Risto Jalonen: Za-daa Za-dam

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Risto Jalonen Taidemaalari-kirjailija-kuvaaja-graafinen suunnittelija


ZA-DAA ZA-DAM

Taiteilijan omaelämäkerta

Painotyöt ja kustannus: Waasa Grafics Oy

Tekijät: Bjarne Stenström, Väinö Jalonen Kalle Martin, Timo Vareva, Raimo Heinonen, Erja Pirttijärvi Harri Konttinen, Maj-Lis Hahto, Tapani Vieri, Tero Vuorenoja, Ari Niemelä, Vieno ja Veikko Vaaranmaa sekä Vaasan Saskiat ry Kuvat. Rauno Anttila, Pirjo Jakonen, Erkki Salmenkangas, Raimo Heinonen, Anette Svens ja Rita Lukkarinen

ISBN 951-98343-1-1


Yllättävän nuorena on taiteilija Risto Jalonen saanut aiheet valmiiksi omaelämäkertaan. Tämä omaelämäkertateos on hänellä ja saatettu juhlalliseen kovakantiseen kirjaan ja aineisto on melkoisen laaja kattaen neljännes vuosisadan elämästä ja työstä. Me vaasalaiset ja syytä kyllä, voimme ylpeillä näin tasokkaan kirjan julkaisemisesta.

Tämän esittelyn pitä tulla minulta paljon aikaisemmin, mutta parempi nyt kuin ei milloinkaan. Mistä johtui? Yksinkertaisesti siitä syystä, että aina kun otin kirjan selattavaksi, niin aina löytyi jotain uutta, tai kokonaan uusi näkökulma. Se teki työn haastavammaksi. Tässä piileekin kirjan viehättävyys ja taiteellisuus, koska sen voi katsoa niin monesta erilaisesta näkökulmasta. Löytyy sieltä myös näkökulma Jalosen vihamiehillekin, muutama napollinen löylyvettä hyvin lämmitettyyn kiukaaseen ja sihinää riittää! Miksi taas Jalosta? Tietenkin Jalosta, koska hänen kirjoihinsa törmää jatkuvasti aina ja kaikkialla.

Kysyin häneltä, että montako kirjaa olet väsännyt? Sanoi ettei muista enää. Minunkin kirjahyllyssä on melkoinen kokoelma. Hän on tuottelias kirjailija, runoilija, graafinen suunnittelija, taidemaalari. Mies moneen lähtöön. Viisi virkaa ja kuudentena nälkä, sanoo pohjalainen sananlasku.

Kirja on edustava lahjateos ja kirjoitettu suomen lisäksi, ranskaksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kirjassa on upeat värisivut ja kuvat Jalosen maalauksista. Tätä kirjaa on tehty neljä vuotta ja sen huomaa ja painotyökin on huippuluokaa hyvälle paperille tehty. Kuvat alkaa vuodesta 1995 -2000. se onkin riittävä aika läpileikkauksen tekoon antamaan kuva lahjakkaasta mestarista, jolle on tunnustusta antaneet myös muutkin arvostetut taiteilijat tässä teoksessa. Risto Jalonen on harvinaisen rohkea värien käyttäjä ja omaa hyvän värisilmän. Värit ovat miehellä hallinnassa, olkoon mielentila kuvaa tehdessä minkälaatuinen tahansa. Sivuilla elää luonto ja maisema, erittäin kaunis kuva oli "luontoviulu".

Jalonen maalaa ja runoilee meille kaikille ja kaikenikäisille. Tämä teos on myös lapsille ja lapsen mielisille, linnut ja ketut touhuavat sivuilla sillä tapaa, että äidit voivat luovasti kertoa lapsilleen iltasatua. Väliin ollaan kirjassa nuoruudessa ja nuoruuden seikkailuissa missä milloinkin, muutamilta sivuilta avautuu perhealbumi, sitten taas löytyy harmoonisia asetelmia. Asetelmat ovat taiteen kamarimusiikkia, yhtä vakavasti otettavia.

Tietysti sivuilta löytyy absurdeja maalauksia joiden sisältöön on vaikeampi matkustaa. Valokuvissa hän hiippailee keijujen ja menninkäisten veljenä, tutkiskellen miten rauhallista onkaan heidän elämänsä. Luonto on pysähtyneessä tilassa hänen kuvissaan.


Tässä on tehty 25 vuoden työt yksiin kansiin ja hyvin edustavasti. Tälläinen suurtyö jää monilta tekemättä, mutta näiden monien kriitikkojen tehtävänä onkin ottaa kyläkoiran virka hattuun ja yrittää haukkua räksyttää tekijälle omaa taitamattomuuttaan. Minun täytyy avoimesti tässä antaa tunnustukseni tehdystä suurtyöstä, vaasassa ei ole yhtäkään joka yltäisi näihin mittoihin. Tässä väkisinkin menee arvosteluita suu kiinni kun pitäisi verrata, pystynkö minä johonkin edes vastaavaan. Mutta kun en siihenkään, silloin mestarille kuuluu nöyrät kiitokset kirjasta. Tuotanto jatkuu yhä edelleen uusin ideoin. Kirjanteko on vaikeata puuhaa, sen olen pannut merkille. Eräs minun tuttavani on kirjoittanut runokirjaansa jo 30 vuotta, eikä ole päässyt vielä puoleenväliin käsikirjoitusta julkaisemisesta puhumattakaan. Kokemustensa perusteella hän tietää kaiken taiteesta! Taiteen suhteen minun on oltava hiljainen, kun en ole muuta taidetta tehnyt kuin maalannut ladonseiniä.Mutta ymmärrän siltikauneudesta. Kaikkein nerokkaimpia arvostelijoita ovat ne jotka eivät ole kirjaa eikä täidenäyttelyssäkään taulua ja sitten arvostelevat. Huimapäisiä neroja, onneksi heille ei ole neroudestaan huolimatta annettu atomipommia kehiteltäväksi! Kirja on ilmestynyt vuonna 2000 ja on kelvannut monen taideoppilaitoksen oheisoppikirjaksi.

Uskallan näin lopuksi tehdä ennustuksen siitä, että kahdenkymmenen vuoden sisällä Jalosesta tulee taiteilijaprofessori, pienimmilläkin ansioilla se on tienattu. Mutta ollakseen oikea professori Jalosen tulee saada 20 julkivihollista, niinkuin aina pitää, pysyy taiteellisesti luomikykyisenä ja virkeänä. Mutta sen arvoista on Jalosen työ, että kunnia sille jolle kunnia kuuluu. Kiitos kirjasta!

- Pentti Suksi