Risto Jalonen: Kaikuja

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Runogalleria ISBN 951-787-065-5 Painotyöt: Yliopistopaino, Helsinki 1997

Risto Jalonen: Kaikuja Alaotsikko: Risto Jalonen ja muutama ystävä Vierailijat: Harri O. Niskanen, Ari Valkola, Juhani Huhtala ja Vieno Vaaranmaa Sivuja 64 Painos 200 kpl


Jalosen Runogallerialle 90-luvulla tekemästä tuotannosta ehkä tyylikkäin ja painavinta asiaa sisältävä on mielestäni tämä Kaikuja –kirja. Kirjan painoarvosta vastaa osaltaan myös Vieno Vaaranmaa. tässä häneltä hieno tekstiesimerkki: Oranssi repeilee / ajatukset väreilevät / kuin merihevoset / kuun kääntöpuolelle // liikun kuolemaa lähelle / valona vavisten. Juhani Huhtalakin luo teksteillään hienoa sisältöä: Luonto rakentaa temppelin / aamun kastemaljaan / päivän puutarhaan / illan alttarille / yön kedoille. Painoarvoa lisää myös Harri O niskasen: Kylmät viinilasit kilisevät kuin hullut. / Älä jätä minua yksin / tähän maisemaan, / palava lapsi! / Jäät eivät osaa hiljetä. / Älä anna minun harhailla / rivien välissä tänä päivänä / kun kannet avataan, / äänettömästi. Ja sitten pari näytettä maestron kynästä: Tunnen sinut: // Äänestäsi kuulen / mitä ajattelet / vaikka sanoisit / jotain aivan muuta.’’ Sinua: // Ajanko / tätä tietä yksin / tähtien taa? // Se olet sinä / helmeni elämän. / Sinua minä haluan. / Sinua rakastan. / Sinun kanssa jaksan, / koko pitkän matkan, / aina aikojen taa.

Läpi vuosien on Risto Jalonen poiminut näitä muita tekijöitä vieraiksi useisiin teoksiin mikä varmastion monelle ollut hyvin eteenpäin vievää ja kannustusta antavaa. Jalonen on hoitanut näitä kulttuurijulkaisuasioita aivan ainoalaatuisella tavalla ja ansaitsee tästä kiitoksen. On varmasti myös monia sellaisia Jalosen teoksissa esiin ilmaantuneita, jotka eivät ilmeisesti ilman niitä juuri missään yhteydessä kovin helposti olisi tekemisiään julkistetuksi saaneet. Monen taitaisi mielestäni ymmärtää kiitollinen olla, ehkä joku on, mutta usein kulttuuriyhtälöissä ihmisillä on tapana löytää enemmän valittamista kuin kiittämistä, mikä tietenkin on tätä jokaisessa piilevää narsistista egoistisuutta. Kyllä joka tapauksessan on hyvä , että näin monipuolisesti ollaan monien tekemisiä taltioiduksi saatu, mitä Jalosen välityksellä on tapahtumaan päässyt.

- Jukka Mäki-Maunus