Home / Kolumnit /
Bert Lundström – Matkakirjeitä maasta ja Suomesta

Bert Lundström – Matkakirjeitä maasta ja Suomesta

Matkakirjeitä maasta – ja Suomesta

Mark Twain (s. 1835 – k. 1910) oli loistava kirjailija, tarinan kertoja sekä havainnoitsija ja ajattelija. Oikealta nimeltään hän oli Samuel Langhorne Clemens. Kirjailijanimen hän keksi toiminnastaan Missisipin jokilaivoilla poikasena mm. kulkusyvyyden mittaajana (mark twain = kaksi syltä syvyyttä n. 3,7 m).

Hänet Suomessa tunnetaan ehkä parhaiten kirjoistaan ”Hucleberry Finn” ja ”Tom Sawyer” . Twain kirjoitti vakavastikin ja loi myös koosteen ajatuksistaan. Kooste julkaistiin postuumisti ja suomeksikin käännettiin ja painettiin vasta 1962. Kirja sai nimen ”Matkakirjeitä maasta”.

Kirjassa Jumala rankaisee arkkienkeli Saatanaa lähettämällä tämän maapallolle tarkkailemaan ja havainnoimaan sekä sitten raportoimaan arkkienkeleille Mikaelille ja Gabrielille. Kirja on satiirista ja nautittavaa tekstiä sekä nykypäiväänkin soveltuvaa arviointia ihmiskunnan tekemisistä.

Tänäkin päivänä voi samaten ihmetellä ihmisten toimintaa ja tekemisiä tai tekemättömyyttä. Erityisesti poliitikkojen ja päättäjien. Loogisuus on vaikeasti löydettävissä, samoin kun vastuunkanto ja moraali sekä etiikka.

Rajallisuuksia maapallollamme ei haluta nähdä, vaan ruokitaan lyhytnäköistä sekä valheellista näkemystä ”globaalista” talouskasvusta ja kulutuksen lisäyksestä. Ruokkiminen ei kuitenkaan tarkoita todellista apua. Yksi prosentti omistaa tästä meidän ikään kuin yhteisestä Telluksestamme n. 98 prosenttia %.

Ase- ja sotateollisuus kukoistaa sekä käyttää valtaa. Sotia pitää olla sekä erilaisia konflikteja. Täytyyhän rikkaiden rikastua. Sotilaista puhuttaessa länsimaisessa mielessä on näiden valtaapitäjien mielestä aivan kohtuullista ja oikein määrätä nuoria poikia tappavaan ja kuolettavaan asepalvelukseen itse luomilleen sotatoimialueille.

Erilaisten imperiumien ja imperialismin jälkiä ja seuraamuksia nyt maksetaan. Ketkä maksavat? Eivät ainakaan ne, jotka ongelmat ovat luoneet. Rahat ja vallanhimo ovat kuolettava yhdistelmä.

Twainia mukaellen ihmiskunnan toiminta on todellakin ällistyttävän järjetöntä sekä itsetuhoista.

Maapallon väestön kasvu sekä kulutuksen kasvattaminen ja hienosti sanottuna globaalisuus on mahdoton yhtälö. Siinä on lapsillemme perintöä.

Tekopyhyys ja moraalin taivuttaminen näkyy monilla tahoilla. Mainita voisi vaikka naapurimaamme Ruotsin ja yleisesti ”uskonnolliset” organisaatiot.

Ruotsi on kiinnostunut turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä Suomen kanssa.

Yllättävääkö?

Länsinaapurimme on itäistä suoja-aluettaan hyväksikäyttänyt kautta aikojen. Moraalisesti – niin toki. Asekauppa Nobel-valtiolle sopii mainiosti. Jas35Gripen olisi naapurille lottovoitto korvattaessa Hornet-kalustoa.

Sotia ylläpitävä oman kansansa riistäjä ja rauhanrakentaja presidentti Putin on sitten vaarallisena ilmiönä omaa luokkaansa.

Selitykset erehdyksistä Suomen ilmatilaloukkauksissa tai Venäjän sotilaiden eksymisistä rajojen väärälle puolelle tahattomasti jäävätköön omaan arvoonsa.

Twainia soveltaen valta kasvaa aseista ja sotimalla – sekä valheista. Uskoo kuka haluaa. Ihmislajin menestyksen avaimeksi on tieteellisesti esitetty peukaloa.

Peukalo ja aivot olisikin hyvä yhdistelmä. Peukalokaan ei korvaa sivistyksen puutetta ja alhaisimpia keinoja kokea ns. vallankäyttöä, kuten konkreettisesti tappaa toinen ihminen.

Bert Lundström
Vaasa

 

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa