Home / Tapahtumat /
Hulluuden historia Tikanojan taidekodissa 23.11.2014 saakka.

Hulluuden historia Tikanojan taidekodissa 23.11.2014 saakka.

Johan Knutson: Skälö 1846, Museovirasto.

Hulluuden historia
Taidetreffien teemana Tikanojan taidekodissa

Tikanojan taidekodin näyttelyssä Sjählö9 – Heijastuksia toiseudesta tarkastellaan Turun saaristossa sijaitsevan Seilin (ruots. Själö) entisen sairaalasaaren mielenkiintoista historiaa taiteen ja tieteen näkökulmista.  Seili toimi 1700-luvulta lähtien mielisairaalana ja parantumattomasti mielisairaiden turvalaitoksena, jossa vuodesta 1889 lähtien pidettiin vain naispotilaita. Sairaala lakkautettiin vuonna 1962.

Näyttelyn poikkitieteelliset Taidetreffit järjestetään lauantaina 25.10. klo 14–15. Otsikolla Hulluuden historiaa: Psyykkisen ahdingon hoito ja diagnostiikka ennen ja nyt esitelmöi vaasalainen psykiatrian erikoislääkäri Marja Vihervaara. Hän kertoo, miten käsitykset mielisairauksista ja niiden hoitomuodoista ovat muuttuneet Seilin aikaisista käsityksistä.

Esillä on myös Seilin sairaalassa mielisairaiden hoidossa käytettyjä lääketieteellisiä välineitä 1800-luvulta. Samalla voi tutustua näyttelyyn, jossa Sjählö 9-ryhmän taiteilijat pohtivat Seilin potilasaineistosta nousseita toiseuden, poikkeavuuden, ulkopuolisuuden ja eristämisen ilmiöitä. Taidetreffit on avoin yleisötilaisuus ja se sisältyy museon pääsylipun hintaan. Tikanojan taidekodin ystäväyhdistyksen jäsenille tilaisuus on maksuton. 

Mielenterveysteema yhdistää näyttelyn osaksi myös Valtakunnallista mielenterveysviikkoa 17.–23.11. Taidekodissa järjestetään ylimääräiset näyttelyopastukset torstaina 20.11. klo 13 ruotsiksi ja klo 14 suomeksi. Näyttelyn opastuksia järjestetään joka viikko sunnuntaisin klo 14 suomeksi ja sunnuntaisin (19.10., 2.11. ja 16.11.) klo 13 ruotsiksi. Näyttely on esillä 23.11.2014 saakka.

TIKANOJAN TAIDEKOTI
Hovioikeudenpuistikko 4, 65100 Vaasa Avoinna: tiistai–sunnuntai 10–16
www.tikanojantaidekoti.fi

Pauliina Pääkkönen
Tiedottaja | Informatör

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Sofi Oksanen kirkasti suomikuvaa Saksassa

Sofi Oksanen, sauna ja suomenruotsalaisuus loivat Saksassa Suomi-kuvaa Tuore väitöskirja kertoo, että lehdistö nosti Frankfurtin …

Vastaa