Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Asko Halme arkkitehdin työn arvostus vaasalaisia.info

Asko Halme arkkitehdin työn arvostus vaasalaisia.info

Kappelinmäen / Nummen koulun lisärakentaminen

1984 valmistunut koulu oli viides Vaasan kaupunginarkkitehdin virkatyönä suunnittelemani rakennus. Sen viereen kävelytien toiselle puolelle oli 1980 valmistunut päiväkoti jonka muotokieltä ja punatiilipintoja halusin koulurakennuksessa jatkaa. Tämä onnistui ja alueella liikkuva huomaa rakennusten täydentävän toisiaan.

Pieni kolmelta suunnalta rajattu sisäpiha on sommitelman ydin. Se keventää massoittelua ja tuo valoa sisätiloihin. Ruokailutila, kirjasto ja yläkerran aula avautuvat sinne. Mikäli rakennusta halutaan laajentaa ei tuota osaa sommitelmasta voi poistaa kokonaisuutta pilaamatta.

Marraskuussa 2011 huomasin lehdestä sattumalta uutisen koulun laajentamisesta. Se tarkoitti lisärakentamista mutta miten? Pohdin asiaa ja tein sitten karkean 1:500 luonnoksen jonka vein sekä koulun rehtorille että ent. Tekniseen virastoon.

Luonnoksessani uusi 2-kerroksinen siipi olisi rakennuksen vieressä ja sen suuntaisena kytketty vanhaan osaan kevyellä lasikäytävällä, sillalla, toisessa kerroksessa.

Maaliskuussa 2013 sain Vaasan Talotoimelta monisteen: ”Hankesuunnitelma Nummen koulun laajennus”. Tekstin lisäksi oli tulevalle suunnittelukonsultille tehty myöskin laajennuspiirustukset joita tämän ilmeisesti toivottiin seuraavan. Omaa luonnostani oli hiukan lisäsiiven muodossa seurattu, mutta sisäpiha ehdotettiin rakennettavaksi umpeen.

Tätä perusteltiin sillä, että ruokailutilaakin pitää laajentaa ja että tulee halvaksi rakentaa laajennuksen päälle luokkahuoneita. Insinöörien näkökulmasta kustannukset merkitsivät enemmän kuin jokin arkkitehdin sommitelman pilaaminen.

Anoin audienssia kaupungin uuden teknisen johtajan puheille ja viikon kuluttua keskusteluaika löytyi. Koska tekijänoikeuslaki koskee myöskin arkkitehtuuria voisi kaupunki antaa suunnittelun minulle, joka parhaiten alkuperäisenä suunnittelijana tunnen asian ja olen edelleen selväjärkinen ja ammattitaitoinen.

Nuoremman tietokonesuunnittelun hallitsevan kumppanin saisin mukaani. Onhan Vaasa mainostanut itseään ”Art Citynä” jolloin arkkitehtuuriakaan ei saisi aliarvioida. Näytin tälle uuden luonnokseni jossa ruokailutilaa alakerrassa oli suurennettu siten, että tärkeä sisäpiha säilyi.

Tämä ei halunnut puuttua asiaan. ”Talotoimiala saa hoitaa jutun mutta teille kerrotaan vaiheista, menee varmaan hilmaan” Vai Vilmaan? Sama vakuutus löytyi eräästä monisteen pykälästäkin: ”Suunnittelijaa tullaan informoimaan hankkeen kulusta”

Näin ei tapahtunut. Yritin kesällä ottaa yhteyttä entiseen työpaikkaani mutta ainakin Hilman tuntijat olivat lomalla. Joku arveli, että niitä koululaajennuksen suunnittelutarjouksia kysellään vasta syksyllä. Lopulta 15.8. sain puhelimeen talon viimeisen arkkitehdin: ”Hilma meni umpeen tänään. Olisitko tarjonnut?” Seuraavana päivänä tämän insinööriesimies, entinen alaiseni, puhelimessa kertoi: ”Et voi enää tehdä asialle mitään”.

Kuulin, että tässä EU:n keksimässä tarjouspyyntömenettelyssä halpa suunnitteluhinta ratkaisee ja laatukriteerit arvioidaan usein epäpätevin voimin. Taiteellinen laatu ei merkonomeja ja insinöörejä yleensä kiinnosta.

18.8.2013 / Asko Halme / Vaasan viimeinen kaupunginarkkitehti

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa