Home / Kolumnit / Anna-Maija Salo: Vaasan talotoimi möhli taas

Anna-Maija Salo: Vaasan talotoimi möhli taas

Talotoimen viimeisimmät möhläykset

Talotoimi on samaan tapaan möhlinyt kolmessa paikassa: Rokkiwerstaalla (Pohjalaisen artikkeli 29.08.13)

sekä Ammattiopisto/Aikuiskoulutuskeskuksessa ent. Kauppiksessa ja Sepänkyläntie 14-16:ssa.

Piirustuksia salaillaan, sopimuksia rikotaan, pöytäkirjoihin ei kirjata kokouksissa sovittuja asioita, asioita tehdään omin päin, toiminnan vaatimuksia ei huomioida ym

Kauppikseen alettiin suunnitella mittavaa remonttia v 2008. Rakennuksen vanhoja piirustuksia ei ollut. Joku kuulemma oli ne vienyt mutta ei palauttanut. Talotoimen arkk. Timo Viitalan laatima hankesuunnitelma oli puutteellinen. Purkutöitä ei tehty ennen suunnittelua, kuten oli sovittu. Urakoitsijan piti etsiskellä viikkokausia vanhoja putkia kaivinkoneen avulla lattian alta. Purkutöihin ryhdyttiin vasta sitten, kun suunnitelmat oli saatu valmiiksi ja remontti alkanut.

Remonttisuunnitelmat menivät uusiksi ja aikataulu venyi. Kustannusarvion kerrottiin ylittyneen 700 000 Eurolla.

Alapohjalaattaa ei voitu kosteuseristää, koska betoni ei ennättänyt kuivua. Sisäilman laatu heikkeni ja ihmiset sairastuivat. Sama ongelma on Metallitalossa Sepänkyläntie 14-16:ssa, jossa suuren koneistushallin lattia on jätetty maalaamatta.

Kerrotaan, että oppilaitoksen johto havahtui vasta, kun työsuojeluviranomainen puuttui asiaan. Rokkiwerstaalla nuorisotoimenjohtaja Tuula Harjunpää vetoaa tiukkaan budjettiin ja rahan loppumiseen. Jo vain raha loppuu, kun hommat tehdään kahteen kertaan.

Kesällä Kauppiksen uudet lattiat avattiin. Viemäreitäkin rikkoontui vahingossa. Betonilaatta kosteuseristettiin, puretut lattiat ja rikkoontuneet putket uusittiin. Tiedetään jo, että uusia sisäilmaongelmia on rakennusvirheen takia odotettavissa talossa toisaalla. Suurien tilamuutosten takia hankkeelle on haettava uusi rakennuslupa jälkikäteen.

Mitä tämäkin tuplatyö maksaa ja mihin nyt vedotaan? Mitä tulee maksamaan Metallitalon metallintyöstökoneiden irroitus, lattian maalaaminen ja koneiden uudelleenasennus?

Talotoimen laiminlyöntien takia aikataulut venyvät ja kustannusarviot ylittyvät. Tarkastuslautakunta ei ole tietääkseen, vaikka sen pitäisi lain mukaan valvoa valtuuston tekemien päätösten toteutumista. Eikö puheenjohtaja Heimo Hokkanen hoksaa, että tarkastuslautakuntakin laiminlyö oman velvollisuutensa? Mitä tekee Talotoimen johtokunta?

Kuulemani mukaan kaupungin viranhaltijat ja luottamushenkilöt istuvat keskinäisissä seminaareissa suunnittelemassa tulevaisuuden strategioita. Pitäisi köhän ensin puuttua nykyhetken laiminlyönteihin ja väärinkäytöksiin, joista ainakin Talotoimessa näyttää tulleen ns. maantapa? Saattaisi tulevaisuudessa säästyä rahaa ja ihmishenkiä.

Anna-Maija Salo
arkkitehti Vaasa

About Toimitus

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa