Home / Kolumnit / Kalle – Lanamäki – Älä hullua ylllytä

Kalle – Lanamäki – Älä hullua ylllytä

Älä hullua yllytä

Pohjalainen 25.4. valitsi ajankohtaisen aiheen dokumentille, jossa kerrottiin, miten sosiaalisessa mediassa saatiin koolle ehkä viidensadan mopoilijan ”miitti”.

Lähes koko aukeaman juttu sivulla 6 kertoi tapahtumasta, jonka järjestäjä ei halunnut esiintyä nimellään. Mopoilijat kerättiin jonkin marketin pysäköintialueelle, josta lähdettiin julkisia liikenneväyliä pitkin kohti uutta kohdetta.

Uutisen mukaan letkaa johdatti pari ”leader-autoa”, mutta poliisi ei ollut tietoinen tapahtumasta, joten mitään oikeutta tukkia liikenneväyliä ei ollut.

Toimittajan ”dokumentti” kertoi, miten kokoontumisessa poltetaan kumia ja keulitaan, eli ajetaan pelkällä takapyörällä pitkiäkin matkoja mahdollisimman lujaa.

Haastatelluista pojista kaksi rehvasteli osaavansa keulia vielä 140–150 km/h vauhdissa. Toimittaja halusi kirjata, että ”taitavimmat tekevät näin” eikä ”tässä ole mitään ongelmaa” ainakaan haastatellun osalta.

On selvää, että nuoret kokeilevat rajoja. Pitää järjestää jotakin hyödyllistä, ettei tapahdu jotakin pahempaa.

Mielestäni ei ole suotavaa, että sanomalehti kirjoittaa ihannoivaan sävyyn tapahtumasta, jota se nimittää dokumentiksi nuorison olemassa olevasta alakulttuurista. Toimittaja ei näytä olevan perillä edes nuorten käyttämistä slangeista. Pussy ei tässä tarkoita kissaa.

Esimerkin kirjoitus kuvineen antaa mielikuvan, että kaikki meni ihan hienosti. Tästä seuraa, että nuoret ymmärtävät asian hyväksytyksi, kun kerran kukaan ei puutu tai moiti.

Jos haluat järjestää teinitanssit, on koottava järjestyshenkilöitä ja hyväksytettävä heidät poliisilla. Jos järjestät mikroautokisat suljetulla radalla, on oltava ambulanssi hoitajineen ja lukuisia turvamiehiä ja vastuuhenkilöitä ennenkuin saat luvan.

Nyt ei lehdistöä haitannut sekään, ettei löytynyt vastuuhenkilöä esiintymään nimellä. Missä on ongelma? Se on vastuussa ja turvallisuudessa.

Liikenneturvallisuuden kannalta on haitallista, että nuorille jää hyväksynnän tunne siitä, että alueita sulkematta voi yleisillä parkkipaikoilla ja teillä ajaa vaarallisesti, näyttää temppuja, polttaa kumia.

Ei näytä kiinnostavan miettiä, mitä ”vain” 60 km/h takapyörällä kiitävä ajoneuvo aiheuttaa sen kerran, kun se riistäytyy hallinnasta satojen katsojien joukkoon. Kun ei ole mitään turvatoimia, lieneekin järjestäjän paras pysyä tuntemattomana.

Mielestäni Pohjalainen teki tällä jutulla huonon palveluksen liikenneturvallisuudelle. Eikö toimittaja pysty käsittämään leikkivänsä nuorten hengellä?

Nuoren pojan heräävä testosteroni ei ehkä tee hulluksi, mutta vie harkinnan niin liikenteessä kuin muuallakin, missä on mahdollista ”hiukan näyttää”. Vielä varmemmin kun on paljon yleisöä – etenkin tyttöjä.

Tätä kirjoittaessani odotan poliisin puheenvuoroa.

KALLE LANAMÄKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa