Nandor Mikola: Nandor

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Taideteokset: Nandor Mikola Toimitus: Pekka Lind Tekstit: Juha Ilvas ja Pekka Lind Valokuvat: Nandor J. Mikola ja Kirsti Kauppi Ulkoasu: Nandor J. Mikola ja Jussi Mäkynen Käännökset: ruotsiksi Susanne Kurten-Lehtinen englanniksi Mia Porko Painotyöt: Oy Arkmedia Ab Kustantaja: Professori Nandor Mikolan Taidesäätiö, Vaasa 1998 ISBN-952-91-0583-5


Abstraktiot kukkivat

- Akvarellitaiteen suuri kehittäjä ja edistäjä, suomalaisen taiteen Grand Old Man Nandor Jozef Mikola on kulkenut pitkän tien Obudasta Unkarista Etelä-pohjanmaalle Vaasaan, jossa hän on luonut poikkeuksellisen pitkän ja ansiokkaan taiteellisen uran omistaen sen nimenomaan AKVARELLEILLE. Näin aloittaa Pekka Lind esipuheessa tämän Nandorin, niin sanotun kukkakirjan.

Kiistatta Nandor edelläkävijä vappaamuotoisen akvarellitaiteen kehittäjänä oli. 
Tämä Kukkakirja, joka kuvatarinoi kasvien salaisemmasta elämästä, on siitä
kelpo osoitus.

Kannesta lähtien teos on hienosti juonessaan kiinni ja toimii mallikkaana kuvatulkkina.

Mehevän murretun punaista kantta koristaa Nandorin ilmeisesti tussilla lasille vetäisemä nimikirjoitus. Signeeraus on painettu kanteen, lähes koko pinnan korkuisena, pystyvaakana valkoisella ja tämä toimii. Kirjan taitto on harkitun onnistuneesti tehty. Ainoastaan muutamalla sivulla liian lähelle marginaalia asemoitu teksti häiritsee. Aukeamakokonaisuuden ja tyylikkyyden nimissä näillä sivuilla tekstin pitäisi olla ilmavasti lähempänä ulkoreunaa ja varsinkin, kun siihen kylliksi tilaa olisi ollut.

Riemastuttavan värikäs on kirjan taiteellinen anti. Nandorin kukkaset loistavat 
kaikissa roiskeissaan ja kuvat vuoropuhelevat toistensa kanssa. Juuri tässä kuva- 
asettelussa ollaan todella onnistuttu ja painoteknisesti on saatu tuotua akvarellin 
olemusta hienosti esiin. Kuvat kaikkineen sykähdyttävät.

Kirjan katsaus kukka-asetelmien maailmaan, maisemarinnastuksineen, on hienosti professori Mikolan kukkaisajattelua valaisevaa kerrontaa. Näyttää kuvaselventeisesti toteen oivalluksia ja valottaa Nandorin tekemiä ratkaisuja.

Kuinka monipuolinen ja abstraktiinkin ilmaisuun soveltuva, tämä joskus   
silloin taidepiireissä kovastikin karsastettu, kukkateema onkaan.

Nandorin tekemisiä ajatellessa ja tätä kirjaa katsellessa pitää puhua nimenomaan kukkateemasta ei vain satunnaisesta kukkien maalaamisesta. Nandor ymmärsi kukkien sisimmän olemuksen.

-Risto Jalonen