Risto Jalonen: Vaasa - kaupunki keskellä luontoa uusittu versio

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kolmas kerta toden sanoi

Risto Jalonen: Vaasa III – kaupunki keskellä luontoa

Kolmas päivitetty painos ISBN 951-787-192-9 Waasa graphics Oy 2004 ISBN 951-98343-4-6

Taidepainona toteutettu nelikielinen kuvajulkaisu - suomi, ruotsi, englanti ja saksa

Pääosin kuvanneet: Risto Jalonen, Raimo Heinonen, Unto Heinonen ja Ari Valkola. Taiteilijat: Tuiri Aho, Erkki Alakoski, Arto Dahlbo, Veli Ekroos, Jorma Haavisto, Esa-Matias Heinonen, Panu Hemminki, Harry Huhta, Jouko Härö, Kalervo Härö, Fritz Jakobsson, Isto Jakola, Risto Jalonen, Pirkko Jauhiainen, Toivo Kultti, Ossi Lehto, Aarne Lintulaakso, Nandor Mikola, Matias Rinne, Veikko Takala, Armas Vainio ja Pentti Vetikko. Vierailevat kuvaajat: Gunnar Bäckman, Mauri Jalonen, PirkkoLindholm, Markku Niemi, Vesa Palosaari, Tapani Parkkari, Pentti Paschinsky, Esa Siltaloppi, Anette Svens, Charles Svanbäck, Tero J. Vuorenoja ja Michael Weckström. Uusia osuuksia kirjassa ovat esim. tekijän kuvaamaat hienot Stundars kuvat, joissa vilisee väkeä sekä Vesa Palosaaren ruskailmakuva Airportparkista että Tero J. Vuorenojan kirkontornista kuvattu öinen Kirkkopuistikko. Myös taidetta on esillä aiempaa enemmän.

- Kukaan taiteilija ei ole aikaansa edellä. Hän on aika. Näitä Martha Grahamin sanoja pohtii kirjassa Juhani Turunen joka jutun loppuosuudessa jatkaa näin: - Kuntien kehityksen perusedellytys on tulevaisuudessa monipuolinen kulttuurielämä. Yhdyskunnan taide-elämän elinvoimaisuus on ratkaiseva tekijä, kun yritykset päättävät sijainnistaan ja ihmiset työpaikoistaan.

Täällä Art Cityssä tuon Turusen tekstin lailla olisi suotavaa ajatella. Jotku ehkä niin ajattelee, josta tämän kirjan taideosiot omalla laillaan todistavat kuin sekin että tässä kirjassa kaikki kietoutuu toisiinsa taiteellisen harkinnan mukaisesti. Edelliseen verrattaessa tähän kolmanteen versioon on tullu parikymmentä sivua lisää mm. Unto Heinosen upea luontotunnelmakuva-aukeama, Raimo Heinosen tyylikäs kaupunkiaukeama, jossa valot ja varjot hienosti huomioitu. Aukeamalla sisältönä: Hovioikeus edestä, Oikeustalo kulmittain, riemukas kuplavolkkarijono ja pari kaivoa. Risto Jalosen tilannesivu, jossa yläkuvassa pikkupoikia veneen kannella ja alakuvassa on VaasaMaraton alkamassa sekä saman miehen kamerajälkeä oleva tyylillä taitettu tunnelmallinen Köskö-aukeama. tyylikkään tasapainoista monikuvataittoa edustaa myös Björkören-aukeama. Myös kirjan kansi on uusi ja entistä ehompi. Toiset ne vaan osaa nämä hommat ja pystyvät pistämään aina vaan paremmaksi. Että kyllä se kolmas kerta sen toden sanoi.

- Pentti Suksi