Rakennettiin uusi Vaasa

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Mirjam Lehtikannon kirjoituksia Toimittanut Anna-Maija Salo

Vaasa Oy 1981

ISBN 951-660-036-0

Taittaja: Anna-Maija Salo Kuvatoimittaja: Mikko Julkunen Kansi: Pentti Vetikko

Uusi Vaasa nousee Klemetsön niemelle

Näihin 147-sivuun on saatu pakatuksi nykyisen Vaasan syntyhistoria suorastaan säntillisen tarkasti ja kun sen on tehnyt niin oivallinen kirjoittaja kuin Mirjam Lehtikanto, niin kokonaisuus piirtyy mieleen yksityiskohtineen ja henkilögallerioineen. Kirjan kuvalähteinä on käytetty varsinkin Pohjanmaan museon -, Vaasan kaupungin -, Fil. maist. Mirjam Lehtikannon -, Museoviraston - ja Vaasan maakunta-arkistoa. Tämän lisäksi sitten vielä joitain yksittäivskuvia on lainattu usealta taholta, mutta suurimmasta kuva- kokonaisuudesta vastaa valokuvaaja Mikko Julkunen. Kirja kiistaton dokumentillinen arvo lepää kuitenkin nimenomaan Lehtikannon huolellisissa kirjoituksissa, joissa tuntuu lähes kaikki mahdollinen tuilleen huomioiduksi tai vähintään kaikki tarpeellinen ja tarpeet varmistava.

Itselläni sattuu, aihetta sivuavasti, olemaan omistuksessa jotain tuon ajan tapahtumiin tiiviisti sidoksissa olevaa. Nimittäin maalaustelineeni (kevyt maastoteline) on aikoinaan ollut taidemaalari Leo Lehtikannon omaisuutta. Tavara kulkeutui haltuuni kun Lehtikantojen sukulaistyttö Liisa meni aikoinaan Toralan Markun kanssa naimisiin ja kerran vanhan talon vinttiä penkoessaan löysivät sieltä Leon telineen. Markku sitten joskus soitti aiheesta mulle ja kysäisi, että josko vaikka kyseisen telineen johonkin grafiikan työhön vaihtaisin ja näin toimittiin. Tästä telineestä kirjassa ei kuitenkaan kuvaa ole, mutta lukuisia luonnossuunnitelmia esim. Thesleffin suunnitelma Satamapuiston kioskiksi, A.T. Gellerstedtin vesivärimaalaus, joka esittää Vaasan kirkkoaukiota sellaisena, kuin C.A. Setterberg sen mielessään kuvitteli ja halkeaman vuoksin repimään jouduttu Setterbergin piirrustus kirkon tornista sekä lukuisia asemakaavapiirroksia. Teoksella on siis varsin merkittävissä määrin tätä dokumenttiarvoa, joka tutkijoille tuottaa suoranaisia täyttymyksen hetkiä. Kirjan runsas tekstitys on kuitenkin niin laajaa, tilaa vievää ja tiivisti pakattua, että tavallisemman selailijan se jättää kyllä helposti melko neuvottomaksi tai kirja jää monelta varmasti lukematta ellei näistä historiallisista kasvutapahtumista siis ole tosissaan kiinnostunut.

Kirjan etusivulla alaotsikko tähdentääkin ’’ Kirjoituksia Vaasan asemakaavasta, kaupunkikuvasta ja rakennuksista sekä rakentajista ja suunnittelijoista’’ ja tästä kaikesta kirjassa todellakin on kysymys.

-Risto Jalonen