Home / Kolumnit / Joakim Strand – Mallia pohjalaismaakunnista

Joakim Strand – Mallia pohjalaismaakunnista

Mallia pohjalaismaakunnista

Torstaina saimme kuulla, että viime viikkojen vääntö niin sanotusta yhteiskuntasopimuksesta – ja sen tavoittelemasta niin sanotusta tuottavuusloikasta – päättyi tuloksettomana. Hintakilpailukykymme oli tarkoitus parantaa esimerkiksi työaikaa pidentämällä palkkojen pysyessä ennallaan.

Päivittäin on hoettu, kuinka käsittämättömän surkeasti maallamme menee. Kansalaisten ”kriisitietoisuus” piti olla niin korkealla, että olisimme valmiita oikeastaan mihin vain. Ei näköjään oltu – ja ehkä osittain syystäkin.

Olisi kuitenkin äärimmäisen tärkeää, että työmarkkinoilla uskallettaisiin viedä joustavuuteen tähtääviä uudistuksia läpi.

Työmarkkinoiden joustavuus ja turhan sääntelyn purku ovatkin infrastruktuuripanostusten jälkeen muutamia esimerkkejä kärkiteemoista, joita tuotiin esiin seudun kansanedustajien yritysvierailujen yhteydessä samaisena torstaina Pietarsaaren seudulla. Vientivetoinen Pietarsaaren seutu pärjää Vaasan seudun tavoin äärimmäisen korkean osaamisen ja korkean teollisen jalostusarvon turvin.

Maailman parhaita tuotteita valmistavat yritykset eivät ensisijaisesti itke osaajiensa palkkojen suuruutta. Päinvastoin. Aidosta osaamisesta ollaan valmiita maksamaan.

Varoitan ehdottomasti lataamasta liikaa odotuksia yhteiskuntasopimuksen neuvotteluissa esillä olevaan mahdolliseen palkka-alesta johtuvaan muutaman prosenttiyksikön hintakilpailukyvyn parantumiseen. Suomen menestymisen ja hyvinvoinnin rahoituksen turvaamisen kannalta ylivoimaisesti tärkeintä on teollisuuden jalostusarvon sekä viennin kasvu.

Nokiakaan ei kaatunut suuriin palkkoihin, vaan siihen, että tuotteet eivät enää olleet kilpailukykyisiä kansainvälisillä markkinoilla. Ainoastaan kunnon osaamisloikka pystyy pelastamaan maamme hyvinvoinnin – mahdollistaen jopa satojen prosenttien parannuksen tuottavuuteen.

Koko Suomella ei mene surkeasti. Kuten hyvin tiedämme, ovat pohjalaismaakunnat – Vaasan vaalipiiri – tästä erinomainen poikkeus. Pohjalaismaakunnista kullakin on oma profiilinsa ja omat vahvuutensa, jotka yhdistämällä voimme olla mallina ei vaan Suomelle, vaan myös Pohjois-Euroopalle.

Täydennämme toisiamme erinomaisella tavalla. Euroopassa eniten uusia innovaatioita ja arvoa luodaankin nimenomaan vahvoilla tietointensiivisillä keskisuurilla kaupunkiseuduilla, joilla on vahva sosiaalinen ja kulttuurinen pääoma.

Poikkeuksista huolimatta eri maiden pääkaupungit ja muut vanhat, usein hieman väsyneet, hallintokeskukset kuuluvat harvoin tähän joukkoon. Maakuntien ja niiden keskuskaupunkien – myös kansalliset rajat ylittävä! – yhteistyö on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää.

Yksi uusi työpaikka osaamiseen perustuvan korkean jalostusasteen vientiteollisuudessa luo automaattisesti useita muita uusia työpaikkoja alihankintaverkostossa, logistiikassa, palvelusektorilla ja niin edelleen.

Aitoa kasvua saadaan aikaiseksi sillä, että julkiset tutkimus-, kehitys- sekä infrapanostukset pääasiallisesti ohjataan sellaisille alueille ja aloille, joissa nimenomaan teollinen jalostusarvo ja vienti ovat korkeimmillaan ja joissa myös yritykset itse panostavat vahvasti tutkimukseen ja kehitykseen.

Tätä kautta luodaan ja tuodaan uutta rahaa koko maamme hyvinvointipalveluiden rahoittamiseksi ja saadaan kestävä osaamis- ja hyvinvointiloikka aikaiseksi.

Joakim Strand

kansanedustaja (r.) Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa