Söderfjärden

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Söderfjärden on arviolta 520 miljoonaa vuotta vanha meteoriittikraateri lähellä Vaasaa.

Ainutlaatuinenpaikka Suomessa

Söderfjärden on eräs hienoimmista geologisista erikoisuuksista joita Suomessa on. Kraatterin pitkän historian aikana elämä maapallolla on kehittynyt yksinkertaisista eliöistä tämän päivän luonnoksi. Söderfjärdenillä tehdyissä kairauksissa on löydetty pienen pieniä selkärangattomien eläinten fossiileja, mm. trilobiittien ja lonkerojalkaisten kappaleita.

Söderfjärden on havainnollinen esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun taivaankappaleet törmäävät maahan. Tätä maailmankaikkeuden alkuvoiman aiheuttamaa kraatterin räjähdysmäistä syntymistä voi ehkä verrata megatonnien ydinräjäytykseen.

Söderfjärden on nykyään viljava salaojitettu peltoaukea, jossa on suuria yhtenäisiä peltolohkoja yhteensä 2 300 ha. Ympäristöystävällinen säännöstelty salaojitus valmistui 1990-luvun lopulla. Maanviljelys on elinvoimaista ja nykyaikaista. Mutta Söderfjärden on myös lintujen paratiisi. Mm. kurjet levähtävät alueella erityisesti syksyisin useiden viikkojen ajan. Syksyllä 2002 laskettiin parhaana päivänä alueella n. 6000 kurkea. Syksyisin alueella levähtävien kurkien yhteismäärä lähentelee 10 000 yksilöä, joten Söderfjärden on ylivoimaisesti tärkein kurkien levähdyspaikka Suomessa. Syysiltaisin komeat kurkiparvet lentävät alueelta saaristoon yöpymään.

Satovahinkojen vähentämiseksi kurkia on yritetty ruokkia erityisillä riistapelloilla. Söderfjärden on sisällytetty EU:n Natura 2000 -verkostoon johtuen suurelta osin juuri kurkien esiintymisestä ja alue on luokiteltu myös kansallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi pitkän viljelyperinteensä johdosta.

Virallista statusta tälle hankkeelle ei ole kuitenkaan saatu paikallisten jakokuntien ja yhdistysten vastustuksesta johtuen. Alueen asukkaat pelkäävät, että maisema-alueeksi julistaminen haittaisi elinkeinoja ja rakentamista.

Aiheesta muualla