Vaasa keskellä luontoa

Vaasapedia
Versio hetkellä 30. lokakuuta 2006 kello 06.38 – tehnyt 85.157.104.175 (keskustelu)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Risto Jalonen: Vaasa -kaupunki keskellä luontoa

Vaasa - kaupunki keskellä luontoa ISBN 951-98343-0-3

Waasa Graphics Oy 2002


Vaasa ympäristöineen

Tässä on sellainen kirja, joka varmasti antaa mukavan kuvan Vaasasta lähiympäristöineen. Vaasa-kaupunki keskellä luontoa on pääosin nelikielinen (suomi, ruotsi, englanti, saksa), mutta etupäässä teos on edustava kuvakirja. Paitsi kuvia Vaasasta, niin myös paljon kuvia löytyy Mustasaaren puolelta maalta ja ennen kaikkea saaristosta. Eikö ne kesämökitkin suurelta osin ole kunnanrajan tuolla puolen? Kirjassa on huomioitu myös tämä Art City-ajatus ottamalla mukaan nimenomaan nykyistä vaasalaistaidetta. Risto Jalosen lisäksi kirjasta löytyy edustava otos vaasalaisesta kuvataiteesta. Näin kirjan sisältöä on rikastettu ja sisällölle saatu enemmän ilmettä.

Hieno kirja ja kustantaja Waasa Graphics Oy:n painojälki on upea.

Liitän tähän samalla (Risto Jalosen luvalla) Väinö Jalosen kirjasta löytyvän tekstiosuuden, joka antaa tyylikkään kuvan kaupungistamme.

”Perinteikäs Vaasa

Vaasassa on säilynyt kiitettävissä määrin vanhaa, arvokasta ja edustavaa rakennuskantaa, joka esittää arkkitehtuuria parhaimmillaan. rakennuksia, jotka antavat erityispiirteensä kaupunkikuvaan.

On kaupungintalo kuuluisine juhlasaleineen, Hovioikeudentalo, jotaeräissä asiantuntijapiireissä pidetään Pohjoismaiden kauneimpana tiilirakennuksena, Hallintotalo, Vaasan Pankintalo, Vasaborg, Hartmanin talo ja Vanha Hoviokikeudentalo eli nykyinen Mustasaarenkirkko, joka sijaitsee Vanhassa Vaasassa: Vanhasta Vaasasta muistuttaa konkreettisemmin palaneen Mariankirkon rauniot, sekä palosta 1852 säästynyt Wasastjernan talo. Pysähdyttäessä katselemaan nykyistä kaupungin kirkkoa ja sitä ympäröivää aluetta rakennuksineen voi nähdä ja aistia sen hengen jolla porvaristo ryhtyi rakentamaan uutta Vaasaa C.A.setterbergin johdolla.

Mustasaaren ja Vaasan alue on jo satojen vuosien ajan ollut koko Pohjanmaan veturi ja tapahtumakeskus. Korsholmanlinna perustettiin Mustasaaren kauppapaikan turvaksi 1300-luvulla. Luonnollisen kehityksen jatkuessa kauppapaikalle myönnettiin kaupunkioikeudet 1606 ja näin Vaasan kaupunki tuli perustetuksi. Kuten näemme, kaupungillamme on pitkät perinteet. Täällä on elänyt ja toiminut tunnettuja eri alojen vaikuttajia, jotka ovat jättäneet jälkensä vaasalaiseen kulttuurikuvaan ja osaltaan myös koko maamme historiaan. Tänä päivänäkin Vaasassa vaikuttaa suuri joukko merkittäviä taiteentekijöitä ja kulttuurivaikuttajia joidenka työpanos on nähtävillä muillakin kuin paikallisilla estradeilla.

Muistakaamme vielä, että isänmaamme poliittisessa kehityskulussa Vaasalla on oma erityisen merkittävä roolinsa ? paikkansa valtion muodostumisessa: täältä alkoi vapaussota. Täällä astuivat jääkärit maihin. Vaasa oli itsenäisen Suomen ensimmäinen pääkaupunki, minkä johdosta Vaasan vaakunaan kuuluu olennaisena osana Vapaudenristi, tämä valtiovallan huomionosoitus on Suomessa harvinaislaatuinen ja kertoo osaltaan Vaasan merkityksestä maamme kehityksen kulkuun. - Väinö Jalonen”

- Harri O. Niskanen