Suvilahti

Vaasapedia
Versio hetkellä 24. toukokuuta 2009 kello 20.30 – tehnyt 62.236.208.46 (keskustelu)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suvilahti (ruots. Sunnanvik) luonnonläheinen asuinpaikka Vaasan keskustan kupeessa, meren rannassa. Suvilahti sijaitsee noin 3 kilometriä keskustasta. Alueella on kauppa, kirjasto, posti, päiväkoti ja ala-aste. Alueella on sijaitsee myös Vaasa arena ja tennishalli.

Suvilahden merellisessä maisemassa järjestettiin Asuntomessut kesällä 2008.

Suvilahden historia

Suvilahti oli ennen rakentamistaan metsäinen ranta, jossa käytiin sienestämässä ja marjastamassa. Huvila-asutusta oli jonkin verran, vanhimmat huvilat rakennettiin 1800-luvulla. Mm. suuren omaisuuden koonnut vaasalaissyntyinen kruununvouti ja kamarineuvos P. H. Rosenberg rakennutti huvilansa Suvilahteen.

1700-luvulla Suvilahden eteläosassa toimi pikitehdas. Krimin sodan aikana 1850-luvulla rakennettiin Patteriniemelle nimensä antaneet varustukset ja salakarikko, joiden tarkoitus oli estää englantilaislaivoja purjehtimasta Vanhan Vaasan satamaan. (Lähde: Suvilahden kulttuuriympäristön täydennysinventointi, Pohjanmaan museo)

Suvilahden arkkitehtuuri

Suvilahden lähiö on toteutettu vuonna 1965 järjestetyn yleisen arkkitehtuurikilpailun voittajaehdotuksen ”Kulmankiertäjä”:n pohjalta. Voittajatyön ja alueen lopullisen asemakaavan suunnittelijoina olivat arkkitehdit Simo Järvinen, Raimo Savolainen ja Eero Valjakka, jotka olivat kilpailun voittaessaan vielä opiskelijoita. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1969. Pääosin alue oli valmis vuonna 1976 kun liikekeskus ja korttelikauppa olivat valmiit, mutta rakentaminen jatkui vuoteen 1980 saakka. Alueen asemakaava on Vaasassa ainutlaatuinen, ns. kampakaava. Autot ja kevyt liikenne on erotettu omille väylilleen. Talot, jotka pääasiassa ovat pieniä 2-3-kerroksisia kerrostaloja, sijoittuvat elementtirakentamisen sanelemille etäisyyksille toisistaan muodostaen suorakulmaisia pihoja ja kortteleita. Tehokkaasti sijoitettujen rakennusten välissä luonto sai jäädä koskemattomaksi, ja sitä onkin Suvilahdessa runsaasti.

Suvilahden asuinrakennuksista suurimman osan muodostavat betonirakenteiset, elementtitekniikalla valmistetut pienet kerrostalot. Mukaan mahtuu myös joitakin kauniimpia kerrostaloja, kuten esimerkiksi Kristiinankaupunginkadulla ja Porinkadulla. Etelä-Suvilahdessa (tai Perä-Suvilahdessa kuten suvilahtelaiset sanovat) on komea kokoelma hyvin suunniteltuja atrium-tyyppisiä omakotitaloja pienillä, taidokkaasti aidatuilla tonteilla. (Lähteitä: Suvilahden asuntomessualueen asemakaavan selostus, Suvilahti-seuran sivut)

Linkit

http://asuntomessut.vaasa.fi/