Onko Edvinnpolku tuhottu?

Vaasapedia
Versio hetkellä 23. heinäkuuta 2007 kello 11.10 – tehnyt 85.157.2.194 (keskustelu)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuva: Tapio Parkkari
Jussi Kngas ja Edvin Hevonkoski Kuva:Tapio Parkkari
Kuva: Johan Hagström

Onko Edvininpolku tuhoutunut?

Kysymyksessä on valtakunnantason kulttuuriskandaali

Kiasman ITE-taiteen näyttelyn symboli on tänä kesänä (2005) vaasalaisen ITE-taiteilija Edvin Hevonkosken metallityö presidentti Tarja Halosesta. Teos sijaitsee valtakunnan parhaimmalla paikalla Kiasman edessä. Hevonkosken kotikaupungissa Vaasassa asiaan ei ole juuri reagoitu. Edvininpolun reunat, jonka varrella Hevonkosken työt Vaasan Asevelikylässä sijaitsevat, kasvaa umpeen pensaikkoa. Lahottajasienet, hevosmuurahaiset ja mopopojat - tässä järjestyksessä - ovat tuhonneet yli puolet noin 200 teoksesta. Ainoastaan metallista valmistetut teokset ovat välttyneet tuholta.

-Kysymyksessä on valtakunnantason kulttuuriskandaali, sanoo Asevelikylän emeritus-kyläpäällikkö, kaupunkihistoroitsija Jussi Kangas. Kangas on yksi valtakunnallisesti tunnnetun Edvidinpolun käynnistäjiä. Nykyinen vastuu Edvininpolun kunnosta on Edvininpolun perinneyhdistyksellä.

-Perinneyhdistys ja Vaasan kaupunki voisivat hoitaa asiansa paremmin. Nyt suurin osa jäljellä olevista taideteoksista on peittynyt ruohikkoon ja pensaikkoon.

Näkee selvästi että polusta ei enää huolehdita, manaa Kangas. Käynti paikan päällä todistaa Kankaan puheen todeksi. Aivan polun varrella sijaitsevan korsun takana on valtava röykkiö sinne jätettyjä laudanpätkiä ja rojua..

Polun varrella on kymmenittäin lahonneita ja tunnistamattomiksi turmeltuneita teoksia. Esimerkiksi Vaasan entisen kaupunginjohtajan, Sanomalehti Kaleva Oy:n toimitusjohtaja Martti Ursinia kuvaavasta teoksesta on jäljellä enää lahonnut pää.

On selvää, että jos asiaan olisi puututtu ajoissa, olisi suurin osa teoksista olisi voitu pelastaa lahottajasieniltä ja hevosmuurahaisilta.

-Tottakai teosten tuhoutuminen harmittaa mutta aivan yhtä paljon harmittaa se, että kuntopolun reunukset ovat kasvaneet umpeen. Taideteosten ympäristö pitäisi raivata. Kyllä kolmiulotteista taideteosta pitää päästä tarkastelemaan joka suunnasta, sanoo Kangas.

Kangas myöntää, että n.1,5 kilometriä pitkän kuntopolun reunuksien raivaaminen on kohtuuton urakka perinneyhdistykselle, mutta yhdessä kaupungin kanssa se on mahdollista. Polun varrella on Kankaan mukaan mm. kaupungin sinne aikoinaan tekemä levähdyspaikka pöytineen, joka on tosin nyt sortunut.

-Se on todiste siitä, että kaupunki on ainakin jollakin tavalla joskus sitoutunut huolehtimaan kuntopolusta.

Edvin Hevonkoski (82, ) ei halua nostaa syyttävää sormea mihinkään suuntaan. Taitelija myöntää että pahalta tuntuu.

Kiasmassa meneillään oleva ITE-taiteen näyttely on herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota. Huomion myötä myös Hevonkoski on noteerattu kansainvälisesti. Kaksi taiteilijan työtä – Hannele Pokka ja Pako Impivaarasta - matkaavat parin kuukauden kuluttua Moskovaan kansainväliseen outsidertaiteen katselmukseen.

Edvin Hevonkoski ei omien sanojensa mukaan ole enää pitkään aikaan jaksanut kiertää polkuaan. Sen sijaan korsumuseolla hän käy päivittäin. Korsumuseo on autenttinen II-maailmansodan aikainen miehistökorsu, huoltokorsu ja savusauna. Korsussa on aitoa esineistöä. Korsukylä on Edvininja koko talkooporukan kunnianosoitus rintamamiehille ja lotille. Savusaunassa järjestetään edustussaunoja.

-Jonkin verran lohduttaa se, että luonto on tällä kertaa suurin ilkityön tekijä, tyytyy taiteilija kommentoimaan.

Tapio Parkkari Ti. 23. elokuuta 2005 Julkaistu vaasalaisia.info-blogissa