Pohjanmaan Museo

Vaasapedia
Versio hetkellä 4. joulukuuta 2014 kello 15.20 – tehnyt Vaasalainen (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pohjanmaan museo on Vaasan kaupungin ylläpitämä kaupunki-, maakunta- ja aluetaidemuseo sekä luonnontieteellinen museo. Museo hoitaa tehtävänsä museolain mukaisesti, Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa. Pohjanmaan museo on osa Suomen valtakunnallista museotoimintaa, jota organisoi ja ohjeistaa Museovirasto.

Pohjanmaan museon toiminta-alueita ovat kulttuurihistoria, taide ja luonnontiede. Jokaisella alueella on oma osasto. Koko museota johtaa museotoimenjohtaja ja jokaista osastoa johtaa intendentti. Museossa toimii lisäksi eri alojen amanuensseja, tutkijoita ja konservaattoreita.

Museo toimii Vaasan kaupungin sivistystoimessa, sivistystoimenjohtajan vastuualueella. Museon hallinnosta vastaa Vaasan kaupunginvaltuuston nimeämä Museolautakunta.

Pohjanmaan museolla on neljä toimipistettä: päätoimipiste Vaasan keskustassa, osoitteessa Museokatu 3, Vaasan taidehalli, osoitteessa Senaatinkatu 1, Nelin-Cronströmin taidekoti, osoitteessa Rantakatu 15 ja Vanhan Vaasan museo, osoitteessa Kauppiaankatu 10. Lisäksi museolla on toimisto, työhuoneita, kirjasto ja arkistot museorakennuksen läheisyydessä, entisessä maaherrantalossa, osoitteessa Koulukatu 2. Hallsténin talossa, osoitteessa Pikkukatu 1, sijaitsevat museon konservointitilat sekä työhuoneita. Museon toimipisteistä on lisätietoa kohdassa Museon toimipisteet.

Pohjanmaan museo perustettiin vuonna 1895 ja ylläpidettiin aluksi Pohjanmaan historiallisen museon yhdistys- nimisen yhdistyksen toimesta. Vuodesta 1990 museota on ylläpitänyt Vaasan kaupunki. Museon historiasta lisää kohdasta Museon historia.