Ero sivun ”Vaasa muuttuva kaupunki 10” versioiden välillä

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
 
(ei mitään eroa)

Nykyinen versio 30. elokuuta 2007 kello 05.33

Kuva: Johan Hagström

Vaasa - muuttuva kaupunki 10

Torihan on Vaasan sydän, pyöritään siinä sitten vielä. Tämä vanha kuva on otettu tällä vuosisadalla ja suunta on nykyisen City Marketin ovelta. Sehän oli 'vaate- ja kellotalo'. Marin on mainittava heti, sillä se oli johtava alan liike sotien jälkeen kaupungissa. Siellä sai veljellisen palvelun ja kourallisesta romua tehtiin kyllä käypään hintaan kello kenelle tahansa. Pone Helin siellä ainakin työskenteli ja valmista syntyi, vaikka huuli lensi...

Muotitietoinen vaasalainen daami ei mennyt vaateostoksille kuin tämän talon Lintamolle ja siinä sijaitsivat myös Lassie ja Asp (kulmassa kangaspuoti).

Tupakkamainontaa ei saa tehdä, mutta voi tässä mainita, että Vaasan suurin neonvalomainos oli katolla; koko katon pituinen ja siinä luki 'Klubi piristää piggar upp'. Se oli vihreä väriltään ja liekö ollut rikki vai aikaansa edellä kun se välkkyi koko ajan epämääräisessä tahdissa. Ja se oli pakko jokaisen huomata, joka ensimmäistä kertaa tuli Vaasaan.

Asp'in lastenosasto oli vasemmalla puutalossa. Silloin ei hehtaarihalleja tunnettu ja tavaraa sai näistä yksilöllisistä liikkeistä ihan joustavasti ilman jonojaja piipityksiä... Talon edessä oli jonkinmoinen viheralue miehenmittaisine puineen, pikkukeidas paikallaan.

Tänään on tontin vallannut Vaasan Osuuspankki, se Kyllä-mainostaja, ja hyvin istuu arkkitehtonisesti viereiseen Commerceen, vaikka tyylit ovat erilaiset. Ennen katsottiin Marinin kellosta tarkka aika, nyt sen saa samalta kohdalta OP:n kellosta. Aika ei ole enää rahaa, vaan ajoitus, sanovat Juppimiehet! Ne menevät. Talossa on myös työvoimatsto.

Kun tätä taloa katsoo Ylätorin puolelta, niin siinä on kyllä arkkitehtitoimisto K. Kyyhkynen Oy onnistunut ihan nappiin. Se on sopusuhtainen ja sulautuu Alatorin silhuettiin näin maallikonkin silmissä. Katsokaapa! Pääurakoitsijana on ollut rakennustoimisto I. Berg Oy.

Katutasossa on tavallisten kuolevaisten pankkipalvelut viihtyisässä ympäristössä. Lainananoja saa vaivautua jo toiseen kerrokseen. Kellarikerroksessa ovat mm. tallelokerot, henkilökunnan sos.tilat, kabinetti, keittiö, autohalli ja paljon muuta.

Ullakkokerroksessa ovat takkahuone, sauna, pesuhuone, pukuhuone, sos.tilat, kylmävarasto ja näköalat mahtavat.

PEKU HAAPALINNA