Risto Jalonen: Ateljé rannalla

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Poikkitaiteen airut

Risto Jalonen: Ateljé rannalla

Suunnittelu, taitto ja toteutus: Risto Jalonen Kansikuva ja kannen suunnittelu: Unto Heinonen Värierottelu: Vasa Repro, Bjarne Stenström Ladonta: Helo-Set Oy Painotyöt: Kirjapaino E. Martin Ky Kustannus: Raunio – Baari Ky painos 1000 kpl Ei ISBN luokitusta

Vierailijat: Veikko Takala, Jorma Haavisto, Harry Huhta, Rauno Anttila, Aarne Lintulaakso, Ossi Lehto, Erkki Alakoski, Unto Heinonen, Pentti Paschinsky, Raimo Heinonen, Ari Valkola, Erkki Perttula, Päivi Vuoljärvi, Asko Hurtig, Toivo Saarela, Pentti Suksi, Tuiri Aho, Arto Dahlbo

Keskityn tässä nyt enemmän itse tekijään kuin kirjaan, koska teos on runsaasta muiden osallistujien sisältömateriaalista huolimatta, niin tekijänsä sekatekninen kirjallinen taideteos kuin olla voi ja juuri tämä tekee teoksesta merkittävän. Kuva- ja sanataiteilija Risto Jalosen parhaat mestaritaittotyöt ovat tulleet tämän kirjan jälkeen, mutta pinnanjaon varmuus on jo tässä kirjassa havaittavissa. Lienee tämä ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun joku muu kuin Jalonen itse on hänen kirjan kantensa suunnitellut ja nykyisellään Jalonen on sitten osaltaan suunnitellut kansia myös joillekin muille kuin itselleen, mutta se on tässä yhteydessä mainittava että Unto Heinonen on todella onnistunut; kansi on graafisesti hieno. Kirjasta löytyy pari mustavalkokuvaa jotka eivät oikein ole onnistuneet, mutta muuten jäljessä ei valittamista ilmene.

Särmää riittää

Vaasalaista Risto Jalosta, taidemaalari, kirjailija, graafikko, valokuvaaja ja mitä kaikkea vielä, voi luonnehtia uranuurtajatekijäksi suomalaisessa poikkitaiteellisuudessa tai lähinnä sen ilmenemisessä kirja ja julkaisumuotoisina toteutuksina, jotka pitävät sisällään taiteen kirjon, liiaksi nostamatta tai väheksymättä mitään. Hänen kokoamansa teokset ovat kuin taiteen katettuja tarjoilupöytiä. Radiotoimittaja Vesa Rantala on niitä tullut nimittäneeksi taideaikakausijulkaisuiksi, mikä niille on nimikkeenä hyvin kuvaava. Näissä julkaisuissaan Risto Jalonen on aina pitänyt tiukasti ohjat omissa käsissään, mistä jotkut aina välillä ovat kyttyrää tykänneet ja joskus jokin ylilyönti on sattunut, mutta uskoisin suuren osan olleen tarkoituksenmukaisia tai Jalosen tähdänneen tällaisilla johonkin reaktioita nostattavaan ja ilmeistä on, että aina välillä tietoisesti kollegalista hämmennystä aiheuttaviin ratkaisuihin. Kaikesta tästä kelpo esimerkkinä tämä Ateljé rannalla, joka on A4-kokoisena toteutettu liimattu kartonkikantinen kirja, jossa Jalonen sekoittelee surutta runoa, proosaa ja lehtiartikkeleita. Sirotellen nämä valokuvien, maalausten, grafiikan, lasi- ja sekatekniikkateosten lomaan. Kirja on ollut aikanaan, vanhojen juttujen valossa, Vaasassa ja sen lähiympäristössä melko mykistävä tapaus ja kyllähän siitä elämöidäkin osattiin. Jotkut olivat varmasti tuollaisen virityksen synnyttämisestä Jalosta mielessään jo kivittämässäkin, mutta mitä aika onkaan osoittanut. Sen, että tämä taiteilija on aina tiennyt minne tähtää ja kuten huomattu on, niin jälkiheränneitä riittää. Jalonen on tullut matkan varrella yhdistelleeksi kuvakerrontasanoja taide- ja valokuvakalenteriprojekteihinsa ja postikorttiprojekteihinsa, jopa joihinkin julisteisiinsa ja joihinkin näyttelyihinsä sekä on hän tehnyt maalattuja runojakin jo kauan sitten ja runolla vahvistettuja perinteisempiä maalauksia ja perästä hiihtäjiä on sitten ilmaantunut, mutta hyvin hissukseen ja usealla korkeakulttuuritaholla vastaavasti on tehty vasta, kun ovat aikansa Jalosen tekosia paheksuneet. Ja tätä lajiahan Pohjanmaalla piisaa. Paheksuntaa paheksumisen perään. Voiko tuo tehdä noin. Ei, kun ei mekään. Sille on paikkansa näytettävä. Tämä on sitä usein ilmenevää pohjalaista kadementaliteettia, mutta onneksi Jalosella on ymmärtäjiä ja tukijoitakin riittänyt. Kun joku tekee jotain aivan toisin kuin muut ja sitten vielä saa projektit kerta toisensa jälkeen onnistumaan, niin turhan monen mielestä se on hävytöntä.

Seuraavaksi haluan, taiteilija Risto Jalosen suostumuksella, esittää Atelje rannalla kirjan saatteen, joka puhuu puolestaan siitä mitä tuleman pitää:

- Moni ei usko kuinka paljosta sopimaan pystytään, kuinka paljon ollaan valmiit joustamaan, kun asiat ilman yletöntä laskelmointia hoidetaan.

Tämä teos on tyylinäyte, todistuskappale siitä, että tällainen yleensä on mahdollista. Esimerkkinä kulttuurin kokoavasta voimasta on tämän julkaisun yhteydessä käytetty Vaasassa 13.7.1988 perustettua Ranta - Ateljee yhdistystä.

Taiteessa niin kuin elämässäkin liikutaan monissa paikoissa, monin tavoin, monella eri alueella, monella tasolla. Ei ole luovuuden rajoja. Jokainen muovaa omaa totuuttaan. Asioita voidaan katsoa lukemattomilta kanteilta. Niitä lähestytään keinoja kaihtamatta. Kaukaiset maisemat tulevat tutuiksi vain niissä käymällä. Lopulta ei ole mitään muuta niin tärkeää, kuin omakohtaiset kokemukset. On oltava särmää. Se on taiteen elinehto.

Ja särmää Jalosessa on. Hän on taiteilija joka on aina uskaltanut kokeilla ja osannut vahingoista viisastua. Jalosen motto: Elän taidettani. Sen hän tekee.

- Panu Hemminki