Merenkurkun taideseura ja Risto Jalonen: Kuvallista kerrontaa

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Merenkurkun taideseura ry:n julkaisu

Kansi, toimitus, ulkoasu ja taitto: Risto Jalonen

Mukana: Risto Jalonen, Ari Valkola, Jussi Mäkynen, Panu Hemminki, Juhani Jokinen, Mikke Jalonen, Juha Heiskanen, Yrjö Lindholm, Unto Rehvonen, J-P Kakkuri, Risto Helin, Maria Manner, Heikki Holma, Kirsti Mäkelä, Jorma Koivumäki, Eeva Kontiokari, Annika Bondén, Vieno Vaaranmaa, Harri O. Niskanen, Jaakko Louhi, Salme Muilu, Jari Ranta, Tapio J. Loukkola, Alli Salo, Henry Koivisto, Anu Kari, Heikki Kristola, Arto Ahola, Helena Autio, Erkki Pussinen, Risto Hankosaar, Risto Holtti, Isto Jakola, Keijo Salonen, Tarja Kettunen, Tero J. Vuorenoja, Yrjö Lindholm, Kalervo Härö, Anna- Maria Valkama, Leena Seppälä, Jani Österrberg, Anette Svens, Minna Isabella Kotomäki, Riitta Luhtakallio ja Petri Ilola.

Ajatelmia Pohjanmaalta –kilpailun arvosteluraati: Maria Manner, Pohjanmaan Kirjailijat Ry Juhani Jokinen, Vaasan uutiset

Julkaistu 2003. Painos 450 kpl Painotyöt: Wasa Graphics, Arkmedia, Multiprint Painotalo Varteva ja Ykkösoffset

Monimuotoista kuvakerrontaa

Kuvallista kerrontaa julkaisun väripohjasivut ovat sopusointuisesti kuviin istutetuksi saatu. Tällaista loppuun harkittua julkaisua on yksinkertaisesti, niin paljon mukavampi katsella kuin jotain tavanomaista niin sanotusti taiteellista. Tässä on otetta. Ja sitä otetta on jJalosen runoissa ja hänen proosansa realistisuudessa, että joku osaa noin rankka ollakin. Ajatelmia Pohjanmaalta runokilpailun kautta kirjaan otetun materiaalin joukosta löytyy sieltäkin jotain kultahippuja, mutta myös jotain pätkiä joita minä oudoksun. Onnistuneista kilpailurunoista käy esimerkkinä kilpailun voittaneen Jorma Pitkämäen teksteistä vaikka tämä: Jäsentelen elämäni kappaleet / tekojeni palikat / kasaksi. // hyppäisinkö niiden yli // tarpeetonta // matala askel riittää. Toiseksi tullut Eeva Kontiokarikin osaa ajatelmaa laittaa: Kun pohjalainen katsoo lakeutta ja / taivaanrantaa, maisema on sanaton rukous, / huokauskin riittää. Kolmanneksi tullut Annika Bondén ei ole hullumpi hänkään: Valitsempa / minkä pöydän tahansa / niin juuri sitä / alkavat kaipuun sormet / hiljaa rummuttaa. Salme Muilukin osaa asian, vaikka ei mitalli sijoille päässyt: Olen ruoko / soin / elämälle. / Sama / elämänmeri / kaikissa meissä. Riemastuttava on Jari Ranta: Kun meri kuivuu, juoksen Ruotsiin. / / Se on aikaa, jolloin etelänmatkat tehdään pohjoiseen. Maestro Jalosen itsensä kynästä irtoaa sitten tällaista runopuolta: Tuulen rakentama liike / puissa / pinnattoman peilin väreet / sielussa / aikojen paino / kaikkiin suuntiin / ulottuvuuksiin / jakautuvassa hetkessä / ja minä elän / untani. Julkaisun kuvapuoli on upea. Mukana mm. Jalosen Japanissa palkittu akryylityö Sukellus ja mystisen tehokas sekatekniikkatyö Värien lähteillä. Pisteitä kerää myös Jussi Mäkynen akvarellilla Talvitaival, Isto Jakola Vanhalla kylätiellä, Yrjö Lindholm kipsistä ja pellistä tehdyllä veistoksella nimeltä Tuska, Risto Helin Lakeudellaan ja Panu Hemminki useammalla työllä, eikä sovi unohtaa Mikke Jalosen piirroksia. Sitä vastoin varsinkin Erkki Pussisen Kesäilta pastellia en oikein taiteeksi saa ymmärrettyä ja oikein kun nyt kriittiseksi alan, niin kilpailurunoista kyseenalaisia ovat mielestäni Anu Karin pätkä, Erkki Pussisen itsestään selvyyden kelailu ja Harri O. Niskasen kolmas pätkä, joka sekin on vain turhaa toteamista. Mutta takaisin paremmalta näyttäviin asioihin eli valokuvapuolikin on kunnossa: Anette Svens lumoaa vedenneidolla ja Risto Jalosen syvällä sisisellä pohjus- tettu valokuva-aukeama on kaunista katsottavaa ja Tero Vuorenojan Nallen herääminen on rauhoittava tunnelmakuva. Vaikka julkaisu vain niitattu vihko (iso) on, niin korkeatasoinen painotyö ja heti kansista alkava hieno layout tekevät julkaisusta merkittävän.

- Jukka Mäki-Maunus