Home / Kolumnit /
Jonne Blåfield, ps -Invaparkki ei ole pikaparkki

Jonne Blåfield, ps -Invaparkki ei ole pikaparkki

Invaparkki ei ole pikaparkki

Jokin aika sitten istuin erään ravintolan ikkunapaikalla, josta katselin ulos kaupungin vilskettä. Ravintolaa vastapäätä sijaitsi kauppa, jonka parkkipaikka oli lähestulkoon jatkuvasti täynnä. Ihan luonnollista ruuhka-aikana.

Parkkipaikalla ihan kaupan oven vieressä oli kaksi invaparkkiruutua. Paikalle saapui citymaasturia kuljettanut äiti tyttärensä kanssa. Kun he eivät heti löytäneet vapaata ruutua parkkipaikkakierroksen jälkeen, jätti kuljettaja autonsa invaruutuun. Auton pysähdyttyä säntäsivät äiti ja tytär kauppaan juoksujalkaa.

Kohta paikalle viiletti farmariauto, joka täytti toisen invalideille tarkoitetun ruudun.

Tovin kuluttua paikalle saapui mies pyörätuolissaan ja hänen saattajansa. Hän oli ilmeisesti yrittänyt aikaisemmin etsiä ruutua kyseiseltä parkkipaikalta, koska katseli invaruutuihin parkkeerattujen autojen tuulilaseja. Ärtyneen näköinen kaksikko poistui paikalta.

Näin ollen voisi kuvitella, että nämä ihmiset jättivät autonsa invaruutuihin, vaikka eivät olleet pysäköintiin oikeutettuja. Oletetusti he olivat myös täysin tietämättömiä siitä, minkälaisen vaivan he liikuntarajoitteiselle henkilölle aiheuttivat.

Ei ole harvinaista, että ruuduissa näkee autoja ilman poliisin myöntämään parkkeeraukseen oikeuttavaa kuvallista korttia. Pysäköinninvalvonta ei näiltä osin mitä luultavimmin ole riittävää tai sakkomaksu on liian pieni, koska väärinkäyttöä tapahtuu usein.

Kunnallisessa pysäköinninvalvonnassa kannustaisinkin pitämään tehovalvontakausia vaikka kahden kuukauden välein ja tarkkailemaan eritoten virhepysäköintiä invaruutuihin. Sakkokin voisi olla huomattavasti suurempi jo silläkin verukkeella, että teko on tahallinen ja osoittaa välinpitämättömyyttä. Maksun suuruus voisi olla vaikka 80-100 €.

On vaikea ymmärtää, kuinka paljon ajattelemattomuutta tähänkin tapahtumasarjaan liittyy. Kunnan tulisi helpottaa itse tai avustajan kanssa vielä asioimaan pystyvien invalidien arkea. Parkkiruutu saattaa kuulostaa pieneltä asialta, mutta kyse on etuoikeudesta, joka on myönnetty sitä tarvitseville.

Jonne Blåfield (ps.)

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa