Home / Kolumnit /
Juha Tuomikoski – Kivihiili ja turve ovat vaarallisia

Juha Tuomikoski – Kivihiili ja turve ovat vaarallisia

Halpa kivihiili ja turve ovat vaarallisia

Kivihiili on ajaettava alas

Pohjalaisessa on viime viikkoina vihjailtu, että nykyinen kivihiilen alhainen hinta johtuisi vihreiden politiikasta. Halpa kivihiili syrjäyttää kotimaisia polttoaineita, puuta ja turvetta.

Kivihiili on kaikkein tärkein ilmastonmuutoksen aiheuttaja. Tästä syystä vihreät kaikkialla maailmassa vaativat kivihiilen alasajoa.

2000-luvun alussa kivihiilen käyttö väheni Suomessa päästökaupan ansiosta. Se on hieman noussut uudelleen 2010-luvulla, ”vihreiden hallituksessa istumisen aikana” (Pohjalaisen pääkirjoitus 17.10.).

Perussyy kivihiilen halpenemiseen on amerikkalainen liuskekaasu, jota muuten USA:n vihreät vastustavat.

Euroopan unionissa todettiin keväällä 2013, että kivihiilen hinnanlasku haittaa ympäristöä. Ratkaisuksi ehdotettiin päästökiintiöiden leikkaamista. Jos tämä olisi toteutunut, kivihiilen hinta olisi kääntynyt nousuun. Europarlamentti äänesti useita kertoja päästökiintiöistä, mutta halvan kivihiilen kannattajat voittivat aina täpärästi.

Europarlamentin tärkein päästöäänestys oli 16.4.2013. Suomalaiset mepit jakautuivat. Löysien päästökiintiöiden, siis halvan kivihiilen, puolesta äänestivät Sari Essayah (kd.), Jyrki Sarvamaa (kok.), Hannu Takkula (kesk.), Sampo Terho (ps.) ja Nils Torvalds (r.). Äänestyksen jälkeen päästöjen ja siis kivihiilen hinta sukelsi maailmalla ennätyksellisen alhaalle.

Tiukkojen normien ja kalliin kivihiilen puolesta äänestivät Tarja Cronberg (vihr.), Satu Hassi (vihr.), Liisa Jaakonsaari (sd.), Anneli Jäätteenmäki (kesk.), Sirpa Pietikäinen (kok.) ja Mitro Repo (sd.).

Samaan aikaan Suomessa Kataisen hallitus nosti turpeen verotusta ja leikkasi puuhakkeen tukea. Puu ja turve olivat nyt kalliita, kivihiili halpaa. Tuloksena oli mm. se, että Vaskiluodon Voima Oy päästi upouuden biokaasuttimensa kylmenemään ja poltti pelkkää kivihiiltä.

Vihreiden kanta oli, että turpeen verotus pidetään korkeana, samoin hakkeen tuki. Vastoin yleistä harhakäsitystä EU:n säädökset eivät olisi estäneet tätä. Jos vihreiden tahto olisi mennyt läpi, Vaskiluodon voimalassa olisi voitu jatkaa kotimaisen puun polttamista, mutta turvetta olisi käytetty minimaalisesti.

Turve on kotimainen ja työllistävä energianlähde, mutta se myös saastuttaa. Se tuottaa kivihiiltäkin pahemmat hiilipäästöt ilmakehään. Turvekentät on yritetty rakentaa ympäristöystävällisiksi, mutta aina suursateiden aikana ne vuotavat yli ja happamoittavat vesistöjä. Esimerkiksi Vaasan kaupunki katkaisi tänä vuonna vedenoton Kyrönjoesta viikoiksi. Syynä oli veden huono laatu, mikä johtui yläjuoksun turvekentistä. Ratkaisuksi suunnitellaan 20 miljoonan euron vedenottoputkea Suupohjan pohjavesistä Vaasaan.

Kyrönjokivarren turvetuotanto tulee Vaasalle kalliiksi.

Kun vihreät lähtivät Stubbin hallituksesta, hallitus helpotti välittömästi turpeen verotusta. Heti sen perään hallitus on pysäyttämässä soidensuojeluohjelmaa. Toimien samanaikaisuus on tuskin yhteensattuma.

Vaasan kannattaa nyt ruveta rakentamaan Suupohjan vedenottoputkea kiireellä.

Juha Tuomikoski (vihr.)

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa