, Vuorenmaa Rauno ja Öberg Heli.

Myös minä kiitän heitä, joiden työtä olen sotilasurallani saanut jatkaa.

KALLE LANAMÄKI

majuri (evp)

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa