Ero sivun ”Vaasa muuttuva kaupunki 30” versioiden välillä

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
 
(ei mitään eroa)

Nykyinen versio 30. elokuuta 2007 kello 05.37

Vaasa - muuttuva kaupunki 30 (kuvat puuttuvat)

Vasemmanpuoleinen kuva on saatu käyttöön Felix Westeriltä ja samanlainen on KOP:ssä Vaasassa. Se on luultavasti otettu vuosisadan vaihteessa ja huom: teknillisesti varsin korkeatasoinen ikään verraten. No niin, tähän sitten nousi vaasalaisten tuttava KOP:n talo, Tosi on.


Tuo kivitalo on siinä vieläkin, tornin huippu ja ylin kerros on riisuttu pois. Etualalla on Hartmannin pränkkikatu ja oikean puoleisessa virallinen nimi on Hartmannin Kuja.

Tänään tuossa kaksikerroksisessa talossa on useita liikkeitä. Liisa Koski vanhimpana, Gyldfynd aika uusi kuten Yves Rocher, molemmat hellivät naisväkeä tuotteillaan ja sitten Ida Nurminen, aikoinaan Pitkälläkadulla vaikuttanut vanha alan liike, nykyään Salmen Ullan monipuolinen naistenvaatteitten ja liivien liike. On kovasti naisvaltainen tämä eräs Vaasan parhaista liikepaikoista! Useita liikkeitä on tässä ollut, kuten nuorikin vaasalainen muistanee.

Vanhan kivitalon toisessa kerroksessa on Vaasan Kliininen Laboratorio ja ennen siinä oli Vaasanlaivojen toimitilat. KOP:n oven turvallisessa kainalossa myy Hämäläisen Leipomo kirjoittajan ja monen muun mielestä Vaasan parasta hapanlimppua.

Mainittujen liikkeitten edessä on rautakaide. Se onkin tuttu monille 40- ja 50-luvun koululaisille. Espahan oli nuorten kävelyreitti iltaisin: Hartmannin talon nurkilta kuljettiin ylös Kirkkoapteekin kulmaan ja takaisin parin iltatunnin aikana. Tässä kaiteella myös istuttiin. Se olikin lyseon lehtorin, jutuissa mainitunkin, Mikko Mielosen mieliharmi. - Miltäs se nyt, pojat, tuntuu firmoissa, kun te siinä tangolla pyllistelette? Parempi vaan on teidänkin reippaasti kävellä, kehoitteli Mikko.

Tosi on - Lassila on Vaasassakin vaikuttanut pankkiguru ja huvila maakunnassa odottaa kiireistä miestä kesäksi.

J.S. Siren, sittemmin maailmankuulu arkkitehti ja professori piirsi talon vuonna 1939 ja maistraatti myönsi luvan rakentamiseen saman vuoden heinäkuussa. II Maailmansodan melskeissä rakennettiin ja talo kuuluu oleellisesti Vaasan kuvaan.

Monille vaasalaisille on KOPin pankkisalin joulukuusi tuttu ja nimenomaan kuulu kauneudestaan ja koostaan. Samoin on tuttu komea ja tonnin painava Heikki Häiväojan tekemä pronssireliefi alasalin takaseinällä.

'Koppi' kulkee kilvassa mukana eli nythän pankit painostavat pien- ja keskisuurten yritysten asioihin neuvomalla, lainaamalla, opastamalla ja kaikessa paperisodassa mukana ollen helpottavat yrittäjän toimintaa. Näitä yksityisasioita hoitaa tässä talossa pankinjohtaja Seppo Suomela, henkilöasiakkaitten vastaava hoitaja on pankinjohtaja Kauko Tommila ja konttorin koko toiminnasta vastaa ja on esimies pankinjohtaja Antti Koho.

Kellarikerroksessa ovat holvit ja lokerot, joissa asiakkaitten arvopaperit ja -esineet ovat hyvässä hoivassa. Katutason pankkisalissa tapahtuu kaikki yleisöpalvelu, 2. kerroksessa on mainittu yrittäjien palveluosasto ja 3. ovat henkilökunnan lounastilat ja pankin edustustilat.

Pankithan ovat ihmisläheisiä huolimatta ankarasta automaatiosta. "Pankkineitihän" se siellä hymyilee ja palvelee ihmisiä. Eikä tarvitse enää vetää pyhävaatetta päälle pankkiin piketessaan... imevästä ikäloppuun siellä saa alan palvelua asiantuntemuksella. Roope Ankka ja oravakin kuvissa! Tosi on.

PEKU HAAPALINNA