Merenkurkun taideseura ry: Kuvakertomus 4

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Merenkurkun taideseura ry:n julkaisu 2004 ISBN 951-98427-3-X sivuja 64

Proosateksti: Risto Jalonen

Runot: Risto Jalonen sekä Heikki Hemminki, Juha Heiskanen, Nadja Jandr ja Erkki Pussinen Valokuvat: Risto Jalonen, Anette Svens ja Jukka- Pekka Kakkuri. Kuvataide: Juha Heiskanen, Risto Helin, Heikki Hemminki, Petri Ilola, Isto Jakola, Mikke Jalonen, Risto Jalonen, Nadja Jandr, Jussi Mäkynen, Erkki Pussinen, Unto Rehvonen ja Essi Surma-aho. Kansi: Risto Jalonen Layout jaetusti: Risto Jalonen ja Juha Heiskanen Toimitustyö: Merenkurkun taideseura ry:n hallitus Painotyöt: Painotalo Varteva Oy ja Multiprint Oy

Lisää poikkikuvakertomuksia

Merenkurkun taideseura ry:n kirjallinen tuotanto on laaja ja monisuuntainen. Tästä monisuuntaisuudesta käy esimerkkinä tämäkin. Kuvakertomus 4 on taidevihkoksi niitattu julkaisu (koko A5). Niittauksesta huolimatta julkaisu on edustavampi kuin hyvin monet tavanomaisemmat pikku runokirjaset. Laadun takuumiehenä on häärännyt Risto Jalonen (taas). Kansilehti jo itsessään on taideteos. Ainoa mikä hiukan sisällössä tökkii on apuna toimineen Juha Heiskasen liian tiiviisti marginaaleihin taittamat sivut ja Erkki Pussisen omalaatuisen sekavat runot (2 kpl) ja saman tapauksen maalaukset joista ei todellakaan tiedä mitä sanoisi. Mutta näitä hienoja juttujakin löytyy. Heikki Hemmingin sanankuljetus sujuu ammattimaisen mallik- kaasti ja Juha Heiskasen tekstissä (1 kpl) on paikka paikoin ajatusta: ’’Ihmismieli niin helppo manipuloida se nousemaan toista vastaan Jos hinta ei ole oikea mikään ei ole miehelle liian pyhää tuhottavaksi’’ melko kärkevää, nokkelaa tekstiä vaikka Heiskasella kyllä tuntuisi jäsentämisessä parannettavaa olevan.

Nadja Jandrin teksti (1 kpl) on tosi hieno kuin myös kirjan avaava Risto Jalosen ajatelma: ’’Siipisulat murtuvat / tahtojen / turhissa taisteluissa // kuinka vaikea // taas onkaan / avata ikkuna.’’ Kirjan parasta valokuva-antia on Jukka-Pekka Kakkurin kuvaama ’’Avajaiset’’, jossa käsi kuoritaan siteistään ja R. Jalosen ottama kuva Vanhassa Vaasassa sijaitsevasta Alkulan tilasta. Mikke Jalonen, edellä mainitun poika, riemastuttaa hulvattomilla piirrustuksillaan ja Panu Hemmingin jälki on varman osaavaa. Pisteitä esitetystä kuvataiteesta noukkivat myös Isto Jakola, Risto Jalonen, Jussi Mäkynen ja Unto Rehvonen. Kukin heistä hommansa osaa ja on varsin taitava tekijä. Erittäin mielenkiintoiseksi sisällön tekee Jalosen (siis vanhemman) kirjoittamat proosapätkät, joissa liikutaan mm. tyrmäystippojen parissa Hullussa Pullossa ja Konginkankaalla bussiturman jälkitunnelmissa. Tosi monipuolinen julkaisu. Varsinainen taideaikakausi semmoinen.

- Jukka Mäki-Maunus