Ojaharju&Heinonen: Vaasa-kuvakirja

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vaasa / Vasa

ISBN-951-9358-80-3


Vaikuttava Vaasa -kirja

Vaasa Oy:ltä vuonna 1990 ilmestynyt kaksikielinen Vaasa / Vasa kaupunkikirja on kirjailija Jorma Ojaharjun ja valokuvaaja Raimo Heinosen yhteistyön tulos. Tai oikeastaan kyseessä on pikemminkin valokuvaajan kirja, joka on sitten tarpeellisella tekstimäärällä täydennetty ja kun kirjoittajana on Ojaharju, niin teksti sisältää asiatiedon oheen upotettua hurttia huumoriakin. Pääpaino lepää kuitenkin kuvissa ja niiden eteen tehdyssä työssä, joiden parissa (silloiselta) Pohjalaisen luottokuvaajalta Raimo Heinoselta vierähti runsas kaksivuotinen jakso lehtityön lomassa. Kuvitus onkin kauttaaltaan erinomaista; luontaisen kamerasilmän tallentamaa kerrontaa, jossa valoa on osattu lukea. Joissain paikoin painon lievähkö sumeus kuitenkin vie kuvista syvyysterävyyttä, mutta nämä tämmöiset huomiot ovat niitä seikkoja joihin ei edes pidä erityistä huomiota kiinnittää. Eivätkä tästä asiasta saa selvyyttä muuta kuin alan ammattilaiset ja mahdollisesti määrätyt kuvaoriginaalit nähneet.

Kirja on kuvakokonaisuudessaan joka tapauksessa upea ja erikoisiakin ratkaisuja layoutissaan käytellyt Pohjalaisen piirtäjämestari Pentti Vetikko hallitsee homman. Aukeamat toimivat rytmikkäästi. Tekstipalkkien vaihtelevat paikat tukevat ilmeikkyyttä. Paitsi tapahtuma-, niin myös värikokonaisuuksia on ajateltu.

Kirjan on kääntänyt ruotsiksi Pentti Olavi (Peo) Sundell. Englanninkielisestä tiivistelmästä vastaa Gerald Porter, saksankielisestä Michael Frank.

- Risto Jalonen