Risto Jalonen: Heinää elon

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Monimuotoista taideaikakausijulkaisuasiaa

Heinää elon – ei ISBN -luokitusta Thairakustanne – E.Martinin kirjapaino 1991


Tässä ’’Heinää elon’’ julkaisussa on merkittävä joukko vierailijoita joita en nyt ryhdy kummemmin erittelemään. Nimiluettelossakin piisa jo tekemistä. Tässä siis vierasluettelo: Arto Dahlbo, Eeva Gromov, Raimo Heinonen, Unto Heinonen, Edvin Hevonkoski, Marjatta Hietaniemi, Aulikki Hissa, Fritz Jakobsson, Isto Jakola, Pirjo Jalonen, Christer Kock, Toivo Kultti, Ossi Lehto, Pirkko Lindholm, Nandor Mikola, Leena Nyqvist, Jorma Ojaharju, Pentti Pashinsky, Juha Rantala, Åke Rosing, Toivo Saarela, Veikko Takala, Juhani Turunen, Vieno Vaaranmaa, Armas Vainio, Ari Valkola ja Pentti Vetikko.

- Luovan ajattelun merkitys ravistelee yhteistoiminnan hihaässää. Taiteen ehdot asettelevat palikoita julkiseen puntariin. Tällaisia mietiskelee Risto Jalonen takalehdellä.

"Heinää elon" kuuluu Jalosen varhaistuotantoon. Muistan tämän teoksen työstämisvaiheet vaikka onhan siitä jo aikaa kulunut 15 vuotta. Tänään ihmettelee sitä, että onko siitä jo noin pitkä aika? On. Heinää elon-kirjaa työstettiin vuonna 1991 ja hämmästyttävän isona painoksena, 1000 kappaletta. Mietin silloin että ompa rohkea, että osaa ottaa noinkin ison riskin. Mutta Risto Jalonen oli silloin jo palava pensas, eikä ole vielä tänäpäivänään tuhkaksi sammunut, energiaa ja tervettä uskoa omaan itseen riittää. Se on oikein, horjahtanut usko omaan itseen on monen kohdalta liekin sammuttanut. Joka tällä alueella elää ja toimii, ei pidä olla turhan vaatimaton, ei vaatimattomuus ole aina kaunista.

Tämä nuoruuden aikainen julkaisu antaa rohkaisevan viitteen tulevaisuuteen. Ammattivalokuvaajien silmiä hivelevä taito nähdä asiassa sellaista mikä tavalliselta tallaajalta jää näkemättä. Oivaltaa tilanne ja katoava hetki ja oivaltaa se oikein. Valikoida sadan kuvan otoksista ne oikeat jotka puhuttelee lukijaa. Jos taiteilijana, niin myös valokuvaajana Jalonen on hetken vangitsija. Erityisesti luontoaiheet ovat herkullista katseltavaaja antaa sopivasti satujen syntyä katsojan mielikuvissa.

Taidemaalarina Risto Jalonen on hätkähdyttävän monipuolinen osaaja. Tyylilajit vilisevät kirjan lehdillä. Tänään on varsin mielenkiintoista katsella hänen teoksiaan kirjan sivuilta. Taulut ovat aina jossain piilossa, mutta kirjassa ne ovat julkisesti nähtävissä ja niistä näkee oivallisesti taitelijan kehittymisen ja tyyliosaamisen. Kun katselee 20 vuoden aikajanalla, näkee hänen taiteessaan tiettyjä asioita. Aiheita jotka hän on käsitellyt loppuun, mutta ei ole itse loppuun palanut. Taas tulee uusi aihe eteen ja sen työstäminen. Ei kenenkään huipputaitelijan työt ole lopullisia, aiheesta löytää taas uuden näkökulman jota on työstettävä. On tiettyjä asioita joista Jalosen tunnistaa ja on ollut tyylilleen uskollinen; se on maalaustekniikka ja värit.

Jotkut ovat kritisoineet Jalosta, että hän olisi itsekeskeinen. Ei pidä paikkaansa. Katsellaanpa jonkun taitelijan koostamaa taidekirjaa, niin kaikki kuvat ja tekstit on kyseisen taiteilijan omista töistä. Jalonen on siinä mielessä jalonen luonteeltaan, että tunnustaa avoimesti muutkin taiteilijat. Katsoo kirjan tekijäluetteloa, siinä tavaton määrä vaasalaisia kuvataitelijoita. Joidenkin nimi on jo unohtunutkin mutta kirjanlehdillä poisnukkuneetkin elää. Jotkut väittävät että Vaasassa ei ole taiteilijoita? Katsoo Jalosen kirjasta, kyllä meiltä löytyy. Hänen kirjansa on oman aikamme kulttuurin peili, kansahistoriallinen teos tutkijoille. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, niin sanotaan. Sorrun ennustamaan, että tutkijat tulevaisuudessa analysoi meidän aikaamme Jalosen kirjoista. Siitä löytyy myös kuin lähdeteoksena aikamme ihmisten ja taiteen historia.

- Pentti Suksi