Home / Kolumnit / Bert Lundström: Sinikeltainen vai punainen Ruotsi

Bert Lundström: Sinikeltainen vai punainen Ruotsi

Sinikeltainen vaiko verenpunainen ruotsi?
Kaksikielisenä vaasalaisena itselleni ei vieläkään ole selvinnyt, että onko Suomessa suomenruotsalaisia vaiko Suomen suomenruotsinkielisiä.

Läntistä turvallisuuspoliittista hyväksikäyttäjää edustaa perinteitään kunnioittaen monarkiet Sverige – lahja ja mallimaa kaikelle demokratialle. Ja onhan meillä myöskin ulkomaata edustava rekisteröity puolue RKP! Kukaan ei tätäkään asiaa juurikaan ihmettele. Se kun lienee itsestään selvyys?

Kansanvaltaa kuningaskunta levitti avokouralla (Ståhlhandske) naapureilleen ja Eurooppaan vuosisatojen ajan. Nykyinen Norjakin pääsi itsenäistymään vasta vuonna 1905. Tanska sentään kuritti eteläistä Ruotsia sodissa. Mutta sitten taantui ja kukistui 2. maailmansodassa muutamassa tunnissa.

Ruotsin valtiolipun sini-keltaiset värit ovat symbolistisia. Keltainen merkitsee kullanhimoa ja sininen väri siniverisyyttä eli aatelia. Kullanhimosta todistavat linnat ja kartanot Ruotsissa sekä niissä sijaitseva muilta ryöstetty aarteisto.

Hienostuneesti Ruotsi hyödynsi ”puolueettomuudellaan” 1. ja 2. maailmansodan .Ruotsalaisilla malmeilla ja asetuotannolla tehtiin ja luotiin melkoisia omaisuuksia ja varallisuutta. Siniverisyydestä kertoo muilla vuodatettu tavallisen punainen veri.

Taidokkaasti hoidettu politikointi ja suhdetoiminta on luonut ja perustanut maailmanlaajuisen sekä tunnustetun aseman vapaamielisyyden edustajana, rauhanrakentajana ja turvaajana sekä moraalisuuden ja ihmisyyden kunnioittajana.

Kruununa on räjähdeaineteollisuuden luoja Nobel (suom. jalo) rauhanpalkintoineen. Talvisodan aikaisen karvalakin hatunnoston arvoinen suoritus markkinointi- ja pr-osaamisesta.

Niin, ja ovathan keksineet myös rapujuhlat, syrströmmingin, Absolut-vodkan, mellanöletin ja Tylö-saunakiukaan, joitain mainituksi tullakseen.

Yksi asia erityisesti on jäänyt pohdituttamaan. Miksi Ahvenanmaa ei kelpaa Ruotsille. Ehkä vielä toinenkin. Mitä Ruotsi tekisi ilman Suomea?

Bert Lundström
Vaasa

About Toimitus

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa